Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Jövőépítő diófák az iskolánál

Diófákat telepített az utókornak a cakóházai önkormányzat. Az egykori iskola kertjében ültették el a csemetéket és abban bíznak, velük együtt a helyi gyerekek is gyökeret eresztenek a faluban.

Ha a jövőre gondolsz, ültess diófát, lombjai alatt unokáid is pihenhetnek – tartja a mondás. Cakóháza elöljárói minden bizonnyal ismerik a régi igazságot, mert tavaly harmincöt csemetét telepítettek. Nem maguknak, a falu gyerekeinek ültették. Abban bíznak, hogy gyökereik a fiatalokat is kötik majd a faluhoz. A helyi szülők egyébként úgy látják, az önkormányzatnak nagyon sok intézkedése szolgálja a legifjabb korosztályt.

Csepi Éva, Cakóháza polgármestere elmondta: az egykori iskola udvarának és kertjének rendben tartása, gondozása sok pénzébe került a községnek. Törték a fejüket, miképpen hasznosíthatnák, míg eszükbe jutott, hogy dióst telepítenek a telekre. A csemetéket egy ismerős erdész révén, kedvezményes áron szerezték be, ültetésükben a falubeliek segítettek.

Nagy Jázmin édesanyja, Nagyné Papp Julianna szeretné, ha a diófák termését évtizedek múlva is együtt szedhetné kislányával.
Nagy Jázmin édesanyja, Nagyné Papp Julianna szeretné, ha a diófák termését évtizedek múlva is együtt szedhetné kislányával.

– A dió egy viszonylag igénytelen fajta, de hasznos. Szerintem a legjobb választás volt. Tudjuk, hogy nem nekünk terem majd, de azt szeretnénk, ha hasznát az utódok élvezhetnék – fogalmazott Csepi Éva. – Ha arra gondolok, hogy évtizedek múlva, amikor mi már elmúlunk, is lesznek cakóházi gyerekek, fiatalok, akik felszedik majd a termést, boldog vagyok. Nekünk ugyanis az a feladatunk, hogy őrizzük és megtartsuk ezt a kis falut az utánunk jövőknek. Talán ez a kis ültetvény is segít ebben. Látom is magam előtt, hogy néhány év múlva már összeül a falu, a fiúk törik, a lányok pedig pucolják a termést. Eladjuk és az árát a községre fordítjuk.

Cakóházán jelenleg tizenegy kisgyerek, fiatal él, ami nem rossz arány, tekintve, hogy a falu lélekszáma nem éri el a hatvanat.

Nagyné Papp Julianna családjával jól érzi magát a lakóhelyén és úgy véli, a gyerekek is.

– A kislányom, Jázmin itt nő fel, Cakóházán. Én azt szeretném, ha családot is itt alapítana később, mert ennél jobb helyet nem nagyon találna. Ezek a diófák gyökereikkel jelképesen idekötik a gyerekeket a községhez. Remélem, hogy örökös kötelék marad – jegyezte meg az édesanya.

A cakóházai önkormányzatnak egyébként nem ez volt az első csemeteültetése. Néhány évvel ezelőtt gyümölcsfákat telepítettek a községháza kertjébe. Minden kisgyerek egy névre szóló fát kapott, táblával jelölve. Némelyik már terem azóta. „Öröm látni, amikor a kicsik a saját fácskáikról szedik a gyümölcsöt" – mondta Csepi Éva. A polgármester hozzátette: tervezik további önkormányzati területeken is a faültetést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliót gyűjtöttek a lakosok a ravatalozóra

Buszmegálló-, sportöltöző-, óvoda- és utcafelújítás is szerepel a pályázati forrásokból megvalósított fejlesztések között Farádon. Tovább olvasom