Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

LEADER-pénzek szakrális emlékekre Rábaközben

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület közel 120 millió forintot oszt szét a körzet épített örökségének megőrzésére és a falvak megújítására. Tizenöt elképzelést támogatnak.

Átadták az első, LEADER-program keretében megvalósított beruházást a Rábaközben. A páli Kálvária emlékmű rekonstrukciója és a templomtér felújítása nyitotta a sort. A körzetben még tizennégy hasonló fejlesztés van folyamatban. A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület összesen 117,3 millió forintot oszt szét hasonló célokra.

A pályázatok elbírálása folyamatos. 2013-ig több mint egymilliárd forint áll rendelkezésünkre.

Így újulhat meg a farádi katolikus plébánia, a jobaházai templom, a vásárosfalui templompark, a szanyi templomkert. Falumegújítás, illetve a vidéki örökség védelme a pályázatok ˝kulcsszavai˝. A sopronnémeti önkormányzat 5,8 millió forintot kapott a település parkosítására, az osliak játszótér-felújításra, fásításra nyertek 8,8 milliót. A 10 millió forint feletti tételek: a farádi plébánia külső felújítása (10,4 millió), a jobaházai templom rekonstrukciója (10,3), szárföldi parkrendezés és játszótér-kialakítás (10,1), a mihályi templom tetőszerkezetének felújítása (11,2).

Hövejen a faluképet egységesítik 8,3 millióból, Vitnyéden útbaigazító táblákat szereznek be, valamint térrendezés a cél. Erre az egyesülettől 9,3 millió forintot kapott az önkormányzat. Bágyogszovát 6 milliót nyert pihenő és játszó közpark létrehozására. Jutott pénz a bősárkányi katolikus (7,8) és a vadosfai evangélikus templomra (8,5) is.

A páli Kálvária és a templomtér felújítása az első, befejezett LEADER-es beruházás. Tóth Miklós áldotta meg az emlékművet.
A páli Kálvária és a templomtér felújítása az első, befejezett LEADER-es beruházás. Tóth Miklós áldotta meg az emlékművet.

Páliban régóta tervezték a főtér felújítását. Forrást azonban sokáig nem tudtak szerezni, aztán a LEADER-pályázati kiírás kapóra jött az önkormányzatnak. Ötmillió forintot nyertek, amit saját erővel pótoltak ki.

Az ünnepélyes átadáson Tóth Miklós plébános áldotta meg a Kálvária emlékművet. Póczik András polgármester és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő azt hangsúlyozták, hogy egy-egy kisközség életében jelentős eseménynek számít a pálihoz hasonló beruházás. Ezek jelzik az összefogást, a települések élni akarását. A szobrok restaurálása, a tér rendbetétele nyolc és fél millió forintba került.
A faluban működő gazdasági szervezetek is kivették részüket a munkából. A cégek a parkolók kialakítását finanszírozták.

Horváth Árpád, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője portálunknak elmondta: vidéken, így a Rábaközben is elsősorban a templomok, szakrális emlékek, egyházi épületek képviselik az épített örökséget. Ezért támogatja az egyesület is azok felújítását, rekonstrukcióját.

– Pályázatainkkal próbálunk segíteni a turizmus fejlesztésén a körzetben, illetve vállalkozásfejlesztési projektek is futnak. Ezekkel együtt közel száznyolcvanmillió forint támogatást adunk a beruházásokhoz. A pályázatok elbírálása folyamatos. 2013-ig több mint egymilliárd forint áll rendelkezésünkre. Ennek negyvenöt százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítanunk. A nyertes pályázatokon látszik, hogy elérhető a forrás, és bízom benne, hogy a példák ösztönöznek más vállalkozókat, önkormányzatokat – jegyezte meg Horváth Árpád.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2010. május 16. 13:43
  „Tehát Páli már nem csak "rossz a vödör"-ről híres!”
 • 8. füstbement 2010. május 16. 08:13
  „Ha elolvasod a Bibliát, akkor nem kötekedsz itt , hanem magadat ütöd,hogy mekkora faragott barom vagy.
  A faragott szobor nem veszi el a hit lényegét, mert nem azon van a hangsúly.Azért örülök,hogy tanulmányozod a Bibliát.”
 • 7. GYMS 2010. május 15. 00:30
  „6. Nagyobb baj, hogy már észre sem veszed magad...”
 • 6. meir 2010. május 14. 13:16
  „4-es!! a szobor ami emberalakot abrazol is balvany,ami elvonja a hit valodi ertelmerol a teljes figyelmet!!!
  A biblia ir errol is!!tessek talan figyelmesebben ujra olvasni!!!!!

  5-os! <moderálva>
  Egyaltalan mirol nyafogsz?? faj az hogy leirom azt ami igaz??
  -(vagy azt csak akkor szabad irni amikor nektek tetszik??)-
  "szelektiv" az emlekezetetek nagyon!!!!”
 • 5. GYMS 2010. május 14. 11:19
  „1. (és 3.) Félelmetes, hogy milyen feneketlen gyűlölet lakozik benned... Sajnállak.”
 • 4. füstbement 2010. május 14. 08:26
  „gondolom a szobrok ügyében a bálványokról beszélsz.A Bibliában ezek általában állatfigurák.A templomokban nem állatfigurákat találunk ha jól emlékszem.”
 • 3. meir 2010. május 13. 23:47
  „2-es!!
  Na latod?? holott az iras is azt mondja-(a kereszteny is)- Ne csinalj magadnak faragott kepet!!
  az hogy az megis igy van? koszonheto a Vatikani zsinatnak!!ok talaltak ki ugyanis!!
  egy zsinagogaban NINCSEN SEMMILYEN KEP VAGY SZOBOR!!!”
 • 2. janika 2010. május 13. 20:31
  „A zsidók kábítják az Istenséggel az embereket! A követőik meg nem képesek imátkozni festett és faragott képek szobrok nélkül.”
 • 1. meir 2010. május 13. 16:09
  „LEADER penzek szakralis emlekekre a Rabakozben!!!
  a LEADER egy zsido konzorcium!! ilyenkor persze az orokosen zsidozok szegyenlosen lapitanak mint a sz@r a fuben mi???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ötvenmillióból bővítik az enesei óvodát

A napokban megkezdődött az enesei óvoda kétszázötven négyzetméteres szárnyának építése. Tovább olvasom