Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Kevés híján húszezer lakás lakatlan a megyében

Megközelíti a 20 ezret a nem lakott lakások száma a megyében. Arányuk a Rábaközben a legmagasabb.

Számos településen mind nagyobb problémát jelent, hogy folyamatosan nő az elhagyott, üresen álló házak száma. Erre rávilágítanak a 2011. őszi népszámlálás néhány hete közzétett adatai is. Ezekből kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 188 ezer lakást írtak össze és valamivel több mint 18 ezerben – azaz minden tizedikben – senki sem lakik. A magas számot csak részben magyarázza, hogy beleértik azokat a lakásokat is, amelyeket nem lakásnak, hanem más célra – például orvosi rendelőnek, irodának – használnak. Ez elsősorban a városokban jellemző, a falvakban nem.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Az adatsorból az is egyértelmű, hogy minél kisebb egy település, annál nagyobb a probléma. A 200 lelkesnél kisebb falvakban a házak csaknem harmada üres, míg a 200 és 499 lakos közötti helységekben 21 százalékuk, az 500–999 lakosúakban pedig 14 százalékuk. A legvonzóbbnak a másfél ezresnél nagyobb, de kétezresnél kisebb falvak tűnnek, ahol a lakóingatlanok 94 százaléka otthona valakinek – talán azért, mert ez az a méret, amely még emberléptékű, de elég nagy ahhoz, hogy jó szolgáltatásokat nyújtson az ott élőknek.

A népszámlálás alapján a legrosszabb helyzetben az a Rábasebes van, amely – mint április 24-i összeállításunkból kiderült – a legtöbb, egyharmadnyi lakost vesztette 2001 óta a megyében. Mizser Edit polgármester akkor ezt azzal magyarázta, hogy helyben nincs munkahely, a település elöregedett. A faluban minden második ház lakatlan. A lista végén egyébként csupa Rábasebeshez hasonló aprófalu sorjázik, amelyek távol vannak a nagyobb gazdasági központoktól.

A legjobbak között ezzel szemben viszonylag nagyobb falvak találhatók, néhány kivétellel olyanok, amelyek közel fekszenek valamely városhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikert sikerre halmoznak a csornai pedagógus-tanoncok

Világosné Rozsonits Erika tanárnő vezetésével kiváló szakmai, pedagógiai műhelymunka alakult ki az elmúlt években. Tovább olvasom