Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Kapuvári Hús: Négynapos munkahét, bércsökkentés

Kapuvár - Négynapos munkahét bevezetését fontolgatja a Kapuvári Hús Zrt. vezetése. Létszámleépítés nem várható, ám a dolgozók bére csökken. Az export és a késztermékgyártás beruházása zavartalanul folyik.


Megjelentek a gazdasági válság hatásai a kapuvári húsgyárban. Jövő hétfőtől átmenetileg négynapos munkahét bevezetését fontolgatja a Kapuvári Hús Zrt. vezetése. Jelen állás szerint legfeljebb július 30-ig (információink szerint a normál munkahétre már júniusban visszatérhet a kapuvári üzem). A gyár a válság hatásainak csökkentésére, a létszámleépítés elkerülése érdekében kénytelen bevezetni ezt az intézkedést.

– Sajnos bennünket is elértek a válság hatásai, így kénytelenek vagyunk követni az ország többi húsipari cégének gyakorlatát – jelentette ki Pászli Tibor, a kapuvári gyár szakszervezetének vezetője.

Hangsúlyozta, napok óta folyamatosan egyeztetnek a gyár vezetésével és időközben több lehetőség is felmerült. – Beszéltünk arról is, hogy a csökkentett munkához csökkentett létszámot alkalmazunk, de a vezetés elfogadta a szakszervezet álláspontját, miszerint a szakembereket mindenképpen meg kell őrizni a válság utáni időkre, ezért ez a megoldás lekerült a napirendről – tette hozzá.

Kapuvár: Jövő héttől egy nappal kevesebbet dolgoznak, de a munkahelyek megmaradnak.
Kapuvár: Jövő héttől egy nappal kevesebbet dolgoznak, de a munkahelyek megmaradnak.

Másodikként szóba került a mozgóbér és hasonló juttatások megnyirbálása, ám ez az ötlet a középvezetői szinten „olvadt el". – Maradt a csökkentett munkaidő lehetséges bevezetése, amit az is alátámaszt, hogy a gyár egy részének már régebben sem tudtunk öt napra munkát adni. Mindezt amellett, hogy más egységeknél nem ritka a túlóra sem – jegyezte meg a szakszervezeti vezető. – Úgy vélem, jelenleg a legnagyobb létszám érdekeit kell védenünk, ezért erősítjük a négy napra való átállásról szóló tárgyalásokat – tette hozzá.

Jelenleg a feltételek kidolgozása tart, a módosított munkaszerződést a napokban dolgozzák ki úgy, hogy az üzem minden egységét külön-külön tájékoztatják a gyár vezetői és a szakszervezet. Az új munkaszerződés részleteit várhatóan május 18-ig kidolgozzák.

– Úgy vélem, a dolgozók, ha nem is örülnek neki, de megértik az intézkedés szükségességét – jelentette ki Pászli Tibor. A négynapos munkahét bevezetése természetesen – az igazgatótól a portásig – munkabércsökkenéssel jár Kapuváron.

A városban szárnyra kelt hírekkel ellentétben a kapuvári gyár exportja az elmúlt időszakban bővült, de még nem tudja ellensúlyozni azt a csökkenést, amit a magyar továbbfeldolgozó üzemek (Herz, Gyulai Húskombinát) forgalomcsökkenése okoz.

A késztermék-beruházás a tervek szerint halad. Húsvétkor újra megjelent a polcokon a kapuvári sonka és május végén beindulnak a baconszeletelő gépek is, melyek a napokban érkeztek meg Kapuvárra.

Olvasóink írták

 • 10. SzÁ 2009. május 15. 20:37
  „Nem tudom mi ebben a meglepő!
  Ez a disznóhiány minden évben van, csak most kapóra jött az állami támogatás és ha már van, miért ne használnák ki, hogy ezzel is tömjék a zsebüket. 5 millió forint havonta az államtól 110 ember munkahelyének megtartásáért cserébe nem rossz üzlet.
  Lehet, hogy "honapután" 5 napon keresztül napi 12 órában kell majd dolgozni, mert annyi disznó lesz.
  Ez évről évre igy megy.”
 • 9. P.mester 2009. május 14. 20:12
  „De ahogy nézem, a kapuvar.blog.hu-n sem lehet semmit sem olvasni róla”
 • 8. Reális 2009. május 14. 16:28
  „Az érdekes a dologban,hogy az állami támogatás miatt vették 4 naposnak a munkahetet,de még a gyár vezetőinek sincs fogalma a júl. 31. utáni folytatásról.A legbiztosabb infó,hogy az illetékesek már más munkahelyek után nézelődnek!”
 • 7. P.mester 2009. május 14. 12:04
  „Várta, de erről nem lehet semmit sem olvasni az infokapuvar.hu-n”
 • 6. P.mester 2009. május 13. 16:47
  „Mondom: Coca Cola”
 • 5. pampus 2009. május 13. 07:21
  „Aha! Majd esztek moslékot, hisz az EU úgy is tiltja, hogy a disznóknak adják, nem véletlenül hozzák ide külföldről a kereskedők! Bajnai és a bandája meg a munkahely megtartásáról dumál!”
 • 4. P.mester 2009. május 13. 01:14
  „Érdekes, pedig a magyar húsrágó, hídverő.

  Majd eszünk Pick Párizsit, leöblítvén Coca-Colával”
 • 3. tatira 2009. május 12. 19:37
  „már mint miből nem igaz? tegnap...4 óra meló...ma ugy tom 2, 3óra...a meló...egyes részein a gyárnak...”
 • 2. arany 2009. május 12. 19:25
  „Reális honnan veszed ezt a negatív infót?”
 • 1. Reális 2009. május 12. 16:51
  „Egy szó sem igaz ebből!Imádkozzunk,hogy ne csukjon be a gyár végleg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 év után bérmálkozás volt Acsalagon

Acsalagon a helyi Római Katolikus Templomban nagy ünnep volt, hiszen 23 évvel ezelőtt volt utoljára… Tovább olvasom