Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kőkaticák és az utazó cirkusz

Rábapatona - Népi mesterségekkel ismerkednek, a Rába-táj mondavilágát idéző színdarabbal mutatkoznak be a Bilibáncs tábor és fesztivál résztvevői. Idén vendégeik is vannak: a Holdnap Cirkusz családi társulata.
Sokszínű a Bilibáncs. A lassan nagykorú rendezvény egyszer tábor, másszor inkább fesztivál „szárnyát" mutatja. Idén, a tizenhetedik alkalommal – sajátos egységben – egyszerre bontja ki mindkettőt a rábapatonai „katicabogár".

– Gyertyamártással, bőrözéssel, régi népi játékokkal, íjászattal, várépítéssel és persze kőkaticafestéssel is foglalkoznak táborunk résztvevői, a fesztiválra pedig színdarab készült, mégpedig Tudós Nagy Ferenc emlékére. A „Táltosok, tudósok, boszorkák" szövegét Timaffy László néprajzkutató gyűjtéséből – ajándékként nekünk – Kocsis Rozi és Buzás Mihály írta és Silló Sándor rendező segítette színpadra – mesélte érdeklődésünkre Györe Gabriella, a Bilibáncs főszervezője, aki már terveikről is beszámolt lapunknak.

Petra és Stefán családi cirkusza különleges vendég az idei Bilibáncson. Fotó: Bertleff András
Petra és Stefán családi cirkusza különleges vendég az idei Bilibáncson. Fotó: Bertleff András


– A magyarpolányi passióhoz hasonlóan mi is szeretnénk a színészek mellett a falubeliek bevonásával olyan eredeti darabot bemutatni, amely kapcsolódik a Rába-tájhoz, a vízivilág különös lényeihez, a tündérekhez, és szándékunk szerint a „színpad" a természet, a folyópart lenne. Mivel ifjú képzőművészek is gyakori vendégeink, ahogy mondták, örömmel vállalnák a szükséges díszlet- és jelmeztervezést.

Idén igazi különlegesség gazdagítja a Bilibáncs programját. A szervezők meghívására néhány napra a faluba érkezett ekhós szekereivel a német Circo Soluna, a Naphold Cirkusz családi társulata, vagyis Petra és Stefan, a szülők és velük fiúk-lányok, hat gyermekük, akik egyébként a „guruló házban", lakókocsiban születtek. A vendégek Spanyol-, Francia- és Olaszország után már lassan két éve Magyarországon szórakoztatják derűs-tréfás, olykor lírai mutatványaikkal – többek között egyensúlyozó-, légtornász- és zsonglőrszámmal, kötéltánccal – a helyi nagyérdeműt.
A társulathoz népes állatcsapat is tartozik: lovak, kutyák, mókás kecskék, gidák, tyúkok, kakasok, galambok, amelyek szintén fontos szereplői a produkcióknak. Miként a családi cirkusz, úgy az „aréna" is különleges, hiszen kupolája az égbolt, a nézők pedig a félkör alakú, többszintes, fából és fémből készült nézőtéren foglalhatnak helyet. Belépő nincs, az időjárásfüggő előadás végén viszont a vidám társulat szívesen fogad mondjuk befőttet, lekvárt, gyümölcsöt, zöldséget, minden számukra szeretettel kínált adományt.

Aztán mikor véget ér a Bilibáncs, a Naphold Cirkusz színes karavánja is továbbhalad, de a bilibáncsosok szívében ott marad Petra és Stefán, a kedvesen bolondos németekében pedig továbbrepül velük a rábapatonai „katicabogár".

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 25. 14:06
    „No,ha itt végzek, akkor bejelentkeznek a Győri Olajgyárba is már alig várják a győri úrhatnám polgárok a bohóckodást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerelem vize folyt az artézi kutakból

Rábaköz - Az artézi kutak évtizedekkel ezelőtt egy-egy település meghatározó helyei voltak. Vélt… Tovább olvasom