Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Iskolatáska, tankönyv, füzetek, írószer – ezrekért

Egy-egy iskolás gyerek „útnak indítása” augusztus végén, szeptember elején súlyos, több tízezer forintos terhet ró a szülőkre. Ezt enyhítendő Hövejen például a költségvetésből minden általános iskolás tankönyvét megvásárolja az önkormányzat.
Az iskolakezdés a gyerekes családokra igencsak nagy terhet ró. A rábaközi települési önkormányzatok anyagi erejükhöz mérten igyekeznek segíteni a szülőket.

Kónyban többféle módon is segítik a családokat, tudtuk meg Aller Imre polgármestertől. Rászorultság szerint, attól függően, hogy hány gyereket taníttatnak, 50 és 100 százalékos a tankönyvtámogatás. A beiskolázási segély Kónyban tavaly 5 ezer forint volt, ami jár az elemistáknak, a középiskolásoknak, de a felsőfokú tanulmányaikat végzőknek is. Idén a képviselő-testület még nem döntött a támogatás összegéről, erre várhatóan augusztus végén kerül sor.

Osliban szintén létezik a beiskolázási segély, ami egy évvel ezelőtt 3 ezer forint volt az általános és duplája a középiskolásoknak és egyetemistáknak, főiskolásoknak. Fodor József polgármester elmondta: ebben az évben még nem döntöttek a segély összegéről. A helyi általános iskolások tankönyvvásárlási támogatására az önkormányzat idén 300 ezer forintot különített el.

A höveji önkormányzat az általános iskolások számára megvásárolja a tankönyveket. Így van ez már 1990 óta. A falunak ez 150–200 ezer forintos kiadást jelent.

– Ezen túl a bejáró tanulók bérletét is a községi költségvetésből álljuk – tájékoztatott Horváth Istvánné polgármester. A közép- és főiskolásokat, egyetemistákat a Bursa Hungarica ösztöndíjon keresztül segítik Hövejen.
Vásárosfalu önkormányzata 10 ezer forinttal támogatja az elemisták taníttatását, 12 ezerrel a közép- és 14 ezerrel a főiskolásokat, illetve egyetemistákat. Molnár Sándor polgármestertől megtudtuk: ebben az összegben a tankönyvvásárlási segély is benne van. A helyi iskolások Beledbe járnak tanulni, őket a falubusz ingyen szállítja a szomszédos településre.

Edvén az általános iskolások szülei 12 ezres egyszeri támogatást kapnak gyerekeik után, a középiskolások, főiskolások és egyetemisták pedig tizenhármat. Erről a képviselő-testület döntött, a pénzt a napokban utalják a 18 tanulónak. A Bursa Hungarica ösztöndíj támogatásában ketten részesülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városszépítésért Podmaniczky-díj

Kováts Csaba, a Kapuvári Városszépítő Egyesület titkára a közelmúltban megyénkből egyedüliként… Tovább olvasom