Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kerékpárút épül, iskola-, óvodafelújításra készülnek

Szany - A nagyközség évente 300 millió forintból gazdálkodik. Jelenleg a kerékpárút építése tart, melyet pályázati támogatással finanszíroznak. Tavaly saját erőből kisgépet vásároltak, mellyel a közterületeket tartják rendben.
A szanyi önkormányzat idei legnagyobb beruházása a kerékpárút építése. Pályázaton nyertek támogatást a 28 millió forintos fejlesztéshez. A megépítendő 892 méterrel így összesen 1684 méteres kerékpárúttal rendelkezik majd a község. Az új szakaszon a faluközponton keresztül a Táncsics utcáig lehet biciklizni. A tervek szerint augusztus közepén adják át.

Hamarosan új köztéri alkotással is gazdagodik a település. A falu szülötte, Ács Lajos címzetes kanonok, szili plébános állíttat Szent István-szobrot.

Németh Gergely, Szany polgármestere arról is beszélt a Kisalföldnek, hogy újabb pályázataik várnak „ítéletre".

Neuser Zoltán községgazdálkodási dolgozó az új önkormányzati traktorral.
Neuser Zoltán községgazdálkodási dolgozó az új önkormányzati traktorral.

– Iskola- és óvodafelújításra nyújtottuk be igényünket, bízunk a kedvező elbírálásban – mondta Németh Gergely. – Pályázunk továbbá a körjegyzőség tárgyi feltételeinek javítására, falubusz vásárlására, az orvosi rendelő rekonstrukciójára. Készen vannak a terveink a belvízelvezető rendszer kiépítésére. A beruházás 640 millió forintos. Szeretnénk fejleszteni a faluközpontot, építenénk játszóteret, rendbe tennénk a külterületi útjainkat. Ezek mind pályázatfüggő beruházások.

Szanyban odafigyelnek a közterületek rendben tartására is. Tavaly például egy traktort vásároltak önerőből, 6,3 millió forintért. Kell is a modern felszerelés, mivel az önkormányzatnak nagyon sok zöldterülete van, melyeket gondozni kell.

A polgármester az eredmények, tervek mellett beszámolt arról is, hogy mindezek ellenére csökken a lakosságszám. Évente 20–30-cal laknak kevesebben a településen. 2007. január elsején például 2342-en éltek Szanyban, év végére ez a szám 2318 lett. Betelepülők kevesen vannak, az önkormányzati vezetők az Interfában bíznak. Azt remélik, hogy a cég alkalmazottjai – felhagyva az ingázással – előbb-utóbb a kft. támogatásával otthonul választják a falut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A daloskör és a Bokréta

A civil élet meghatározó szervezete a Bokréta néptáncegyüttes. A csoport megalakulását Kokas Kálmán… Tovább olvasom