Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Lakossági hozzájárulással

Rábatamásiban nincs kiépített szennyvízhálózat. Egy ajánlat révén saját tisztítót építenének.
A kilencvenes évek végi gázbekötések idején már szó volt arról, hogy Rábatamásiban megépítenék a szennyvízhálózatot. Szabó István polgármester szerint akkor „nagyot kellett volna álmodni", és egyszerre a két beruházást végrehajtani.

Csatlakozhattak volna

„Sajnos az anyagi lehetőségek akkor sem voltak adottak" – mondta a polgármester. Néhány éve létezett SAPARD-pályázat szennyvízberuházásra, de csak hatvanmilliót adtak volna, a tamási költségek pedig ennek tízszeresét is meghaladnák.
A polgármester úgy véli, a szennyvíz hosszú távú utaztatásának költsége is magas és véleménye szerint a tisztítóra is ráférne némi rekonstrukció. A megfelelő megoldás egy helyi tisztító építése.

Milliárdos beruházás

Idén konkrét elképzelésekkel jelentkezett a polgármesteri hivatalban egy cég. Ez a helyi tisztítómű létesítését vállalná, a szennyvízhálózat kialakításával együtt. Előbbi közel nyolcvanmillióba, a hálózat pedig egymilliárd forintba  kerülne. A településen víziközmű-társulást hoznának létre, ide a lakosok fizetnék a díjakat. Minden telektulajdonosnak kötelező lenne a belépés, portánként közel kétszázötvenezer forintos várható bekerülési költséggel. A polgármester szerint azonban még ezzel együtt is megérné a családoknak, hiszen amellett, hogy a telkek értéke nőne a rákötéssel, a szippantási és járulékos költségeket is megspórolnák. Napjainkban már törvényi kötelezettség a szennyvízhálózat kialakítása.

Hasonló szándékok

Rábatamási polgármestere elmondta, a megoldással foglalkoznak a környező települések vezetői is. Vas megyei tapasztalatokat felhasználva döntenek a tamási és környékbeli beruházásokról. Van saját területük a tisztítómű kialakításához, s felmerült, hogy a későbbiekben az önkormányzat maga működtetné a berendezést. Ezek szintén költségcsökkentő tényezők lehetnek. Ez év végéig mindenképpen eldőlhet a rábatamási szennyvízberuházás sorsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prémontré völgyétől a Rábaközig

Hazánkban 1130-ban, Csornán 1180-ban, 825 éve telepedtek le a premontreiek. A prépostság főépülete többször elpusztult, ám mindig újjáépítették. A barokk stílusú rendházat sokan a város legszebb épületének tartják, a csornaiak többsége büszke az épületre. Hétfőn díszkutat avatnak a jubileum alkalmából, utána orgonakoncertjére várják az érdeklődőket. Tovább olvasom