Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Nagyra törő tervek után egyszerű valóság

Az időnként felbukkanó nagyra törő elképzelések után továbbra is marad az egyszerű valóság a csornai termálfürdőben. A létesítmény a múlt hét vége óta ismét a vendégek rendelkezésére áll.
Az elmúlt több mint egy évtizedben felvetődött néhány fejlesztési elképzelés az önkormányzati tulajdonú csornai termálfürdő kapcsán. A kilencvenes évek elején már tervek is készültek egy nagyszabású beruházásról, aztán egy ideig csak a félig lebontott Korona Motel – melynek átépítése a beruházás része lett volna – emlékeztetett a nagy ívű, gyógyturizmust is magában foglaló elképzelésekre.

Pár esztendő múltán újabb ötlet kápráztatta el a csornaiakat és a környékbelieket, amikor tízmilliárd forintot meghaladó beruházásról szóltak a hírek. Na meg arról, hogy a termálfejlesztéshez kapcsolódóan szervezett gyógynövénytermesztést valósítanak meg a Rábaközben. (Akkoriban az uborkatermelésbe egyre inkább belefáradó emberek alig várták a lehetőséget.) Ám ebből sem lett semmi.

A harmadik „befektetőjelölt" 2001 nyarán mindjárt indulásként a termálfürdő környékén lévő száz hektár föld megvásárlásának szándékát jelentette be. A tulajdonosok egy része azonban óvatosabb volt annál, mint amire a messziről jött vevők számítottak.

Így ezért vagy másért – ki tudja –, minden maradt a régiben. Úgy, hogy a tulajdonos önkormányzat és a Pannon-Víz rt. képviselői minden tavasszal tárgyalóasztalhoz ülnek és – miként az eddigi tapasztalatok mutatják – rendre meg is egyeznek a létesítmény üzemeltetéséről.
Az idén is így történt és a múlt hét végén kinyitott a csornai termálfürdő. Tehát – bár az időjárás egyelőre nem a legszebb arcát mutatja – ma már semmi akadálya sincs, hogy ki-ki a saját igénye szerint az úszómedencében teljesítse a maga által szabott távot, vagy a meleg vizes medencében próbálja „működőképesebbé" tenni rakoncátlankodó ízületeit.

De van „élet" a tanmedencében is, ahol csornai és környékbeli iskolák gyerekei vesznek részt úszásoktatáson. Ottjártunkkor a helyi széchenyisek egy csoportja Kiss Gézáné testnevelő irányításával ismerkedett a fontos mozdulatokkal.

– Legalább húsz éve foglalkozom a gyerekekkel, azt szeretném, ha mind többen megtanulnának úszni. Sajnos azonban egyre kevesebben vesznek részt a tíznapos tanfolyamon – panaszolta a tanárnő. Akik viszont belemerészkednek a medencébe, láthatóan jól érzik magukat, szinte percről percre magabiztosabbak.

A meleg vizes medence – ahol az idősebbek múlatják az időt – sokkal békésebb, nyugodtabb képet mutat. A vízben tartózkodók jobbára különböző fájdalmaik enyhülését remélik a kiadós fürdőkúrától.
A csornai Kocsis Miklós már távozóban, a zuhany alatt állva mondja, hogy tavaly kissé hanyagolta, idén újra komolyan veszi a termálfürdőzést, hisz jót tesz szervezetének ez a víz.

A Németországban élő Lőrincz Mihály régi, már-már törzsvendég a fürdőben, ahol jól érzi magát.
– Évek óta itt vagyok tavasztól őszig – válaszolja érdeklődésünkre. – Az ízületeimre, a csontozatomra igen jó hatással van ez a víz, csak néhány napja érkeztem, de máris jobban érzem magam.
Lőrincz Mihály azonban a kritikát sem méri szűkmarkúan. Szerinte a csornai termálfürdőt igenis fejleszteni kellene, s persze tavasszal korábban nyitni, nyár végén meg később zárni.
„ Aki egyszer elpártol a csornai fürdőtől, azt nehéz visszacsalogatni. Német ismerőseim között is vannak ilyenek."

Szemlélődésünk során azt megállapíthattuk, hogy egyelőre nem „jár csúcsra" a csornai termálfürdő, ám a létesítmény vezetői szerint a vakáció kezdete után növekszik a vendégforgalom, nyilván, ha az időjárás is engedi.

S hogy mi lesz jövőre? Nos Papp József polgármester lapunknak nyilatkozva korábban elmondta (Kisalföld, 2004. 04. 29.), hogy a 2005. évi idényre való felkészülés során nagyberuházásokra lesz szükség. Olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, amelyek lehetővé teszik az intenzív vízcserét és -tisztítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ár nincs, s még az időjárás sem kedvez

A rábaközi uborkatermelők nem csüggednek és idén is mintegy 450 ezer folyóméterről szedik a termést.… Tovább olvasom