Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Magukra maradtak a csatornaprogrammal

Barbacs - Barbacson a tavalyihoz képest tisztult a kép, hisz az iskola ügye megoldódott. Jelenleg pályázataik elbírálására várnak, bízva a sikerben.
„Szebb reményekkel láttam munkához, mint amit eddig tapasztaltam. Érzelmileg is megvisel, hogy építkezés helyett rombolni kell, hisz meg kell szüntetni az önálló iskolát, az óvodában pedig egy csoportot kell kialakítani. Emberi sorsokat érintő súlyos döntésekre kényszerülünk. Ez eléggé lehangoló, de nem tudunk mást tenni, mert a kormány pénzügyi eszközökkel erre kényszerít bennünket" – nyilatkozta egyebek mellett a Kisalföldnek tavaly márciusban Giczi András, Barbacs polgármestere. Azóta több mint egy év telt el és valamelyest tisztult a kép Barbacson.

– Az elmúlt időszakban viszonylag kedvezően alakult a helyzet, hiszen néhány feladatot sikerült az elképzeléseinknek megfelelően megoldanunk – mondta Giczi András. – Például iskolánk a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tagintézménye lett. A felsősök Csornára járnak, az alsósok helyben tanulnak. Ezt a megoldást a falu lakossága is elfogadja, mivel ily módon maradhatott meg az iskola. A gyerekek utaztatása rendben történik, reggel különjárattal mennek, délután pedig a menetrend szerinti busszal jönnek haza.

Giczi András polgármester
Giczi András polgármester

Barbacs is azon települések egyike, amelyek már évek óta Bősárkány gesztorságával próbálják megoldani a csatornázást, ám az erőfeszítéseik eddig eredménytelenek maradtak.

– Új helyzettel szembesültünk, Bősárkány ugyanis – mivel a település lélekszáma meghaladja a kétezret – egyedül kívánja megvalósítani a beruházást – tette hozzá a falu vezetője. – Mi is keressük a megoldást és felvetődött, hogy csatlakozzunk a csornai tisztítóműhöz, de ha ez nem lehetséges, akkor tisztítót is építenénk.

A barbacsi vezetők bíznak benyújtott pályázataik sikerében. Útfelújításra, játszótérépítésre, egy tavat és sportpályát magába foglaló közösségi tér kialakítására pályáztak. Ugyancsak a tervek között szerepel egy piactér létesítése, ahol a helyiek értékesíthetnék portékáikat. Az időseket segítendő egy gépkocsi vásárlását fontolgatják. Többek között, ha szükséges, orvoshoz vinnék őket vagy a gyógyszereiket is házhoz szállítanák. A kultúrház felújítását is erre az évre tervezték, de ez egyelőre várat magára.

Kultúrház: Felújítását erre az évre tervezték, de egyelőre várat magára.
Kultúrház: Felújítását erre az évre tervezték, de egyelőre várat magára.

– Komoly összegeket költöttünk az útfelújítás, a tókialakítás és a játszótér tervezésére. Ezért szeretnénk, ha az elképzeléseinket realizálhatnánk, különben feleslegesen költöttünk pénzt erre a célra – nyilatkozta Giczi András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom újonc állt szolgálatba

Kapuvár - Tizenhárom újonccal bővült a kapuvári tűzoltóság létszáma. Ezzel a szolgálatos létszám… Tovább olvasom