Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Iskolafelújítás: Bágyogszovát lett a befutó

Három iskolafelújítási terv közül a bágyogszováti önkormányzat pályázatát támogatja a csornai kistérségi tanács.

Nehéz helyzetben voltak a polgármesterek, mivel három felújítási projekt közül kellett választaniuk. Végül titkos szavazással döntöttek.

A csornai többcélú kistérségi társulás tanácsa szerdán ülésezett. A napirendek közül mindenképpen e döntés volt a legfajsúlyosabb. A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program Kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központjaik fejlesztése című pályázatán ugyanis hárman szerettek volna indulni. A kiíró azonban a tanácsokra bízta a választást, mivel minden kistérségből csak egy projektet fogadnak be.

A kistérségi tanács hosszas vita után tette le a ˝garast˝ a bágyogszováti iskolafelújítás mellett.
A kistérségi tanács hosszas vita után tette le a ˝garast˝ a bágyogszováti iskolafelújítás mellett.

Előzetesen három felújításról volt szó: a kónyi és a bágyogszováti általános iskoláról, illetve a csornai Csukás-szakközépről. Az összejövetelen aztán Tompos Béla, Farád polgármestere jelezte: 140 éves óvodaépületüket is ˝indítani˝ szeretnék a versenyen. Az érintett polgármesterek, Takács Csaba, Aller Imre, illetve dr. Kristóf János, a Csukás igazgatója mondták el érveiket, terveiket és kérték a tanács támogatását. Ekkor még Tompos Béla is ˝versenyben˝ volt. Ám közel másfél órás vita, érvek és ellenérvek után abban egyeztek meg, mivel a farádi önkormányzat nem fenntartója a helyi óvodának, nem is kérheti pályázata támogatását. (A farádi óvoda fenntartására a község 2008-ban Csornával hozott létre társulást. – A szerk.)

Takács Csaba a bágyogszováti iskola érdekében arról beszélt, hogy ne érzelmi alapon döntsenek kollégái és végre a kisebb beruházások és a kisebb települések is kaphassanak lehetőséget. Dr. Kristóf János azt hangoztatta, hogy a három intézmény közül igazából a Csukás tölt be kistérségi szerepet. Aller Imre (Kóny) szerint olyan projektet kell támogatni, amelyik majd a pályázaton is megállja a helyét. Ha ugyanis nem felel meg, a kistérség elesik a támogatástól. Saját projektjükről megjegyezte: iskolájuk több települést lát el, valamint tornacsarnokuk is számos kistérségi rendezvénynek ad helyet.˝

A bágyogszováti iskolára 65 millió forintot költene a helyi önkormányzat. Tízszázalékos önerőt vállalnak.
A bágyogszováti iskolára 65 millió forintot költene a helyi önkormányzat. Tízszázalékos önerőt vállalnak.

A napirendhez hozzászóltak a tanács tagjai is: Sebestyén Katalin (Bogyoszló) úgy vélte, ebben a kérdésben nem lehet jó szívvel dönteni és a pályázat kiírója nehéz helyzetbe hozta a tanácsot. Ezzel értett egyet Turi György (Csorna) is, Tompos Béla ezzel szemben bölcs gondolatnak nevezte, hogy a helyiekre bízták a kiválasztást. A vita végén Pálffy Attila (Vág) javaslatára titkos szavazást rendeltek el. Ennek eredménye szerint a kistérségi társulás tanácsa Bágyogszovát pályázatához adja meg támogató határozatát.

Az önkormányzatnak május 17-ig kell benyújtania az anyagot. Terveik készen vannak, a beruházás költsége 65 millió forint lenne, amihez tízszázalékos önrészt biztosít a község.

Olvasóink írták

 • 3. PrtG4 2010. április 19. 16:11
  „Elhiszem, hogy minden településnek a saját fejlődése az első. Nem értek azonban azzal egyet ha lehet 200 milliót nyerni pályázaton miért elégszenek meg a 60 millióval. Ha a Bágyogszováti Ált. Iskola csak 60 milliót bírt el, inkább a Csukás Z. szakközépiskolát kellett volna előnyben részesíteni. Hiszen a kistérségből nagyon sok település fiataljai tanulnak ott. Ha valaki tudja az iskolákban tanuló diákok számát, kérem írja meg szívesen látnám hol mennyien tanulnak.
  Úgy gondolom ha valaki véleményt nyilvánít akkor ne bújjon egy titkos szavazás mögé hanem képviselje véleményét.
  A többi társult tag esetében majd késöbb 10-40 milliós pályázatok nyernek, hogy kinek-kinek a települése fejlődjön?
  Egy kis faluban ez jelentős fejlesztést jelenthet , de a megszerezhető pályázati pénzek töredék részét tudják csak megszerezni. Egy középfokú oktatási intézmény később is nagyobb gyermeklétszámmal fog üzemelni, mint a kistelepülések oktatási intézményei.”
 • 2. Tavaszanyó 2010. április 16. 09:14
  „Szomorú, hogy az önkormányzat és a polgármester úr nem volt képes sok-sok év alatt megoldani a Farádi óvoda helyzetét. Egyes emberek be is akarták zárni az óvodát és a közel 70 gyereket Csornára kellett volna behordani, de amikor ez idő előtt kitudódott szemtelenül letagadták. Miért kellett Csornával társulni? A Farádnál kisebb létszámú településeknek is az a célja, hogy az óvodát saját irányításba tudják. Itt az eredménye, nem kérhet támogatást. Talán amikor az új épület terveit készítették nem kellett volna akkorát álmodni és ma lehet, hogy az jelentené a legnagyobb feladatot, hogy mikor lehet beköltözni az új óvodaépületébe. Miért nincs Farádon bölcsöde? Nem minden anyuka tud 3 évig otthon maradni bármennyire is szeretne. Sok pénzt elköltöttek az állítólagos építési telkekre is a Győri utca végébe. Minek? Sok-sok pénz kell oda mire valaki alapot rakhat oda. Nem lett volna egyszerűbb a már meglévő utcákat bővíteni?
  ÉBRESZTŐ FARÁD!!! NAGY FALU VAGYUNK, DE CSAK ÁLMAINK VANNAK.”
 • 1. janika 2010. április 16. 06:23
  „Végre e faluban is lesz valami fejlődés! De milyen érzése lesz majd a nebulóknak a sáros "földút" és járda nélkül iskolába járni? Talán a tanyarendszerbe élt gyerekek még emlékeznek rá és megírják ide. Persze, ha lenne tökös polgármester, és alakosságot képviselő testület, akkor még termelő üzemek és gyárak is létesülhetnének e faluba ami munkahelyeket teremtene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távfűtés: cél, hogy olcsóbb legyen, mint az egyedi

Többek közt egyedi mérőkre is pályázik a kapuvári önkormányzat távfűtést végző cége. Az ügyvezető… Tovább olvasom