Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Húsgyár – ˝Nem engedjük elrabolni az emlékeinket˝

Fotógyűjtemény kialakításába kezdtek a kapuváriak az egyik közösségi oldalon. A szervező továbbra is várja a kapuvári húsgyárhoz köthető felvételeket.

A mai állapotokhoz képest valaha szebb napokat látott kapuvári húsgyár képi emlékeinek összegyűjtésébe kezdett a gyár egykori üzemvezetője, Orbán Imre. Az egyik közösségi oldalon „Kapuvári Húsárugyár anno" címen megjelenített oldalon már több száz fotó van az ötvenes évektől szinte napjainkig és Orbán Imre továbbra is várja az egykori dolgozók jelentkezését, képeiket.

– Ha már ebbe a méltatlan helyzetbe került a megye egykori leghíresebb üzeme, megpróbáljuk a húsgyárhoz köthető fotókat összegyűjteni, nem engedvén legalább az emlékeinket elrabolni – fogalmazott az egykori üzemvezető.

Orbán Imre úgy véli, a gyár szebb napjainak nyilvánosságra hozatala segít az emlékezésben.

Orbán Imre az oldal mottójának Soós Géza az Esterházy hercegi uradalomról szóló (Esterházy építtette a gyárat), a Soproni Hírlap 1924. január 21-i számában megjelent interjúját jelölte meg, hozzátéve, hogy az írás szinte minden sora napjainkra sem vesztette el aktualitását.

„...majd ha minden felépül és minden üzemben lesz, akkor látjuk meg micsoda munka indult itt meg. Mert hiszen a gyárral megszűnik a nyersanyagok (vám)külföldre való kiszállítása, a feldolgozásból származó tiszta haszon pedig nem vándorol ki, de fejlődik a húsipar... Helybeli húsipari személyzet is kiképzés alá vétetik és a kiképzettek állandó munkát találnak. A községre (anno Kapuvár) azért jelent nagy előnyt a gyár, mert az eladott és külföldre szállított, teljesen feldolgozott árukból nagy összegek folynak be..., ekkora összeg pedig sokat jelent egy község háztartásában... A környék azzal nyer sokat, hogy mivel a szükséglet a gyár részéről állatokban nagy lesz, az állatokat a környékbeli gazdáktól fogja a gyár vásárolni, miáltal új sertéstenyésztési és feljavítási üzem nyílik a kisgazdák számára, akik szép jövedelmet termelhetnek abból maguknak..."

Olvasóink írták

 • 12. fergeteg 2013. április 17. 21:38
  „Egyszerű,mindent ellopnak.Nem kell semmit túl bonyolítani. LOPNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. kishektor 2013. március 06. 18:50
  „andor47 ! Facebook”
 • 10. kishektor 2013. március 06. 10:58
  „nyekkmacsek !
  Nyugodtan nézze meg a cégbejegyzést !
  de az a járatlanság, tudatlanság ami e témában tett megnyilatkozásából kiderül az igazán nem hatalmazza fel arra, hogy ismeretlen embereket gyanúsítgasson! Szeretném javasolni, hogy mindenek előtt saját magába nézzen !!!”
 • 9. andor47 2013. március 06. 09:21
  „Hol található a fotógyűjtemény?”
 • 8. hunmohikan 2013. március 05. 21:59
  „nyekkmacsek!
  Orbán Imre úgy kisebbségi tulajdonos, hogy azon tizenvalahány ember egyike, aki nem adta el a dolgozói részvényét 97-ben, a Ringa privatizációjakor. Ez a tulajdonrész jelképesnek tekinthető.

  Abban egyébként igazad van, hogy a beszállítók pénzügyi vesztesége szintén borzalmas. Ezért akartuk elkerülni a felszámolást. Az viszont igen beszédes, hogy az összes nagyobb húsgyár az elmúlt években komoly veszteséget termelt. Mármint az a pár darab, ( Pápa, Kapuvár, Kaposvár, Gyula) amelyek túlélték az EU csatlakozás utáni csődhullámot.”
 • 7. nyekkmacsek 2013. március 05. 21:15
  „kishektor !
  2013 01.08. információ szerint Orbán úr! (sic.) kisebbségi tulajdonos.
  akkor már vajh mért nem tette be a lábát ?
  elég így, vagy nézzek cégbejegyzést is ?”
 • 6. kiszsembi 2013. március 05. 19:32
  „Tisztelt Képviselő Úr!
  Mire gondolt hozzászólásában? Ön szerint milyent célt szolgál, szolgálhat a múlt emlékezete jelen esetben?”
 • 5. kishektor 2013. március 05. 19:05
  „nyekkmacsek !
  Halkan szeretném megjegyezni, hogy az általad kisbetűvel írt " orbán úr " a kapuvári gyárba 13 éve nem tette be a lábát !
  Várom a reakciódat !”
 • 4. nyekkmacsek 2013. március 05. 07:31
  „most megint mindenki a húsgyár miatt duzzog...., ha már aggódik valaki, szerényen megkérdezném, mért is van az, hogy a húsüzemek, plö gyula, kaposvár, kapuvár ecetera, óriási adóssággal dőlnek be......., namármost, akinek tartoznak, sosem fognak látni egyetlen buznyákot sem......, velük mi lesz ? .. oszt lehet libázni, meg bajnaizni...., de az eccerű termelő, aki nevelte a cocit a gyáraknak mst dugja a felét a kötélbe ??
  ..ugye mennyire másképp hangzik ?
  és, ha már orbán úr legendásan jó vezető volt......, akkor hogy is van ez ?
  naon jó vagyok, csak mások döglenek helyettem ?? na ne !!!”
 • 3. hunmohikan 2013. március 04. 15:13
  „Tisztelt Képviselő Úr!

  Köszönöm válaszát

  üdvözlettel/uff

  hunmohikán”
 • 2. Gyopáros 2013. március 04. 14:08
  „Hallgatom az észrevételeit kedves hunmohikan.

  Minden építő jellegű észrevételre odafigyelek, így a cikkben jelzett témára is, amennyiben az a gyár újranyitását szolgálja.”
 • 1. hunmohikan 2013. március 04. 12:26
  „Orbán Imre kezdeményezése kiváló. Nem véletlenül volt Ő a húsgyár egyik legendás vezetője! Arra azért kiváncsi lennék, hogy Gyopáros képviselő úr, aki most a gyár újjáélesztésért küzd,( forrás: Kisalföld) vajon kiváncsi lesz-e a véleményére?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovízió - Cserpes Laura elégedetten búcsúzott

A legjobb nyolc között végzett a kapuvári énekesnő, akit A Dal nagy felfedezettjének tartanak. Tovább olvasom