Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kinyitott a bolt és a kocsma

Fellendült Rábaszentmiklós kereskedelme: február elején kinyitott a bolt és a kocsma. Ez a feladat tehát kipipálva, de vannak még elvégzendő feladatok a faluban.

Megnyugodtak a rábaszentmiklósi kedélyek: működik a bolt és a kocsma is. Sőt, a helyiek azt mondják, ˝ilyen fiatalokra lett volna szükségük már régen˝. A dicséret Légrádi Istvánt és feleségét illeti, akik újraélesztették a szentmiklósi kereskedelmet. Elégedett Németh Szabolcs polgármester is. Ez a gond ugyan megoldódott, de van még sok más, melyek mostanában foglalkoztatják a községvezetőket.

– Két hete nyitottunk és úgy érzem, a falubeliek gyorsan visszaszoknak a helyi boltba – mondta portálunk érdeklődésére Légrádiné Németh Ildikó, a vállalkozó felesége. – Igyekszünk mindent az igényeikhez igazítani, ha valamit keresnek reggel, már délutánra beszerezzük. Arra törekszünk, hogy ne kelljen a szomszéd faluba vagy a nagyobb városokba elutazniuk, ha valamire szükségük van. Az első néhány nap tapasztalata az, hogy megfelelő hozzáállással életképes lehet az üzlet.

Németh Kálmánné negyven évig vezette a helyi boltot. Most megnyugodott, hogy Légrádiéknál jó kezekben van az üzlet.
Németh Kálmánné negyven évig vezette a helyi boltot. Most megnyugodott, hogy Légrádiéknál jó kezekben van az üzlet.

Légrádiék hozzáállását díjazzák a rábaszentmiklósiak. Tibor Miklós szerint nagyon jó, hogy ők kapták meg a bérleti jogot. Ő úgy véli, már a helyi fiatalok sem mennek más településre, ha szórakozni akarnak és az idősebb korosztálynak is van, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek.

Németh Kálmánné közel negyven évig vezette a boltot és a kocsmát a faluban. Most megnyugodva látja, hogy jó kezekbe került egykori munkahelye.

– Eddig autóba ültek és a szomszéd községbe mentek még kenyérért is, vagy a zenélő autókat figyelték az itteniek. Végre most már rendes nyitva tartással, árukészlettel helyben is megkaphatunk mindent. Akármilyen kis falu is a miénk, nekünk is szükségünk van az alapvető ellátásra. És a bolt mindenképpen az.


A ˝kis faluban˝ jelenleg száznegyvenen élnek. Harminc százalékuk nyugdíjas, nyolc általános iskolás, három óvodás van. A legkisebb mórichidai utaztatásába a januárban munkába állt falugondnok is besegít.

Németh Szabolcs polgármester
Németh Szabolcs polgármester

– Nagyon jó szolgálatot tesz a településen – mondta portálunknak Németh Szabolcs polgármester. – Sikerült új buszt is beszerezni, így az idősek is igénybe vehetik a segítséget.

Az elmúlt év fejlesztései, beruházásai között a községvezető megemlítette a tűzoltószertár másfél millió forintos felújítását, a győri kereszt rekonstrukcióját, pihenőhely kialakítását a Marcal-parton.

Strandröplabda- és kézilabdapálya, padok, tűzrakók szolgálják a kirándulók kényelmét. A közösségi, civil élet egyébként példás a faluban. A helyiek szívesen mennek ˝társadalmi munkába˝, bármilyen akcióra hívják őket az önkormányzattól. Működik a Marcal néptáncegyüttes, a Rába Polgárőr Egyesület, a dalkör, a tűzoltó-egyesület.

Utóbbiaknak pályázati támogatással tudtak ruhákat vásárolni és felszerelésüket is fejlesztették. Nagy sikere volt tavaly a rábaszentmiklósiak első találkozójának, közel ötszázan látogattak haza.

A templom tornyának felújítása időszerű, a kupola megrepedt.
A templom tornyának felújítása időszerű, a kupola megrepedt.

Az idei év terveiről Németh Szabolcs kifejtette: 13 millió forintos költségvetésük nem ad nagy mozgásteret, csak kisebb önrészes pályázatokon tudnak részt venni. Ilyen a LEADER keretében a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének átépítése. Az épületben várhatóan a fűtést is átszerelik. A gáz helyett a vegyes tüzelésű központira állnak át. Szükség lenne a templom tornyának javítására is. A kupola ugyanis megrepedt és a zsindelytető átfestése is időszerű lenne. Az önkormányzat ehhez is hozzájárul majd.

Olvasóink írták

 • 6. sivatag66 2010. február 19. 23:32
  „1.szerintem többet voltam külföldön mint,te !!!
  2.Dolgozni itt is kell !!!
  3.Az én véleményem,az az én véleményem !!!
  4.én nekem nincs jövedelemmem !!!
  5.nyugdíjas vagyok.........”
 • 5. musicnummer1 2010. február 17. 13:30
  „Ejnye,sivatag66...<moderálva>....hát miért nem jössz ki Ausztriába??? Lehet,hogy még életedben nem voltál a határon túl,én több mint 20 (!)éve élek itt,igen,itt jobb.....a közellátás, a szociális biztonság,az áruellátás és az életszinvonal.csak itt keményen meg kell dolgozni !!! Nincs kolbászból a kerités.......DE !!elünk és élni hagyunk !!!és ne szóld le azokat a hozzászólokat,akik nem ugy gondolkodnak,mint Te...ez egy fórum,ahol mindenki hozzászólhat.és nem vitatkozni akarunk......egyébként sok sikert a fiatal házaspárnak......minden rendben lesz.....legalább is reméljük,amig valaki nem irigyli meg a munkátokból elért kevéske jövedelmet....”
 • 4. sivatag66 2010. február 16. 22:59
  „1-es,2-es,3-as !!! Akkor irány ausztria !!!!! Ha ott jobb ??????”
 • 3. trumpetrich 2010. február 16. 22:20
  „kapcsolódva az 1-eshez, Ausztriában valóban ismerik az élni és élni hagyni történetet, reméljük nem zár be semmi, ha esetleg a bolt mégis bezárna, legalább a kocsmában mindenki ihat bánatában.”
 • 2. Freddy01 2010. február 16. 13:11
  „1-es Ez sajna tökéletesen igaz...”
 • 1. sont 2010. február 16. 11:51
  „Gratula! Bár ez mind szép csupán az a bökkenő, hogy a jelenlegi politikát tekintve/vállalkozóként írom/, hogy kapjanak egy ellenőrzést, persze az ellenőr mindenképp büntetni akar mert úgy vannak kiküldve szolgálatba, kapnak apróságért-kis hibáért pár-százezres bírságot és már el is megy a kedve a vállalkozónak. És már zár is a bolt mert nem tudja kitermelni. Sajnos tapasztalom, hogy mi megy jelenleg. Ausztriában egy kezdő vállalkozó 3 évig mentességet élvez. Na ehhez még fel kéne nőnünk és még sok egyébhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliót ad a kistérség a tűzoltókocsira

Pályázati forrásokból új tűzoltófecskendő beszerzését határozta el a csornai önkormányzat és a… Tovább olvasom