Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Könyvtár lett és orvosi rendelő lehet az iskolából

Gyóró - Az önkormányzat hasznosítja a megszűnt helyi iskola épületét. A könyvtár most nyílik, az orvosi rendelő kialakítására pályáznak. Helyet kaptak itt a községi fiatalok is.

– Mielőtt a rossz emlékű alapítványi iskola elindult volna a környéken, tizenkét gyermek járt a helyi első-harmadik osztályba – idézte a múltat Ötvös László. A gyórói polgármester azonban sietett kijelenteni, a helyi gyermekek jól érzik magukat új iskolájukban, a beledi Általános Művelődési Központban (ÁMK).

 SMS a témában:
„Felháborító, hogy Gyóróban a megszűnt iskola helyiségét mire használják. Fiatalok randalíroznak ott éjjel-nappal. Tisztelt faluvezetés! Nem gondoltak még arra, hogy esetleg értelmes, hasznos dolgokra kellene használni? Egy gyórói lakos"
A gyórói iskolaépület még 1929 körül, Klebelsberg Kunó iskolareformjai idején épült, ám napjainkra igencsak ráférne egy teljes felújítás. Az oktatás megszűnte óta a helyi önkormányzat több módon próbálja hasznosítani az épületet. Így többek közt éppen a napokban nyílik meg a helyi könyvtár Kő Attiláné vezetésével. A közel kétezer kötetes bibliotéka működtetését a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ (RMK) végzi. – A felszerelést, számítógépet, internetelérést és telefont a napokban telepítettük az épületbe – mondta a polgármester. A könyvtárat hetente két alkalommal, a tervek szerint kedden és pénteken két órára nyitnák ki.

Könyvtár az iskolából: Kő Attiláné és Horváth Attila igazgatási előadó az utolsó simításokat végzik a nyilvántartásban.
Könyvtár az iskolából: Kő Attiláné és Horváth Attila igazgatási előadó az utolsó simításokat végzik a nyilvántartásban.


Terveikben egy orvosi rendelő kialakítása is szerepel, erre pályázatot nyújtottak be több mint tizenhárommillió forint értékben, tízszázalékos önrésszel. Ennek elbírálása októberben várható. Ötvös László szerint azonban a külső felújítást is pályázati pénzből szeretnék megvalósítani, hiszen az orvosi rendelőn és a könyvtáron kívül más elképzeléseik is vannak az épülettel kapcsolatban. – A nagytermet helyi rendezvényekre már most is használjuk, a kisebb teremben pedig fiataloknak alakítottunk ki egy klubhelyiséget – mondta a polgármester. Később a nyugdíjasoknak is szánnak egy közösségi termet.

Az üzenettel kapcsolatban Ötvös László elmondta, a községháza egyeztetett a fiatalokkal a követendő magatartásról és a polgármester úgy véli, a továbbiakban nem lesznek kisebb gondok sem a klubhelyiséggel. – Ám még mindig jobb, hogy a helyi
fiatalok itthon szórakoznak, mintha távolabb autóznának esténként – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sem Egyház, sem Szil...

Szany–Szil - Gyerekkora utcaneveit szerette volna visszaállíttatni Szanyban Ács Lajos szili… Tovább olvasom