Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Negyven százalékkal kevesebb a sérüléses baleset

Csorna - Az objektív felelősség elve Csornán és környékén beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Csökkent a balesetek száma és gyorshajtókkal is ritkábban találkoznak a rendőrök.
A tavalyi év hasonló időszakához képest negyven százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma a Csornai Rendőrkapitányság területén. Erről tájékoztatta a Kisalföldet Böröcz Péter őrnagy, a csornai kapitányság közlekedési osztályvezetője. A halálos karambolok száma viszont nőtt. Míg 2007 májusáig senki, addig idén már öten vesztették életüket a rábaközi utakon, ebből ketten a kapuvári kapitányság területén.

Súlyos sérüléssel járó baleset 2007 első öt hónapjában huszonhárom volt, idén mindössze három. Böröcz őrnagy szerint a helyzet javulása köszönhető többek között az „objektív felelősség elve" bevezetésének. Igaz ugyan, hogy hivatalosan csak május 1-jétől intézkednek a rendőrök ennek szellemében, de az év elejétől már tájékoztatták a járművezetőket egy-egy vétség súlyáról, leendő büntetési összegéről.

– A csornai kapitányságon egyelőre a gyorshajtások esetében intézkedünk az objektív felelősség alapján – mondta Böröcz Péter. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest csökkent az úgynevezett kiemelt gyorshajtások száma. Nem volt ritka korábban a megengedett sebesség jelentős túllépése sem, például az ötvenes szakaszon kilencvennel-százzal rendszeresen mértünk be autósokat. Május elsejétől mindössze kétszer regisztráltunk jelentős sebességtúllépést. Mindketten 94-gyel mentek Csorna belterületén, egyikük a Thököly utcában, másikuk KisCsornán, a Soproni úton.

Az osztályvezető hozzátette: rendszeresen ellenőriznek sebességkorlátozás alá eső utcákban. Kritikus területek Csornán a József Attila és az Andrássy utcák, illetve a vasúti átjárók. Májusban a rekord a 30-as táblánál 65 kilométeres sebesség volt, amit a József Attila utcában mértek a rendőrök. - Tapasztalatuk, hogy a sebességre egyre inkább odafigyelnek a járművezetők. A vasúti átjárókban viszont már gyakrabban hagyják figyelmen kívül a korlátozást. Ezzel is magyarázható, hogy a vasúti átjárókban gyakoriak a balesetek – jegyezte meg Böröcz Péter.

Olvasóink írták

 • 8. dfhdgh 2008. május 30. 19:31
  „Sok szar 30-as tábla. Ha vkit nem akarok elütni, akkor 50-ről is meg tudok állni. Rohadt sok helyen feleslegesen van kint. Ja és a kocsi pont annyit fogyaszt 30-nál mint 110-nél. De 60-nál még ennél is kevesebbet. Takarékos menet.
  Londonban még a zöldek is felháborodtak, amikor 30-as övezetté akarták nyilvánítani a belvárost, mert ilyen kis tempónál sokkal többet fogyasztanak az autók.
  És a mai közlekedés mellett a 30 olyan lassú, hogy sokkal könnyebben elterelődik az ember figyelme az útról.”
 • 7. utálom a hazug embereket! 2008. május 27. 23:52
  „Tisztelt pan.cser!
  1.,illik Önnhöz ez a név.
  2.,Engem nem érdekelnek a kamionok.He kell 30-csal megyek lakott területen belül,ha ki van rakva a 30-as tábla.És baromira nem izgatnek fel azok a buta kamionosok.Az én jogsimmal ők ne játszanak.Előzzenek,mutogassanak nem érdekel.Én betartom a KRESZ-t,nem mint Ők!Szerintem Ön is közéjük tartozhat.Ha miattuk veszélyezteti a jogsiát.Remélem időben észehez kap,majd ha rendőrrel találkozik!Akkor ne sírjon nekik,mert a kamion így a kamion úgy.Ön vezetett gyorsabban mint kellet volna,és nem tartotta be a szabályokat.Ennyi!

  Rechtsradikal!Ön is mi jogon ítéli el a rendőröket?Nem jó kedvükből áznak fáznak télen.Nyáron pedig megdöglenek a melegben!A rendőrök nem zsebbe teszik a pénzt,mert már feljelentést azonnal.Eddig se tették!Kezet foghat pan.cserral!
  Gratulálok a férfi eszükhöz!
  Szép napot!”
 • 6. pan.cser 2008. május 27. 22:33
  „Nem hiszem el amit mondanak. A számaik lehet, hogy igazak, de egyetlen kamionnal nem találkoztam akik betartották volna a falukban a 30 km-t. Hozáteszem én sem. Nem kockáztatom az életemet feleslegesen, hogy az ostoba 30 km-t betartsam. Palacsintává lapítanának a kamionok, akik egyáltalán nem változtattak szokásaikon!”
 • 5. Objektív 2008. május 27. 21:14
  „Az objektív felelősség elve alkotmányellenes, egy igazi demokráciában sem állná meg a helyét.
  Persze "Kurvaországban" a cél szentesíti az eszközt.(Pénzbehajtás bármi áron.)
  Talán hallottak már a csornai rendőrök is az ártatlanság vélelméről...”
 • 4. sony 2008. május 27. 18:30
  „T.Rechtsradikal! Tolmácsként dolgozom, jelenleg 5 nyelven beszélek, írok, olvasok az anyanyelvemen kívül. Tavaly nyáron a Baross úton sétáltam itt nyaraló külföldi barátaimmal, mikor annak voltunk tanúi, hogy egy kisebb, szintén külföldi csoport a két rendőrhőz lépett felvilágosítást kérni. Éppen oda akartam szólni, hogy felajánljam a segítségemet, mire a rendőr, aki zászlós rendfokozatú vállapot viselt, folyékony angol tudással válaszolt, és teljesen korrekt útbaigazítást adott a túristáknak, akik egy kicsit meglepődtek a válaszon, még egy kicsit poénkodtak is egymással. Azt hiszem, kedves Rechtsradikal, Ön a 70-es évek rendőreiről beszél..A mostaniak középszinten érettségizenk, legalább egy idegen nyelvből. Üdv.”
 • 3. Rechtsradikal 2008. május 27. 16:24
  „A rendőrök csak makognak idegen nyelven, azért nem büntetik a külföldit!azoktól elteszik zsebbe,amit kapnak,oszt jónapot!”
 • 2. switzerland 2008. május 26. 18:59
  „Kérdezem. 30-as táblánál, milyen baleseti veszély forrást jelenek, ha 65 km/órával megyek? Nevetséges. Pénz beszedés semmi más. További jó asszisztálást tisztelt közlekedésrendészeti rendörők.”
 • 1. Putyilov 2008. május 26. 07:06
  „Én csak azt hiányolom,hogy a külföldiek,főleg a kamionsofőrök büntetlenül távoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vértanú püspök emlékezete

Szany - A Szent Anna Római Katolikus Általános Iskolában idén is megtartották a hagyományos Boldog… Tovább olvasom