Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Idegenforgalom gyerekcipőben

A Rábaköz kulturális, történelmi értékei, hagyományai, népi művészete talán még érdekesebb a távolról érkezőknek, mint az itt élőknek.
A Rába - part

Ám az idegennek szállás és étel is kell.
A Rába folyó sok vízi turistát csábít kanyargós, sokszor kiszámíthatatlan medrébe.

De vajon azok, akik a Rába kanyarulatait választják kirándulásuk helyszínéül, akár a vízen, akár gyalog vagy kerékpárral, találnak-e megfelelő szállást az apró parti településeken, vagy marad a sátor meg a (vad)kemping?

Már a harmincas években


Rábakecöl ártéri erdei már a múlt század harmincas éveiben is kedveltek volt a bécsi kirándulók körében. Az elmúlt évtizedekben aztán visszaesett az idegenforgalom a faluban, ám most mintha újra fellendülőben lenne. Kialakulóban van ugyanis a falusi turizmus, és igény is van erre a szolgáltatásra. Étkezést Kecölben egye-

lőre egy vendéglő biztosít, egy másikat most alakítanak ki. Hat éve kész tervük van egy csónakkikötőre, melyet pályázati pénzből szeretnének megvalósítani. A környezet ideális, hisz a térségben horgásztó is található, ahol még sátorozni is lehet. A vezetékes víz és a villany is rendelkezésre áll.

Vágon van fogadó


Vágon egy fogadóban tudják vendégül látni a turistákat, ahol étkezésre is van lehetőség. Ezenkívül a Rába partján, igaz, nem nyilvántartottan, de sátorozásra alkalmas tisztás található. A faluban megtekintésre érdemes a templommal szemben a Kossuth-szobor, és helytörténeti gyűjteményük is van a vágiaknak. A Rábaköz daloshagyományait a vági férfikar őrzi.

Széchenyi-vadászkastély


Rábasebes látványossága a folyóparti Széchenyi-vadászkastély, mely jelenleg szállóként üzemel. Más szálláslehetőség nincs a községben és gondozatlan, magas partja miatt kikötésre, sátorozásra sem alkalmas a községhatár.
A Szanyhoz közeli keszei kikötő mellett tudják a kirándulók sátraikat felverni. Itt egy csárda is rendelkezésére áll a túrázóknak, ahol rendszeresen rendeznek zenei fesztiválokat. A faluban éttermek, élelmiszer- és italboltok várják az idegent, és némi keresés után kiadó szobát is találni. Szanyban a háromtornyú templom, a püspöki kastély és benne a helytörténeti múzeum érdemes a megtekintésre. A hagyományokat a nemzetközi hírű Bokréta néptáncegyüttes ápolja.
A rábaszentandrási Rába-szakaszon nincs lehetőség kikötésre. Az éjszakát egy műemlék jellegű, néhány szobás házban lehet eltölteni. A falu híres szülötte Kis János evangélikus püspök, író, költő. Emlékét a szülőháza helyén álló épületen tábla őrzi. Az evangélikus templom falán pedig Borhiday Miklós, gályarabsággal büntetett andrási prédikátor emléktáblája található.

Kikötő Árpáson

Soboron vadkemping van a Rába partján, amely kedvelt kikötője az arra evezőknek. A községben jelenleg folynak a próbálkozások, hogy horgásztanyát, rendezett táborhelyet alakítsanak ki és színes programokkal szeretnék várni a turistákat. Kérésre a falu konyháján meleg ételt is készítenek a kirándulóknak. A településen néhány éve épült fel a Szent Hubertus Kastélyszálló, ami a vadászatot és horgászatot szeretők körében kedvelt.

„Hurrá, nyaralunk!"

Árpáson a vízen érkezőket kialakított kikötő várja, s mellette sátorhely is van. A település határában pihenőknek előzetes bejelentés után meleg ételt is tudnak biztosítani, a parthoz közel található a vendéglő és a bolt is. A Rába partján egyedülálló történeti emlék a román kori templom.
Rábaszentmihályon a part menti kikötőben pihenhetnek meg a kenuval, kajakkal érkezők, s van lehetőség sátorozásra is. Nyáron a Hurrá, nyaralunk! tábor is fogadja a kikapcsolódásra vágyókat, valamint egész évben nyitva van egy, a falusi turizmusba bekapcsolódó, négy-öt szobával működő vállalkozás. Étkezésre a falu közepén található kerthelyiséges vendéglőben van lehetőség. Szentmihályon megtekintésre érdemes a templom és a falumúzeum.

Szétvert épületek

Rábacsécsényben nemrégen nyílt vendéglő az egykori gazdatiszti épületben. Ott mindennap tudnak meleg étellel szolgálni az utazóknak, szállás viszont nincs a faluban. A községben két kastély is állt korábban, ám sajnos ma már nem láthatók. Az egyiket az oroszok verték széjjel, a másikat, amely a Sibrik családé volt, a hetvenes években bontották le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már sármentesen Acsalagon

Acsalagon befejeződött az útépítési program, és ma már sármentesen lehet közlekedni a településen. Tovább olvasom