Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Idén sem nőtt az építkezési kedv

Január eleje és július vége között ebben az esztendőben sem építkeztek többen a csornai kiemelt építésügyi hatóság illetékességi területéhez tartozó településeken, mint az elmúlt év azonos időszakában.
Idén januárban hattal bővült, így jelenleg harminchét település tartozik a csornai kiemelt építésügyi hatósághoz. Ezért aztán némileg csalóka a kiadott építési engedélyek számát jelző adat. Hiszen amíg 2003. július végéig ötszáztizenöt kérelmet bíráltak el kedvezően a hatóság munkatársai, addig az idei év azonos időszakában ötszázhuszonkettőt.

Ám Stipkovits Tamás, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és -üzemeltetési osztályvezetője szerint a csekély növekedés nem az építési kedv élénküléséből, sokkal inkább az illetékességi területhez tartozó települések számának gyarapodásából adódik.

Stipkovits Tamás elmondta: a kiadott engedélyek túlnyomó többsége lakóépületre vonatkozik, mostanra jelentősen csökkent a gáz bevezetésével összefüggő kérelmek száma. Ugyanakkor előfordulnak engedély nélküli építkezések is, főleg melléképületek, kerítések
készülnek olykor a hatóság tudta nélkül.

Az osztályvezető kifejtette: amennyiben az építtető időközben felismeri a hibát, fennmaradási engedélyért folyamodhat a hivatalhoz. Ha viszont a hatóság emberei fedezik fel a hiányosságot vagy a szomszéd bejelentése alapján jut a tudomásukra, akkor fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására kötelezhetik a szabályok megsértőit. Ha az építkezés nem ütközik jogszabályba, akkor az épületre kiadják a fennmaradási engedélyt. Abban az esetben sem kell az épület bontását elrendelni, ha az szabályossá alakítható. Ám ilyenkor a szabálytalanul építtetők jelentős pénzbüntetésre számíthatnak. Stipkovits Tamástól azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években csak néhány esetben kellett épület, illetve épületrész bontását elrendelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A súlykorlátozás miatt megélhetését félti a vállalkozó

A Csornán nemrégiben bevezetett forgalmirend-változás hátrányosan érinti az egyik helyi vállalkozót.… Tovább olvasom