Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Idén egyetlen óvodásuk sincs

A fiatalokat nem sikerült letelepedésre bírni Potyondon, bár az önkormányzat támogatást is ígért számukra. Így aztán egyre csökken a lélekszám: már-már vészesen közelít a százhoz.
Főutca: Nincs csúcsforgalom. A potyondi önkormányzat az idén nyolcmillió forintból gazdálkodhat.
Potyondon jelenleg százhatan élnek, s a falubeliek jobbára az idősebb korosztályhoz tartoznak. A polgármester, Molnár Vilmos immár negyedszer vállalkozott arra, hogy a tudása legjavát adva tevékenykedjen lakóhelye további felemelkedéséért. A képviselő-testületbe – melyből a polgármester legnagyobb bánatára kiszorultak a hölgyek – három új tag került.

Hiányoznak az asszonyok

– Meggyőződésem, hogy amint a családban, úgy a képviselő-testületben is szükség van a lányok, asszonyok véleményére. De hát a lakosság így döntött és ezt tiszteletben kell tartani – vélekedett Molnár Vilmos.
Potyondon 1995-ben adták át az új faluházat és ez akkoriban nagy esemény volt a településen. Olyannyira, hogy ahhoz fogható nagyságrendű munka nem is volt azóta. Az aprócska község utcái rendezettek, és a csinosítás érdekében a lakók is sokat tesznek. Az infrastrukturális beruházások befejeződtek, kivéve a csatornázást.

Közös megoldáskeresés

– A hasonló helyzetben lévő környező településekkel együtt arra törekszünk, hogy valamilyen megoldást találjunk a szennyvízelvezetésre, bár ez nem könnyű feladat – fűzte hozzá a polgármester. – Néhány éve készítettünk egy felmérést, s akkor a lakosság ötven százaléka igényelte a csatornát. Remélem, az emberek továbbra is átérzik a beruházás fontosságát és adott esetben támogatják a megvalósítást.
Potyond Bogyoszlóval és Magyarkeresztúrral együtt tartja fenn az általános iskolát, ahol mostanság hat falubeli gyerek tanul. Óvodás viszont jelenleg nincs a faluban.

Nincs munkahely

– Sajnos, azt nem sikerült elérnünk, hogy a fiatalok itthon maradjanak – jegyezte meg kissé keserűen Molnár Vilmos. – Még akkor sem, ha letelepedési támogatást, szülési segélyt ígértünk nekik. Úgy tűnik, hogy nem vállalják az ingázást, inkább a munkahelyük közelében próbálnak letelepedni. Mivel ilyen kistelepülésen nincs munkahely, a fiataljaink szét is szélednek.
A potyondi önkormányzat az idén nyolcmillió forintból gazdálkodhat, ám ha teljesítik a kötelező kifizetéseket, csak igen csekély összeg marad a kasszában. Ebben az esztendőben pályáztak a rendezési terv elkészítésére és most van folyamatban a közvilágítás korszerűsítése. Különben a pályázati lehetőségeket minden évben igyekeztek kihasználni és ezt többnyire sikerrel tették.

Támogatás vállalkozóknak

A korábbi években előfordult, hogy bezárt a bolt és a kocsma a faluban. Ez idő tájt nyitva tartanak ezek az egységek, ám az önkormányzat az ellátás biztosítása érdekében támogatást nyújt a vállalkozónak.
– A képviselő-testülettel együtt továbbra is tesszük a dolgunkat és azt akarjuk, hogy a község a nehézségek ellenére is folyamatosan fejlődjön, a környezetünk szépüljön és az itt élők jól érezzék magukat – vázolta a fő törekvéseket a falu vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázötven forintos termálapport

Kapuvár önkormányzata legutóbbi, soros ülésén többek között meghallgatta a Kisalföld Volán… Tovább olvasom