Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közös útnak nincs gazdája

"Csornán az Andrássy utcai sorház és társasház között az út katasztrofális állapotban van évek óta, megkeserítve sok itt lakó család és a garázstulajdonos mindennapjait. Konkrétan: 15 méteres, összefüggő tó(csa), mély gödrök, sár egész évben az összetömődött talaj miatt.
Mikor számíthatunk végre az önkormányzattól a helyzet rendezésére? Az építkezés befejeződött, teherautó már nincsen, az nem lehet akadály."  Egy ott lakó kérdezte SMS-ben.

A csornai polgármesteri hivatalban úgy vélik: az Andrássy utcai társasházakban élők útgondjaiért nem az önkormányzat a felelős.

Nincs útburkolat: Amíg a kivitelező és az önkormányzat nem tud megegyezni, marad a sár a sorházakban élőknek.

A városháza illetékese szerint annak idején a kivitelező cég vállalta, hogy elkészítteti a megfelelő útalapot, melyre az önkormányzat csináltat aszfaltburkolatot. A beruházónak persze nem ez a véleménye.

A továbbiakról Berzlánovichné Nagy Eszter, a hivatal beruházási és városüzemeltetési osztályának vezetője tájékoztatta a Kisalföldet.


Berzlánovichné Nagy Eszter
Közös tulajdonú magánút


– Mielőtt a sorházak építését elkezdte a beruházó, az önkormányzattal közös tulajdont hozott létre magánút létesítésére 2001 májusában – kezdte az osztályvezető. – A kijelölt út két oldalán elkészültek a házak, a kivitelezés befejeződött. Az önkormányzat egyre több jelzést kapott az ott lakóktól a kialakult katasztrofális helyzetről. A kivitelezővel az útviszonyok mielőbbi rendezéséért egyeztető tárgyalásokat folytattunk, amelyek sajnos nagyon elhúzódtak. A tárgyalások során a murvás útalap és a közművek kérdésében eltérő álláspontok alakultak ki. A többszöri eredménytelen egyeztetést követően az önkormányzat múlt év végén az elsőfokú közlekedési hatósághoz fordult és kérte elvi állásfoglalását az ügyben. A hatóság helyszíni bejárást követően állapította meg, hogy a mostani felületmagasság szintje az érintett területen elfogadhatatlan. A napokban kézhez kapott állásfoglalásban kiemelték, hogy a beruházó velük nem egyeztetett és nem épített megfelelő útalapot. A korábbi megállapodás szerint a beruházónak a murvás útalapot a közlekedési hatósággal egyeztetve kellett volna megépíteni, majd ezt követően megfelelően kiépített csapadékvíz-elvezetéssel az önkormányzatnak átadnia.

A hatóság tehát az önkormányzat munkatársainak véleményét erősítette meg.

– Az önkormányzatnak az az érdeke, hogy az út mielőbb megépüljön, a kialakult tűrhetetlen állapot megszűnjön. Ismét tárgyalást kezdeményezünk a céggel, bízunk benne, most már sikerül eredményre jutnunk és a lakók érdekeit szolgálva elvégeznünk a szükséges munkákat – tette hozzá Berzlánovichné Nagy Eszter.

Major Nándor
„Az útalap elkészült"

Major Nándor, a kivitelező cég vezetője a Kisalföld érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy társasága nemcsak a szerződésben vállaltakat teljesítette, hanem még többet is. „A megállapodás szerint a végső aszfaltburkolat terítése az önkormányzat feladata" – jegyezte meg. – A harminccentis feltöltőrétegre tizenöt centiméteres murvát terítettünk, vagyis az útalap elkészült – mondta a cégvezető. – Saját költségemre elkészíttettem a talajterhelési vizsgálatot, ami megállapítja, hogy útépítésre alkalmas a terület. Az elmúlt években többször feltöltötték a kialakult gödröket, így valóban, most már magasabb a szintje, de ezt a problémát könnyen meg lehet oldani. Az egyeztető tárgyalások nem miattam húzódtak el és voltak eredménytelenek, mivel az önkormányzat nem teljesítette a vállalásait. Innen a hivatal felelőssége, mikor csináltatja meg az útburkolatot.

Major Nándor kifejtette: hajlandó újra tárgyalni, de csak akkor, ha az önkormányzat végre érdemi intézkedéseket tesz és nem újabb kifogásokat keres.

Olvasóink írták

  • 1. Putyilov 2008. február 13. 12:44
    „Ez Csorna. Megy az ujjalmutogatás egymásra,a város polgára meg rohadjon bele a sárba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytörténeti gyűjteményt terveznek

Bogyoszló - Helytörténeti gyűjtemény létrehozását tervezik Bogyoszlón, az egykori iskola épületében.… Tovább olvasom