Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kártérítést követelnek a repedések miatt

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén.
A döntés meghozatala óta egy év telt el, ám az útnak nyoma sincs, sőt, egyetlen kapavágás sem történt azóta. A késedelem okairól Szalay Imre polgármestert kérdeztük.

Naponta kétezer kamion

– Nagy gond, hogy az uniós csatlakozás óta jelentősen megnövekedett a kamionforgalom a településen átvezető 86-os főúton – tette hozzá a polgármester. Sajnos már halálos közlekedési baleset is történt emiatt. A közúti veszélyeztetés mellett egészségkárosító hatás is terheli a főút mentén lakókat, hisz az utóbbi két évben naponta kétezer kamion halad keresztül a községen. Ugyanakkor az út állapota jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Olyannyira, hogy volt olyan tízméteres szakasz, ahol tíz kátyút számoltak meg. A hatalmas járművek ezeken mentek keresztül, közben pedig repedeztek a házfalak. Előfordult, hogy a ház rezgésének következtében a pohár leesett az asztalról.

Mérik a zajterhelést

Szalay Imre elmondta: megbíztak egy környezetvédelmi céget, hogy mérje fel a főút zajterhelését. Ez megtörtént és megállapították, hogy a terhelés nappal tíz, éjjel húsz százalékkal nagyobb a megengedettnél. A vizsgálat eredményét megküldték a környezetvédelmi felügyelőségnek. Pk tájékoztatták a közút kezelőjét és a falubeliek örömmel tapasztalták, hogy a napokban elvégezték a legrosszabb állapotú útszakasz javítását.

Ügyvédhez fordultak

A település vezetője közölte: a házrepedések miatt ügyvédhez fordultak, aki tájékoztatja az érintett lakókat, hogy milyen lehetőségük van az állammal szemben a kártérítésre. Megemlítette azt is, hogy az önkormányzati utak tekintetében sokkal jobb a helyzet Bősárkányban. Idén például három utca teljes felújítását fejezték be, erre 23 millió 690 ezer forintot költöttek. Az elmúlt években összesen 113 millió forintot fordítottak az utak rendbetételére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal fizetős lesz a 85-ös is

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei szerint 2007 januárjától csak autópálya-matricával használhatnák a tranzitúttá minősített főútvonalakat a kamionok. A fizetős utak listáján szerepelnek a 85-ös és 86-os főutak is. A matricákat felváltó elektronikus útdíjrendszer kiépítése még a jövő feladata lesz. Tovább olvasom