Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kiléptek volna, de maradniuk kell a községeknek

Eredeti taglétszámmal működik tovább a Csorna térségi önkormányzatok társulása. Három község lépett volna ki január elsején, de a feltételek nem teljesültek.

Mégsem apadt a Csorna térségi önkormányzatok társulása. A Magyar Államkincstár ugyanis nem hagyta jóvá a három község kilépését. Mint arról beszámoltunk, Bezi, Fehértó és Tárnokréti önkormányzata döntött úgy, hogy nem kíván tagja lenni a társulásnak. Turi György, a társulási tanács elnöke elmondta: a szervezetnek nem csupán szociális feladatai vannak.

– A többcélú kistérségi társulás nyáron alakult át és a településeknek lehetőségük volt a kiválásra. Első körben öt falu jelezte szándékát, végül hárman döntöttek a válás mellett. Harmincegy tehát maradt – fogalmazott Turi György. – Azt hiszem, érdeke ez minden önkormányzatnak. A Rábaköz idősödő lakossága miatt egyre nagyobb szükség lesz ugyanis a szociális ellátásra. Aki viszont nem tagja a társulásnak, ettől a lehetőségtől elesik vagy legalábbis sok pénzébe kerülhet, mert területen kívüli ellátott nem lehet az intézményekben. A társulási tanács úgy döntött, hogy ilyen esetben az érintett önkormányzatnak meg kell fizetnie az állam által megállapított, de már nem igényelhető díjat. Legutóbb százmillió forintunkba került, hogy területen kívülieket gondoztak a szociális intézményekben. A helyzet azonban úgy alakult, hogy akaratuk ellenére még sincsenek kilépőink.

Dr. Horváth Etelka, Csorna jegyzője kifejtette: a kilépésnek feltételei vannak. Például az is, hogy valamennyi tagtelepülés önkormányzata határozattal fogadja el a szándékot december 31-ig. Ezt azonban nyolc képviselő-testület nem tette meg, így csak januárban tudták értesíteni a Magyar Államkincstárt. A kincstár a határidő túllépése miatt nem vette tudomásul a jelzést. Így jogilag nem léptek ki a községek és 2014-ben is tagjai a társulásnak.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere a január 7-i nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a községek együttműködése csak a szociális területre korlátozódik. Arra nem lát esélyt a községvezető, hogy közös fejlesztési programok is indulhatnak. Ezzel a vélekedéssel sem értenek egyet a csornai városházán.

– A területfejlesztésben várható változások lényege, hogy megszűnnek a regionális operatív programok – tájékoztatott Nagy Eszter aljegyző. – A pályázati források kisebb szintekre koncentrálódnak. A területfejlesztési programhoz gyűjtöttük össze a projekteket a településekről és ezek figyelembevételével írják majd ki a pályázatokat. A kistérségben munkacsoportot hoztunk létre, ez összeállította a fejlesztési programot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak Kapuvár belvárosában

Információnk szerint egy férfi holttestére bukkantak szombaton délelőtt a Kis-Rába folyó kapuvári,… Tovább olvasom