Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Megbecsülik tanítóik emlékét

A múlt értékeit és az értékek létrehozóinak emlékét is őrzik Markotabödögén. Egykori pedagógusok síremlékét újították fel nemrégiben.

Markotabödögén amellett, hogy igyekeznek megőrizni a múlt értékeit, azok megteremtőit sem felejtik el. Idén az önkormányzat két olyan ember sírját újíttatta fel, akiknek sokat köszönhet a falu. Az egyházközség Markotabödöge egykori plébánosának sírkövét tetette rendbe.

A két pedagógus sírját november elsején szentelték fel újra. Horváth Sándor polgármester elmondta: mindkét tanító sokat tett a helyi oktatásért, a fiatalokért. Hivatásukon túl is segítették a falut, az itt élő embereket. Kiss János főtanító például 32 évig tevékenykedett, 1878-ban hunyt el. A község jegyzőjeként is dolgozott. Utóda Dömötör Ferenc iskolamester lett, aki például az önkéntes tűzoltó-egyesület munkáját is támogatta.

A markotabödögeiek híven őrzik a faluért dolgozó pedagógusok emlékét, mondja Horváth Sándor polgármester.
A markotabödögeiek híven őrzik a faluért dolgozó pedagógusok emlékét, mondja Horváth Sándor polgármester.

Takács János plébános az egyetlen olyan lelkipásztora Markotabödögének, akit a faluban temettek el, ismertette a polgármester.
– Úgy érzem, közös akaratuk a helyieknek, hogy őrizzük meg múltunk örökségét. Természetesen megbecsüljük mindazok emlékét is, akik sokat tettek, fáradhatatlanul dolgoztak falunkért. Azt hiszem, a két pedagógus ilyen volt. Életútjukról községünk helytörténésze, Csete Lajos tanár úr gyűjtött össze adatokat – fogalmazott Horváth Sándor.

Hozzátette: az örökségvédelem szellemében restauráltatják két szakrális emléküket is. A bödögei temetőben lévő, az ország legrégebbi Pieta-szobrát és a markotai falurész központjában állított feszületet. A felújításokra az Együtt Markotabödögéért Egyesület nyert pályázati támogatást.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváron jelentkeztek a legtöbben tanulni

Az ország ötven pontján, száz új munkatárssal oktatási központok nyíltak, az egyik ilyen helyszín Kapuváron található. Tovább olvasom