Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Hősökre emlékeztek Kapuváron - fotók

Kapuváron az első világháború hőseire emlékeztek a hétvégén. Katonai tiszteletadással koszorúzták meg a felújított emlékművet, Pölöskei Sándor pedig a harcok helyi résztvevőiről szólt.

Az első világháború kapuvári, gartai hőseire a városi önkormányzat, a Gartáért Alapítvány, a Kapuvári Bográcsos Egyesület szervezésében emlékeztek a rábaközi kisvárosban. A városközpontban katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg a hősök emlékművét, mely egy pályázat jóvoltából kibővült a második világháború áldozatainak névsorával is. Az emlékműhöz pedig visszakerült az eredeti kovácsoltvas kerítés.

A Hany Istók-centrumban Pölöskei Sándor nyugalmazott iskolaigazgató, helytörténész tartott előadást.

– Kapuváron 1914. július 28-án hirdették ki a hadüzenetet. A hírt akkoriban a város egyöntetű lelkesedéssel fogadta – mondta az előadó. Az általános mozgósítás nyomán a helyi fiatalok a soproni 76. császári és királyi gyalogezredhez, valamint a pozsonyi 13. honvédgyalogezredhez vonultak be. A soproni csoportok egy hét múlva indultak a frontra, ahol három héttel később az első lőporfüstöt is megtapasztalták.

Hősökre emlékeztek Kapuváron
– A frontról a helyiek által létrehozott kapuvári kisegítő kórházba is érkeztek sebesültek, akiket a gartai állomásról tömegek kísértek – kezdetben ujjongva – a kórházi ápolásra – mesélt Pölöskei Sándor. A kapuvári utánpótlás aztán már az év decemberében megindult a háború számos frontjára. A kapuváriak közül Fehérvári Sándor vagy éppen Klima Imre naplókban örökítették meg a harcok borzalmait.

A helytörténész elmondta, a Monte Grappa-fennsík katonatemetőjében elhantolt húszezer magyar katona között kapuváriak is szép számmal akadtak. – A háború vége felé már a 18–19 éves kapuváriakat is kivitték a frontra, melyről számos korabeli fotó is tanúskodik. Ezeken például Fehérvári Sándor vagy a Vargyas utca elején lakó Balogh bádogos is felismerhető – mondta Pölöskei Sándor.

Szomorúan jegyezte meg, az első világégés Kapuvárról 300 áldozatot követelt, előttük először a gartai templom falán elhelyezett emléktáblán, 1924-től pedig a jelenlegi Hősök parkjában felállított emlékműnél tisztelegtek. Az utóbbi, Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette emlékműnél az akkori hadügyminisztert a helyi Soós György népviseletben köszöntötte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény kérdések várnak válaszra a Kapuvári Húsgyárról

A volt dolgozók, sertéstartók a jogos járandóságukhoz mikor juthatnak hozzá? - kérdezi a Kapuvári Húsgyárért Csoport. Tovább olvasom