Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mostantól ki kell egészíteni a fejpénzt

Kapuvár - A nyáron született törvényi szabályozás szerint az önkormányzatoknak ki kell egészíteniük az alapítványi iskolák állami normatíváját annyival, amennyivel az állam az egyházi iskolákét kiegészíti. Egyebek mellett a megyei pedagógiai intézet igazgatója ezt is elmondta a kisiskolák jövője kapcsán a Kisalföldnek.
Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet vezetője szerint napjainkban – elsősorban az anyagi ellehetetlenülés okán – elkerülhetetlennek látszik a kisiskolák megszűnése.

– Az idei évben várhatóan folytatódik az a folyamat, mely szerint a kistelepülések iskolái tagintézménnyé válnak, megszűnnek vagy nem állami fenntartásúvá alakulnak – mondta Turbók Arnold Bertalan. Véleménye szerint azokon a településeken, ahol legalább negyven-hatvan alsó tagozatos gyermek van, meg kell tartani egy négy évfolyamos intézményt. Ha évfolyamonként tizenöt felsőst is „fel tudnak mutatni", akkor a települések vezetői mindenáron ragaszkodjanak nyolcosztályos iskolájukhoz. A pedagógiai intézet vezetője azonban kijelentette: ott, ahol a felsőben tíz-tizenkét gyermek van, érdemes az együttműködést is megkeresni.

– Ez a rendszer nem magyar specialitás, az unió országainak jó része, több-kevesebb sikerrel, de már előttünk bevezette – mondta a szakember. – Egyfajta integrációnak, szakmai és pénzügyi racionalizálásnak feltétlenül híve vagyok akkor, ha ehhez megfelelő infrastruktúrát teremtenek – tette hozzá. Úgy véli, ebbe a szakos ellátáson és a jól felszerelt iskolaépületen túl az is beletartozik, hogy a tanulók szomszédos településre szállítását maradéktalanul megoldják, tehát a kisgyermekeket a házuk előtt vegyék fel és tegyék le. Ehhez azonban csak az ideológiát gyártotta le a kormány, a konkrét intézkedések gyengék, erőtlenek.

– A biztonságos tanulószállítást nem lehet kizárólag a Volánokra bízni. Ellenkezőleg, az iskolabusz-hálózatot kellene sokkal hatékonyabban kiépíteni és fenntartható módon támogatni – mondta Turbók Arnold Bertalan.

A Rábaközben több településen induló alapítványi iskolákról szólva hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás szerint bárki alapíthat oktatási intézményt. Az így átalakult tagintézmények működéséről még nincsenek tapasztalatok. – A nyári átalakulás időszakában a költséghatékony alapítványi iskolák működésére nehéz volt racionális magyarázatot találni. Hozzátette: az idei nyáron azonban született egy olyan törvényi szabályozás, miszerint az önkormányzatoknak ki kell egészíteniük az alapítványi iskolák állami normatíváját annyival, amennyivel az állam az egyházi iskolákét kiegészíti. Ez az intézkedés az átadás évére és további négy évre szól. – Ennek fényében azt gondolom, mindjárt érthető az alapítványok igyekezete az oktatás felé – tette hozzá Turbók Arnold Bertalan. Hangsúlyozta azonban, úgy látszik, hogy a nem állami fenntartású oktatásra egyre nagyobb a társadalom igénye, ezért válhat elterjedtté ez a rendszer. (Információink szerint gyermekenként évente mintegy 150 ezer forintos önkormányzati kiegészítésről lehet szó idén nyártól. – A szerk.)

A pedagógiai intézet vezetője azonban hozzátette: a szakmai felügyeletet, az ellenőrzést e tanügyi téren is erősíteni kell azért, hogy a gyermekek érdekei ne sérüljenek. Erre azonban jelenleg nincsenek meg a megfelelő források.

Csak július 10. után

Az önkormányzatok által fizetendő hozzájárulásról több olyan polgármestert is megkérdeztünk, akinek településén alapítványi iskolák működnek. A megkérdezett elöljárók jó része nem is tud a hivatkozott alapítványi rendeletről, ám egyikük sem kommentálta a hallottakat. Nagy Ottó, az egyik, iskolákat működtető alapítvány vezetője elmondta: a nemrég megjelent törvény csak azokra az önkormányzatokra vonatkozik, melyek a törvény megjelenését követően (2007. július 10.) kötnek működtetési szerződést az alapítványokkal. Azok a települések, ahol a szerződések a törvény megjelenése előtt köttettek, mentesülnek a hozzájárulás megfizetése alól.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasabb az uborka idei átlagára

Markotabödöge - Megállt a termelt uborka mennyiségének tíz éve tartó csökkenése a Rábaközben idén.… Tovább olvasom