Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Jelentős a civil élet a településen

A község legjelentősebb civil szervezete a Derőce néptánc-
együttes. A faluban emellett sport-, horgász-, polgárőr- és tűzoltó-egyesület működik, de foltvarró- és nyugdíjasklub is várja a helyieket.

„Adott Isten szekeret, szekeremnek kereket, üvegemnek feneket, abból iszom eleget..." – amikor ez a népdal 1998-ban először elhangzott a gyömörei hagyományőrző napon az enesei kis táncos lányok szájából, talán jobban remegett az üveg a fejükön, mint az értük izguló, nekik hangosan tapsoló szüleik kezei.

Az izgalom, a készülődés, a kitartás, a próbák meghozták gyümölcsüket, hiszen innen számítható a település néptáncegyüttesének megalakulása. Számos rendezvényen eredményesen szerepeltek, sok helyen különdíjasok lettek.

A Derőce néptáncegyüttes rendszeresen kiváló programokkal áll hálás közönsége elé.
A Derőce néptáncegyüttes rendszeresen kiváló programokkal áll hálás közönsége elé.


Az első öt év után a jubileumi, névadó ünnepségen az enesei legények büszkén járták a (mindenki szerint hosszú, de eredeti enesei) verbunkot a kultúrház színpadán. A második öt év is szinte elrepült, napjainkban a virágfesztiválon és más, helyi rendezvényeken lépnek fel az enesei táncosok.

A település legrégebbi egyesülete az 1886-ban alakult, napjainkban több mint hatvan tagot számláló önkéntes tűzoltó-egyesület. Második „nagy örege" a falunak a sportegyesület, melyben közel hetven fiatal kergeti a labdát a sportpályán. Huszonöt éves a Borostyán Nyugdíjas Klub és egy évtizedes múltra tekinthet vissza a helyi horgászegyesület is. Bár nem bejegyzett civil szervezet, de előadásaival évről évre több vendéget vonz az Enesei Népfőiskola. A polgármester vezette rendezvénysorozaton olyan vendégek is megfordultak, mint Dávid Ibolya vagy éppen Markó Iván.

Olvasóink írták

  • 1. MAGYAROK NYILAI 2008. június 07. 21:08
    „GRATULALOK MINDNKINEK AKI A MAGYAR HAGYOMANYOKAT ORZI!! CSAK IGY TOVABB!! ORIZZUK MAGYARSAG LANGJAT!!!! TISZTELETTEL,NAGYON-NAGY SZERETETTEL ,A HET HADVEZER GYERMEKEIBOL EGY!!!!!!!!!!!!! ARPAD VEREI OSSZETARTAS,SZERETETT(AZ MEGEREROSIT ) ISTEN ALDJA A MAGYAR NEPET! ELJEN A MAGYAR SZABADSAG,ELJEN A HAZA!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enese névjegye

Az írott források által először 1270-ben említett Enese a megye keleti részén, Győrtől tizennyolc… Tovább olvasom