Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Kilencvenéves Himod egykori motorja

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték fel Himodon Módos Istvánt. Az idős férfi példamutató magán- és közösségi életével a község köztiszteletben álló lakója.
A minap a község vezetése, képviselői és a család részvételével köszöntötték kilencvenedik születésnapján Módos Istvánt. Pista bácsit mindenki ismeri és szereti a környéken. Módos Ferenc polgármester a Kisalföldnek azt mondta: az idős férfi mindenki számára példát mutat mind a magán-, mind a közösségi élet terén.

Módos István tősgyökeres himodi gazdálkodó családba született, ahol már több generációra visszavezethető, jól gazdálkodó elődökkel büszkélkedhettek. Tették ezt akkor is, amikor köztudott, hogy a Himod környéki földek nem a legjobb minőségűek, az egykori elődök közül sokan jártak el nyaranta – gyalog – a Fertő-parti vagy a környéki búzatáblákra aratni. Ilyen előzményekkel a fiatal Módos István sem választhatott más szakmát a mezőgazdaságon kívül. Iskolai éveit Csermajorban, Sopronban és Fertődön töltötte, ahonnan már agrármérnökként tért vissza szeretett községébe, annak környezetébe.
Az első munkahely azonban nem úgy alakult, ahogy az ifjú agrárszakember elképzelte, a történelem közbeszólt. A második világháború orosz frontjára került, fogságba is esett.

– Talán a szerencsének is köszönhető, hogy 1945 szeptemberében a mai Csehország területén szélnek eresztettek bennünket, így komolyabb megrázkódtatás nélkül hazatérhettünk – mesélt a fogságról Pista bácsi. Ezt követően a családi gazdaság kisegítő tagja lett, 1950-től a környékbeli gépállomás állományában dolgozott, majd a himodi szövetkezet megalakulásakor ismét igénybe vették a fiatal szakember tudását, a környékbeli gazdaságok felügyelőjeként dolgozott.

– Kisebb kitérővel néhány év alatt, a hatvanas évek végére végre hazakerültem, a himodi szövetkezet élére – mondta, ahol egészen nyugdíjazásáig dolgozott.

Módos István: Dolgos népek lakták és lakják Himodot.
Módos István: Dolgos népek lakták és lakják Himodot.


– Szegény szövetkezetként indult a mienk, a környező rossz földek rányomták bélyegüket a teljes gazdálkodásra – mondta Pista bácsi. A helyiek legnagyobb foglalkoztatójaként azonban nem tehette meg, hogy karba tett kézzel üljön az elnöki irodában, a családok megélhetését így is biztosítani kellett. Az akkoriban kétezres lélekszámú községben nagy hagyománya lett a háztáji gazdálkodásnak, a földterület felének alkalmatlansága miatt állandóan kitörési pontokat keresett a szövetkezet vezetése. – Így jutottunk a kertészethez, ami nagyon sokat jelentett a falunak, hiszen állandó munkát biztosított mindenkinek az élő munkát igénylő kertészeti növénytermesztés – mesélte az ünnepelt. A kertészet akkoriban szövetkezeti szinten még ritkaságnak számított.

– A szövetkezet akkoriban mindenese volt egy-egy településnek, hiszen mi takarítottuk el a havat, mi kavicsoztuk az utakat, de még nyugdíjasainkról is a szövetkezet gondoskodott – mondta Pista bácsi, akit ebbéli beosztásánál fogva a település egyik motorjának tartottak.
Pista bácsi közel harminc éve nyugdíjba ment, ám közéleti érdeklődése a mai napig nem szűnt meg. A hírek a mai napig szellemi frissességben tartják, mint mondta, tudna tanácsokat adni a mai fiataloknak is. – A falvakban nincs állatállomány, ezzel ellehetetlenülnek nemcsak a kistelepülések, de lassan az egész magyar mezőgazdaság is – mondta. Hangsúlyozta, egykor Himodon két marhacsordát legeltettek a gyerekek, egyenként 80–100 marhával. – Ez nemcsak munkalehetőséget adott, hanem rendben tartotta a hazai élelmezést is – tette hozzá. Napjainkra – véleménye szerint – egy teljes generáció kimaradt a vidéki élelmiszer-termelésből, ami nehézzé teszi a szükséges felzárkózást, a hazai ellátás visszaszerzését.

Olvasóink írták

  • 1. vadgesztenye 2011. július 02. 13:27
    „Jó egészséget kívánok neki, ismeretlenül is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Himod körjegyzőséget vált

A községháza tájékoztatása szerint a himodi önkormányzat június 30-ig meghozott döntése alapján a… Tovább olvasom