Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Közel tízmilliót költ a falu a kultúrház felújítására

Idén is az óvoda újjáépítésére vár Szárföld, ahol a szülők jelentik a legnagyobb megtartóerőt.

– Véleményem szerint a községháza felújítási elképzelései ebben az esetben is megegyeztek a község lakosainak szándékával, miszerint a hatvanas években épült és azóta egy fillér fejlesztési pénzt nem látott kultúrházra ráfér a felújítás – kezdte települése egyik legnagyobb idei munkájának ismertetését a szárföldi polgármester, Horváth Ferenc. Hozzátette: megválasztása esetén októberben a harmadik ciklusának fut neki. Elmondta, a művelődési ház rendbetételére 8 millió forintos pályázatot nyertek el, melyhez az önkormányzat az általános forgalmi adó mértékének megfelelő pénzt tette hozzá. E forrásokból új lépcsőt, bejáratot, nyílászárókat és szigetelést kap az épület, melyhez a belső tereket is megszépítik.

Szárföldi kultúrház: Közös akarat a felújításra.
Szárföldi kultúrház: Közös akarat a felújításra.

A csinosítás az épület egy részén már meg is történt (hét éve új tetőt is kapott), többek között a házasságkötő teremben.

– Örvendetes, hogy kistelepülési helyzetünk ellenére egyre több fiatal köt frigyet Szárföldön, míg tavaly három, idén már most négy házasságkötésről számolhatok be – mondta a polgármester. Az ifjak mellett természetesen a helyi iskola, óvoda és a szárföldiek is kihasználják a napokban felújítás alatt álló intézményt. Az idén még a Kapuvár vezette konzorcium által megpályázott buszöblöt és megállót, valamint saját erőből négy utcát újítottak fel Szárföldön. Ám az örök bánat, az örök terv, a helyben működő óvoda átépítése egyelőre várat magára.

– Immár a sokadik pályázatot adtuk be az építkezésre, melynek százmilliós költségét természetesen helyben nem tudjuk előteremteni – tette hozzá Horváth Ferenc. Megjegyezte, legutóbbi pályázatuk azon bukott el, hogy a beadást megelőzően csoportbővítést hajtottak végre a helyi oviban, hogy ne kelljen elküldeni a helyi gyermekeket.

– Ha a kormány komolyan gondolja a kis falvak megtartóerejének növelését, akkor „vigyázó szemeit Szárföldre is vetnie kell" – fogalmazott a polgármester. Kiemelte ugyanakkor, a helyi szülők az óvoda helyzetének ismeretében is ide íratták csemetéiket, hitet téve a szülőfalu mellett.

– Egy jó beruházás volt a község nyugati szélén az új utca nyitása, melyben sok helyi és még több betelepülő épített-vett házat magának – mondta a faluvezető. Hozzátéve, a 940 lelket számláló község létszámát éppen a fiatalok és a betelepülők tartják szinten évek óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálló épült a volt iskolából

Több mint negyvenmillió forintból szálláshely létesült Himod központjában, az egykori iskola… Tovább olvasom