Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kódex, zászló, egyenruha

Vitnyéden megalakult a Magyarországi Sajtlovagrend. Céljai többek között a sajtfogyasztási kultúra színvonalának emelése és népszerűsítése. Az ötletgazda Lacza János, a csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskola igazgatója volt.
Esküt tettek: Őfelségét, a Sajtot szolgálják.
Három-négy évvel ezelőtt merült fel, hogy jó volna Magyarországon is egy sajtlovagrendet létrehozni, hiszen Franciaországban már a sajtfajtáknak is vannak külön lovagrendjei. Idén támogatta a kezdeményezést a Tejtermelési Tanács is, s így öt taggal megalakult a Sajtlovagrend Nagymesteri Tanácsa. Az ötletgazda Lacza János, a sajtlovagrend választott zászlóvivője elmondta: – Van már indulónk, egyenruhánk, alapító okiratunk, etikai kódexünk, lovagi zászlónk, működési szabályzatunk. Vitnyéden sikerült megalakítanunk a nagymesterek tanácsát, ahol fel is avatták a lovagokat.

„ Az öttagú lovagi nagytanácsnak lesz majd a feladata és lehetősége, hogy évente kétszer lovagokat avasson. Egyrészt május végén a tej világnapja alkalmából Budapesten, másrészt a szeptemberi csermajori országos sajtversenyen és a vitnyédi sajtünnepen."

Jelenleg Magyarországnak öt sajtlovagja van: dr. Kis Pál István, a Tej Terméktanács elnöke, Orbán Kálmán kutató, Czauner Péter újságíró, Koller Ferenc, a Szekszárdi Tejipari Vállalat elnöke, vezérigazgatója és Lacza János. A nagymesterek tanácsát dr. Kiss István irányítja, az ő vezetésével zajlik az avatási ceremónia, melyen három próbát kell kiállniuk a leendő lovagoknak. Ezek során a tradicionális sajtgyártó eszközök, valamint a sajtok felismeréséből, s a sajtgyártás technológiájából is vizsgáznak a jelöltek.

A lovagrend megalakításával több cél fogalmazódott meg: egyrészt a vitnyédi sajtünnep külsőségeit is emelik majd a sajtlovagok. Másrészt szándékuk a sajtkultúra színvonalának emelése, a szakma hírnevének növelése. A jövőben e címre a különböző tejipari cégek, a termelők és az intézmények tesznek majd javaslatokat, s csak a több éven át végzett kiemelkedő munka után ütnék lovaggá a jelölteket.

Részletek a sajtlovagrend kódexéből:

1. Őfelsége a „Sajt" lovagja vagyok, kész vagyok őt hűen szolgálni és minden erőmmel azon vagyok, hogy hírnevét a világban tovább növeljem.
2. Tisztelem és becsülöm a sajtrendi társaimat, s mindenkor együttműködök velük közös céljaink megvalósítása érdekében.
3. Hiszek abban, hogy a sajt az egészség egyik forrása, a sajt a tejtermékek királya, melyet ismer az emberiség, s ezért mély tisztelettel adózom előtte...
6. Azon leszek, hogy ápoljam és őrizzem a magyar sajt tradícióit és hírnevét. Célom az, hogy a munkám során szerezzek jó hírnevet magamnak...
9. Vallom a sajt iránti önzetlen szolgálatot, a türelem szükségességét, melyet vállalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülő ravatalozók, szépülő sírkertek

Kerítést cserélnek, parkosítanak, ravatalozót újítanak fel és építenek a rábaközi temetőkben. A… Tovább olvasom