Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Malom épül és beruházókkal tárgyalnak

Megvalósult és megvalósítandó tervekről esett szó azon a csornai közmeghallgatáson, ahol harmincketten álltak, illetve ültek készenlétben, hogy válaszoljanak az esetleges kérdésekre, felvetésekre. Ám a helybeliek közül csupán ketten éltek az adódó lehetőséggel.

Gyér érdeklődés

A képviselő-testület tizenhat tagja, a város jegyzője, a polgármesteri hivatal tizenhárom dolgozója, a Csornahő Kft. és a Vilmos Park Kft. ügyvezetője, valamint két helybeli polgár vett részt azon a közmeghallgatáson, amit a csornai önkormányzat rendezett, eleget téve törvényi kötelezettségének.

Papp József sajnálkozott is a gyér érdeklődés miatt, mert mint fogalmazott, lenne mit mondania. Aztán mondott is. Olyan részletességgel beszélt a megvalósult és tervezett feladatokról, mintha zsúfolásig megtelt volna a városháza nagyterme.

Utak, járdák, iskolák

A polgármester többek között elmondta, hogy heteken belül megkezdődik az a zöldmezős beruházás, melynek keretében korszerű malom épül a városban. Tárgyalnak azzal a befektetővel, aki az ipari park területén ötezer négyzetméteres gép- és műszeripari gyártócsarnok építését fontolgatja. Fontos feladatként említette a helyi utak, járdák rendbetételét és szólt arról is, hogy uniós támogatással tervezik a Széchenyi-iskola rekonstrukcióját, a Kossuth Lajos-szakiskola és a művelődési központ felújítását, a Szent István téri volt bútorbolt helyén pedig ügyfélfogadó irodát szándékoznak kialakítani. SAPARD-támogatásra pályáznak a zeneiskola felújítására és a piactér burkolatának elkészítésére. Beszélt arról, hogy címzett állami támogatásból hozzálátnak a Hunyadi-gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Kollégium rekonstrukciójához.

Szeptemberben szerződés?

Ugyancsak EU-pályázat segítségével kívánják elvégezni a Vilmos park közművesítését. Az elnyerhető összeg minimum 250 millió, maximum egymilliárd forint. Papp József szerint optimális esetben szeptemberben már a szerződést is megköthetik.

A lakosság aktivitására nem lehetett panasz, hisz a jelenlévők fele, azaz Gulyás Imre kifejtette véleményét és kérdést is intézett az önkormányzat veze-

tőihez. Gulyás Imre egyebek mellett afelől érdeklődött, mikor épül meg a 85-ös főút Csornát elkerülő szakasza. Papp József azt válaszolta, hogy az elkerülőszakasz építése 2005 májusában kezdődik és 2007 októberében fejeződik be.

Gyorsforgalmi 2008-ra

A polgármester szerint a Győr–Csorna gyorsforgalmi út építésének befejezése 2008-ban várható. Szintén Gulyás Imre kifogásolta a belterületi és mezei utak állapotát, s azt állította, hogy Csornán folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek. Papp József ez utóbbi állítással nem értett egyet. Az utak állapota kapcsán a türelmetlenség jogos, ám szerinte az anyagi lehetőségek ezen a téren is gátat szabnak az elképzelések megvalósításának. A külterületi utak ügyében viszont méltánytalannak tartotta a gazdák részéről, hogy nem vesznek részt abban a munkában – az utak rendbetételében –, ami az ő érdekükben történik. Ehelyett a földjeik megközelíthetősége érdekében például betöltik az árkokat.

Tulajdon és használat

Dr. Turi György képviselő, egyben gazdaköri elnök védelmébe vette az „övéit", mondván: nem mindegyik gazda tesz ilyesmit. Megjegyezte, hogy a külterületi utak nem a földtulajdonosoké, de ők használják azokat. Horváth János Zoltánné képviselő azt hangoztatta, hogy a gazdák lehetnének gondosabbak és a gépeikkel olykor – mondjuk hazafelé menet – javíthatnának az utak állapotán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgyűjtő udvarok és szigetek

Augusztus elsejétől öt éven át Pájer Imre lesz a Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú… Tovább olvasom