Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Ki lesz az új városi képviselő?

Nem töltötték még be a csornai képviselő-testületben a Szülőföldünkért Egyesület megüresedett képviselői helyét. Mást jelölt a testületből kizárt képviselő-elnök – az anyósát –, és mást az egyesület rendkívüli közgyűlése.
Tavaly december óta egy képviselői hely üres a csornai képviselő-testületben. Akkor Molnár Ferencet, a Szülőföldünkért Egyesület kompenzációs listáról bejutott elnökét zárták ki összeférhetetlenség miatt. Molnár Ferenc bíróságon kért felülvizsgálatot, kérelmét azonban elutasították. Helyét azóta sem töltötték be, ez várhatóan a testület márciusi ülésén történik meg.

A megüresedett képviselői helyre a Szülőföldünkért Egyesület jogosult új tagot delegálni. A helyi választási bizottság elnöke január 30-án kelt levelében erre fel is kérte az egyesület elnökét. Molnár Ferenc másnap, január 31-én eleget tett a kérésnek és Csontos Gábornét – aki egyébként az anyósa – jelentette be, mint új képviselőt. Csontos Gáborné eredetileg a februári képviselő-testületi ülésen tett volna esküt, ez azonban elmaradt.

Időközben ugyanis az egyesület alelnöke, Családi János és két elnökségi tag szintén írásban, az egyesület rendkívüli közgyűlésének döntésére hivatkozva Szalay Balázs elnökségi tagot jelölték meg, mint a szervezet új képviselőjét. Levelükhöz a közgyűlési jegyzőkönyvet is mellékelték, kérve a választási bizottságot, hogy tegye lehetővé eskütételét. A helyi választási bizottság február 26-án ült össze és hozott döntést. Eszerint a bizottság Molnár Ferenc elnök bejelentését tudomásul veszi, Családi János alelnök és a két elnökségi tag kérését pedig elutasítja. Csontos Gábornénak viszont a megbízólevelet nem adja át, mert a bizottság „hatáskör hiányában nem jogosult az egyesület szervei által hozott, egymással ellentétes döntések jogszerűségét kivizsgálni".

Ezután mindkét fél a területi választási bizottságnál fellebbezett a helyi döntés miatt. Ott március elsején úgy határoztak, hogy a csornaiak döntését részben helybenhagyják, részben megváltoztatják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Csontos Gáborné részére a képviselői megbízólevelet a helyi választási bizottságnak át kell adnia, és a következő, márciusi testületi ülésen az esküt is leteheti. A területi választási bizottság határozata ellen a megyei bíróságnál lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi tartja szülőfalujukban a fiatalokat?

„Fogy a falu lélekszáma, kevés a fiatal, nincs gyerek" – fogalmazta meg az elmúlt években községe aktuális gondját számos rábaközi polgármester. Említhetnénk Maglócát, Cakóházát, Rábcakapit, de még jó pár települést a térségből. Akad azonban példa az ellenkezőjére is. Ilyen a dél-rábaközi Vásárosfalu. A rendszerváltáskor csupán 138-an vallották magukat vásárosfaluinak, most viszont már közel 200-an élnek itt. Tovább olvasom