Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Látványos hídbontás - Elvitték a Kis-Rába hidat Kapuvárról - Galéria

Daru emelte le a betondarabokat a vasszerkezetről hétfőn. Nézze meg fotós összeállításunkat!


Elbontották kedden a kapuvári Kis-Rába-híd utolsó gerendáját. A kivitelező cég munkatársait  hatvantonnás daru segítette a munkában. A várostörténeti látványosságra számos helybéli volt kíváncsi annak ellenére, hogy a rossz idő miatt a munkákat többször félbe kellett szakítani.

A Kossuth utca elején 1945. március 28. óta nem volt olyan alkalom, hogy a folyón ne vezetett volna át valamilyen építmény. Hatvanhat évvel ezelőtt a visszavonuló német csapatok utászai a Kis-Rába majdnem minden hídját felrobbantották (a Margit hídra nem volt már idejük) a közeledő szovjet csapatok előtt. Az azóta felépült műtárgy szerkezete napjainkra olyan mértékben rongálódott, hogy annak felújítása nem volt kifizetődő, így a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) mint beruházó hirdetett kivitelezési pályázatot az új híd építésére. A közbeszerzési pályázatot és ezáltal a 108,8 milliós szerződést a Strabag nyerte el és megkezdték a régi híd bontását.

Kis-Rába híd bontás - A vaspilléreket is elvitték - Fotó: Jerkó Gyula


Kedden délelőtt fél tíztől hatvan tonna teherbírású daru emelte le a híd négy, egyenként közel nyolctonnás tartógerendáját, majd azokat harminc méter hosszú szállítókamionra helyezték. A munkák további részében feltárják és szélesítik az átkelő alapjait és mederrendezést is végeznek a lebontott műtárgy helyén. A tervek szerint az építmény jelenlegi 6,5 méteres szélességét 8 méterre növelik, kétoldalt két-két méter széles járdákkal. A NIF Zrt. kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a hídszerkezetet teljesen felújítják és egészében emelik vissza az eredeti helyére. Emellett többek között kiváltják a híd alsó részén átvezető közműveket, közvilágítást, lecserélik a kandelábereket, a meder alatt vezetik át a távközlő berendezéseket. A Kis-Rába-híd régi korlátjait (az egykori budapesti Erzsébet hídról maradt Kapuvárnak) a megfelelő tisztítás és felújítás után az új műtárgyra is visszahelyezik. A helyi önkormányzat jóvoltából új, a híd stílusához illő kandelábereket is állítanak a felújított hídra.

A most már réginek nevezhető Kis-Rába-híd tartógerendáit Kapuváron tárolják. Információink szerint a városháza esetleg újabb átkelő létesítéséhez szánja a tartógerendákat, melyet kerékpárosok részére építenének a Széchenyi utca végén.

Látványos hídbontás - Elvitték a Kis-Rába hidat Kapuvárról - Fotó: Jerkó Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a vasúti átjárót

A Porpác-Hegyeshalom vasútvonalon Szil-Sopronnémeti-Csorna állomások között pályafenntartási… Tovább olvasom