Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közös hivatalok Rábaközben: csak a fejléc változott, a munka lényege nem

Év eleje óta működnek a közös önkormányzati hivatalok. Vezetőik, a jegyzők úgy látják, jelentős változásokat nem hozott az új hivatali forma. Az ügyfelek is csak az ügyiratok fejlécén vehették észre, hogy változott az elnevezés.

Tíz hónappal ezelőtt, márciusban alakultak meg a települési közös önkormányzati hivatalok. Tárgyalások, egyeztetések, néhol viták jellemezték az azt megelőző téli hónapokat. A községek keresték a helyüket. A Kisalföld most azt kérdezte a hivatalok vezetőitől, a jegyzőktől, hogyan sikerült a „házasság".

Könnyű helyzetben volt a bősárkányi körjegyző, dr. Molnár Erika. Körjegyzőségükhöz nem csatlakozott újabb falu, így a Bősárkány, Tárnokréti, Maglóca hármas együtt maradt.

– Érdemi változás nálunk nem történt tehát attól, hogy közös önkormányzati hivatalként működünk – mondta érdeklődésünkre dr. Molnár Erika. Ugyanezt a véleményt erősítette meg Funtek János, Szany jegyzője is. Náluk szintén maradt az eredeti felállás. Azaz a korábban körjegyzőségben is együttműködő Szany, Rábacsanak és Rábaszentandrás alkotja a közös hivatalt.

– Jó ideje tart együtt e három település és a kapcsolaton nem változtatott az új hivatalos forma sem – jegyezte meg Funtek János. – Ugyanazokkal a dolgozókkal, létszámleépítés nélkül folytattuk a munkát. Talán a pénzügyek, a könyvelés területén történtek módosítások.

Bágyogszovát központtal öt település – Bágyogszovát, Bodonhely, Pásztori, Egyed és Sobor – hozott létre közös hivatalt. Szakács Krisztián jegyző az elmúlt tíz hónapot úgy értékelte, a helyiek, az ügyfelek nem, de a hivatali dolgozók bizony észrevették a változást.

– A falubeliek szempontjából talán csak annyi történt, hogy megváltozott a fejléc az ügyiratokon – mondta. – A hivatal szempontjából fontos megemlíteni, hogy kisebb létszámmal valamivel több munkánk lett. Újként jelentek meg például a különböző jelentési kötelezettségek. Akár a kormányhivatalnak, akár az államigazgatási központi szerveknek, de rendszeresen küldjük a kért adatokat. Ezek legtöbbször rövid határidősek voltak, amik a napi munkától vették el az időt és energiát. Előnye viszont a közös hivatalnak, hogy egyes szakterületeken könnyebben oldjuk meg a helyettesítést. Volt rá eset, hogy az anyakönyvvezető kolléga segített ki valamelyik társközségben.

Kóny először Rábcakapival, Cakóházával és Markotabödögével alakított közös hivatalt. Március elsejével aztán Barbacs is csatlakozott hozzájuk. Némethné Hajzer Marietta jegyző kifejtette: arra törekedtek, hogy ügyfeleik semmit ne vegyenek észre a változásból.

– Azt hiszem, ezt a célt sikerült is elérni. Annak ellenére, hogy a jelenlegi létszám sajnos nem elegendő a feladatok ellátásához. Többet viszont nem finanszíroz az állam, noha szükség lenne rá – tette hozzá a kónyi jegyző. Annyit még elmondott: ennek ellenére valamennyi társközségben kirendeltség működik, így naponta tartanak ügyfélfogadást.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felújítás önrészét igen, a kombájnét nem vállalták

Tovább olvasom