Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Kistérségi fenntartásban a gondozóház

Csorna - Január elsejétől a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tartja fenn a bágyogszováti Idősek Gondozóházát. Egyebek mellett erről is döntött legutóbbi ülésén a társulási tanács.
A Kisalföld 2007. november 8-i számában számoltunk be arról, hogy a csornai és téti kistérség 2009-től nem számít hátrányos helyzetűnek.

Menyhártné Pölöskei Eleonóra, a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetője érdeklődésünkre elmondta:
egyelőre tervezetről van szó, s ez alapján a két kistérség 2008-ban átmenetileg hátrányos helyzetű lesz.

Menyhártné Pölöskei Eleonóra

Szerinte a besorolás a továbbiakban attól függ, hogy milyenek lesznek a következő év mutatói, amelyek alapján a végleges rangsort összeállítják. Menyhártné úgy vélte: azt egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy a csornai kistérség mekkora összegtől esik el, ha nem számít hátrányos helyzetűnek. Az biztosnak tűnik, hogy a pályázatok elbírálásánál nem lesznek kedvezményezettek.

Például a közmunkapályázatnál ez tíz pontot jelent. Az sem kizárt, hogy nagyobb összegű önrészt kell biztosítaniuk a pályázatoknál.

Szalay Imre, a kistérségi társulás alelnöke mindehhez hozzátette, hogy az utóbbi években már nem érezték a hátrányos helyzet előnyeit, mivel a pályázható alapokon nem volt pénz.

Szalay Imre

– Ennek ellenére sajnálatosnak tartom, hogy olyan mutatók alapján sorolják be a kistérségünket, amelyeknek kevés közük van a valósághoz – jegyezte meg Szalay Imre.

Épp a minap tartott ülést a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa. Menyhártné Pölöskei Eleonórától megtudtuk, több fontos téma szerepelt a napirenden. Így a tanácskozás résztvevői elfogadták a társulás háromnegyed évi gazdálkodásáról szóló beszámolót és módosították az ez évi költségvetést.

Fontos döntés született a bágyogszováti Időskorúak Gondozóháza ügyében. Eszerint 2008. január elsejétől a kistérségi társulás lesz az intézmény fenntartója.

Elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját és módosították a társulási megállapodást.

Erre azért volt szükség, mivel a következő esztendőben több feladatot szeretne vállalni a társulás. Ez lehet társulási szinten vagy intézményfenntartó társulások formájában. Az önkormányzatok részéről főleg a szociális étkeztetésre és a házi segítségnyújtásra lenne igény.

Határozat született arról is, hogy a kistérség részt vesz a Szociális és Munkaügyi Minisztérium téli-tavaszi közmunkapályázatán. Sikeres pályázat esetén hatvanhat közmunkást foglalkoztathatnak három hónapig, januártól már- ciusig a kistérségben. A közmunka meglehetősen népszerű, hisz a kistérségi társulás harmincnégy tagtelepülése közül harmincegy nyújtott be létszámigényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: Értékeltek az alpolgármesterek

Kapuvár - Kapuvár két alpolgármestere szerint az, hogy ketten látják el az alpolgármesteri… Tovább olvasom