Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Központi iskolát terveznek

Vitnyéden az egyéb fejlesztések meleltt utcákat nyitnak és központosítani szeretnék az iskolát.
A község fiatalítani akar. Ennek érdekében – egyéb fejlesztések mellett – új utcákat nyitnak és központosítani szeretnék az iskolát. Az elmúlt évi száznegyvenmillióval szemben idén csaknem tízmillió forinttal több pénzből gazdálkodhat a Kapuvár „külvárosának" is nevezett Vitnyéd. Ez utóbbi címet több nívós éttermének köszönheti, hiszen leginkább a szomszéd város lakói töltik meg hétvégén a vitnyédi vendéglátóhelyeket.

Tóth Kálmán polgármester szerint a magasabb költségvetési keretet a közalkalmazottak idei hatszázalékos bérfejlesztésének köszönhetik. Pillanatnyilag testületi döntésre várnak a költségvetés sarokszámai, de nagy vonalakban már kirajzolódik a falu idei éve. A polgármester elmondta: legfontosabb feladatuknak tekintik a helyiek átlagéletkorának fiatalítását, hiszen az ezerháromszáz lelkes község csak mintegy harmada az aktív kereső.

A születés-halálozás mutatói itt is az országos átlaghoz hasonlóak, de ezt ellensúlyozzák a frissen betelepülők, így a lakosok létszáma stagnál. A folyamatot azonban szeretnék javítani. A falurendezési terv módosításával új utcákat alakítanak ki, ahová fiatal építkezőket várnak. Ennek első jelei a község keleti részén már mutatkoznak.

A helyi iskola, ahol még megvan az alsó és felső tagozat is, egyelőre három épületben működik. Közülük az egyik már több mint százéves, de az előbbiekben említett tervek miatt már folynak az előkészületek egy központi iskolaépület kivitelezésére. A polgármester szerint ragaszkodnak mindkét tagozathoz. Tóth Kálmán úgy véli, a következő két-három év lesz a legnehezebb a létszámgondok miatt. Utána már növekedni fog a gyermekszám. Jelenleg valamivel több mint százan tanulnak az intézményben.

A község vezetésének idei tervei közt a ravatalozó megépítése szerepel. Ezt akkor is megvalósítják, ha az egyéb beruházásokra pályázott pénzeik nem érkeznének be. Amennyiben mégis sikeresek lesznek a pályázatok, úgy a faluházat és a művelődési központot is felújítják.
A falu megtartóerejét növelő munkahelyekről a polgármester elmondta, a helyi vállalkozások száma nem változott az utóbbi években, de a meglévők, amelyek majdnem ötven helybelit foglalkoztatnak, nagyobb beruházásokat hajtottak végre tavaly. Vitnyéd nevezetességei közé tartozik a nemrég alakult off road klub, amely már több rendezvényen öregbítette a község hírnevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár száz új munkahely is lehet Veszkényben

A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. Matzkó János veszkényi polgármester szerint takarékos gazdálkodással és lakossági segítséggel, valamint pályázati pénzekkel, ha kismértékben is, de lehetséges a fejlesztés. A többcélú kistérségről nincs túl jó véleménnyel az elöljáró. Tovább olvasom