Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Menekülőút: bezárták a telephelyet

Kapuvár - Ötven százalékkal kevesebb állami támogatás kerül a szociális foglalkoztatókhoz. A kapuvári Kéz-Mű Kht. igazgatója szerint ennek egyik oka a jogosulatlan pénzfelvétel és az állami büdzsé takarékossági intézkedései. A társaság újabb piacokat keres a további foglalkoztatásra.
A pályázatról lemaradnak és kevesebb állami támogatást kapnak a szociális foglalkoztatók

– A tavalyi év közepétől megszűnt az úgynevezett állami dotáció, helyette rehabilitációs bértámogatást vezettek be országosan, ám ezzel mintegy felére esett vissza a központi büdzséből érkező pénz - mondta Horváth Judit, a kapuvári Kéz-Mű Kht. ügyvezetője. Az intézkedés érzékenyen érintette a céget. Az ügyvezető a minapi képviselő-testületi beszámolón arról beszélt, hogy az akkreditációs eljárás nyomán be kellett zárniuk fertődi telephelyüket.

– A bértámogatást is csak az akkreditáció függvényében folyósítják, nekünk ez az akkreditáció féléves munkánkba került, ennek egyik eleme volt a telephelybezárás is – jelentette ki az ügyvezető. Az akkreditációs folyamatban előírták, hogy legalább hároméves foglalkoztatás legyen minden telephelyen, a fertődi esetében azonban jobbára szezonális elfoglaltságot tudtak csak biztosítani. Nyaranta harminc-harmincöt megváltozott munkaképességűnek adtak munkát, ám telente csak öt-nyolc embert foglalkoztattak.

Kurcsics András három éve dolgozik a kht.-nél, elégedett a feltételekkel. A fertődi munkatársak felét a kapuvári üzemben foglalkoztatják tovább.
Kurcsics András három éve dolgozik a kht.-nél, elégedett a feltételekkel. A fertődi munkatársak felét a kapuvári üzemben foglalkoztatják tovább.


– Sajnos az sem segítette a fertődi telep fennmaradását, hogy ott csak béreltünk egy olyan területet, mely sok szempontból nem felelt meg az elvárásoknak, ami ismét „rossz pontnak" számított az akkreditációban – tette hozzá Horváth Judit. A fertődi munkatársak fele átjött a kapuvári üzembe dolgozni, így jelenleg harmincöt-negyven munkatárssal számolnak Kapuváron. Horváth Judit azonban megjegyezte, meglehetősen nagy volt Fertődön a munkaerő-vándorlás, ám a kapuvári telepen ennek mértéke az ottaninak átlagosan csak a fele.

Horváth Judit véleménye szerint az is nehéz helyzetbe hozza a szociális foglalkoztatót, hogy a később akkreditáltak kimaradnak néhány olyan költségkompenzációs pályázatból, amire az elsőként érkezők számíthattak. – Az állami dotáció utáni szigorítás okát elsősorban abban látom, hogy olyan cégek is felvettek támogatást, akik nem végeztek termelőmunkát és ezáltal az országos szigorításnak mi is kárát látjuk – tette hozzá. A Kéz-Mű Kht. ügyvezetője hangsúlyozta, országosan sűrűn hangoztatott elv, hogy növeljék a megváltozott munkavégző képességű emberek foglalkoztatását, ám ennek konkrét bizonyítékait még nem látja. A közeljövőben a szakminisztériumhoz fordul annak érdekében, hogy a cég helyzete ne romoljon tovább.

– Növelnénk a piacainkat, de a kisebb vállalkozásokhoz már nem tudunk bedolgozni, hiszen ők is nehéz helyzetben vannak – mondta az ügyvezető. A nagyobb cégeket keresik munkalehetőségért, ám itt néha előfordul, hogy más bedolgozók „tesznek keresztbe" azért, hogy a közhasznú társaság ne vigye el a piacokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legöregebb, legfiatalabb

A település legfiatalabb lakója az alig egyhetes Patai Cintia, a legidősebb enesei pedig Sallai… Tovább olvasom