Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Margit Kórház: sok kis lépés

A Margit Kórház helyzetéről, jövőjéről tartottak lakossági fórumot a minap Csornán.
A Margit Kórház helyzetéről, jövőjéről tartottak lakossági fórumot a minap Csornán. A rendezvényen elhangzott: az önkormányzat célja, hogy az intézmény hosszú távú működését biztosítsa. Ezt szolgálja a képviselő-testület által nemrégiben jóváhagyott intézkedési terv.

164 milliós bevételkiesés

Dr. Krizmanich Mária a Kórház elmúlt tíz évét értékelte, beszélt a különböző finanszírozási formákról, az irányított betegellátás előnyeiről, hátrányairól. Mint fogalmazott, a finanszírozás tavalyi változása 164 millió forintos bevételkiesést jelentett az intézménynek. (A Kórház jelenlegi adósságállománya 150 millió forint. A szerk.)

Dr. Vizkelety Tibor, a Perfekt rt. vezető tanácsadója arról beszélt, hogy a Margit Kórház szakmailag az országos átlag feletti színvonalon működik. Ez mindenképpen indokolja a hosszú távú fenntartást. A cég a gazdasági átvilágításban sem talált kiugró anomáliákat, véleményük szerint ezért sok kisebb lépésben kell az intézményt egyensúlyba hozni.
Társulásról is szó volt

Papp József polgármester kijelentette, hogy a Kórház hosszú távú működését biztosítani akarják. Megoldás lehet, ha a két szomszédos, kapuvári és mosonmagyaróvári Kórházzal intézményfenntartási társulást hoznak létre. Ennek részleteit vizsgálják, egyeztetnek, az biztos, hogy olyan feladatok ellátásában lehet együttműködni, amelyek „nem közvetlenül az ágyakhoz kötődnek". Ilyen például az igazgatás, a számvitel, a mosoda, a sterilizáló és a labor egyes területei. „A betegek nem vehetik észre a változást. Nem szeretnénk osztályt vagy ellátást megszüntetni" – jelentette ki a polgármester.

Hozzászólások, kérdések

Résztvevőként Bóna János egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a Kórház költségvetésének hány százaléka az adósság és ezzel hol áll országosan. Azt is megjegyezte, hogy a jó szakembereket meg kellett volna tartania az intézménynek, akkor talán nem tartana itt. Vizkelety Tibor válaszában elmondta: az adósság a költségvetésnek körülbelül tíz százalékát teszi ki, ami országosan a felső harmadhoz tartozik.
Családi János a Perfekt rt. jelentésének egyes részeire kérdezett rá. Olvasata szerint a dokumentumban leírják: a rehabilitációs ágylétszámot növelni kell, a tüdőosztály pedig hosszú távon nem működtethető, illetve a hőszolgáltatóval kötött szerződést firtatta. Dr. Vizkelety Tibor megjegyezte: helytelenül állapították meg a díjakat, túlszámlázás történt, az alapdíj indokolatlanul magas volt.

Zárszóként dr. Krizmanich Mária kifejtette: a változtatásokat és a jövőbeni terveket nem lehet pontról pontra kidolgozni, hiszen a rendszerek változnak. Olyan megoldást kell keresni, amellyel a betegellátást biztosítani tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanév végi iskolabotrány Kapuváron

Kapuvár képviselő-testülete döntése alapján a Pátzay Pál Általános Iskolában öttel csökkenteni kell a nevelők létszámát. Az érintettek összefüggést látnak a minapi igazgatóválasztási kampánnyal. A most egy évre újra megbízott igazgató döntése értelmében egy tanító helyére, aki elköltözött, nem vesznek fel új kollégát. Egy tanító nyugdíjba vonul, egynek a lejáró szerződését nem újítja meg az iskola vezetése. Kiss Tiborné és Harmat Lajos pedagógusokat pedig elbocsátják az intézményből. Tovább olvasom