Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Megszűnik a körjegyzőség

Megszűnik a Szilsárkány–Bogyoszló–Potyond–Sopronnémeti körjegyzőség.

December végével megszűnik az egy éve alakult Szilsárkány–Bogyoszló–Potyond–Sopronnémeti körjegyzőség, 2006 január elsejével pedig Szilsárkány–Bogyoszló–Potyond részvételével új együttműködés jön létre. A változás okairól Zöld Pétert, a székhelyközség Szilsárkány polgármesterét kérdeztük.

– Azért szűnik meg a négy önkormányzat által létrehozott körjegyzőség, mert nem tudtunk megegyezni a teherviselés arányáról – mondta el érdeklődésünkre. – Azok az önkormányzatok – Szilsárkány, Bogyoszló és Potyond –, amelyek ez ügyben konszenzusra jutottak, alakítanak egy újat. Az a település, amelyik nem lépett be az új körjegyzőségbe, valamiért igazságtalannak tartotta a költségek felosztását. A többi három pedig igazságosnak vélte és ebből az álláspontjából nem engedett. Mindenki a saját faluja érdekeit védi, és kitart az igazsága mellett. Sajnálom, hogy így történt, hisz amikor ezt a négyes körjegyzőséget megalakítottuk, azt reméltem, hogy meg tudjuk mutatni, miként maradhatnak életben a kistelepülések. De azért is sajnálom, mert korábban azért hoztuk létre a négyes körjegyzőséget, mivel így kedvezőbb volt a finanszírozás. A követelményeknek hármasban is megfelelünk, de ha emelik a létszámot, akkor már nem biztos. Abban bízom, hogy a polgármester-kollégák is hosszabb távon gondolják fenntartani a hármast, mint ameddig a négyes működött.
Zöld Péter elmondta: nem haraggal válnak el, sőt az is előfordulhat, hogy később más területen együttműködnek.

A körjegyzői állásra pályázatot írnak ki és a személyről a testületek döntenek.

Kránitz Lajos, Bogyoszló polgármestere szerint jobb lett volna négyesben maradni, de nem sikerült, mert hárman értenek egyet, s így tudnak tovább dolgozni.
– Mi az intézmények működtetését is körjegyzőségi feladatnak tartjuk. Ebben a kérdésben nem volt egyetértés a négy település között – tette hozzá.

Molnár Vilmos, Potyond vezetője úgy vélte: a költségvetésben vállaltakat mindenkinek teljesítenie kell.
– Örültem a négyes körjegyzőségnek, mivel bizonyos területeken egymásra vagyunk utalva. Csak kissé lepett meg, hogy így alakult, hisz voltak bizonyos jelek, amelyek előrevetítették a fejleményeket – közölte a polgármester.

Bognár Sándor, Sopronnémeti polgármestere kijelentette: nagy reményekkel léptek be a négyes körjegyzőségbe, ám időközben olyan gondok jelentkeztek, amelyeket nem tudtak megoldani.
– Úgy éreztük, hogy minket igazságtalanság ér, ha nem vizsgáljuk felül az eredeti megállapodást – vélekedett a sopronnémeti elöljáró. – Mivel a többiek viszont azt gondolták, hogy a megállapodás megfelelő, így nem volt más lehetőség, mint az, hogy megpróbálunk külön utakon elindulni. Természetesen nem akarunk egyedül maradni, a jövőben is körjegyzőségben kívánjuk ellátni a feladatainkat és reméljük, hogy az új partnerrel hosszabb távon tudunk együttműködni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészség karácsonyra

A tizenhárom éves szárföldi Csákány Sándor hosszú és súlyos betegségéből szinte karácsonyi ajándékként gyógyult fel. A kritikus betegségéből szintén nemrégiben felgyógyult édesanya szerint a környékbeliek feléjük irányuló szeretete segített nekik átvészelni a nehéz napokat. Kálváriájuk két évvel ezelőtt kezdődött, azóta szinte hetente hordták a kisfiút Budapestre. Tovább olvasom