Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Hetvenéves a Csukás-iskola

Csorna - Az intézmény alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelték a Csukás-iskolában. A rendezvényen részt vettek a volt diákok és pedagógusok is.
Alapításának 70. évfordulóját ünnepli idén a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. A jeles eseményre a Városi Művelődési Központban emlékeztek ünnepi műsorral. Felléptek az iskola volt és jelenlegi tanulói.

Ünnepi beszédet Turi György polgármester mondott. Áttekintést adott a mezőgazdasági oktatás és a Csukás-iskola történelméről. Csornán 1892-ben vetődött fel mezőgazdasági iskola létesítésének gondolata, mégis csak 1935-ben gyorsultak fel az események. Ekkor Sopron vármegye is kapott a minisztériumtól téli gazdasági iskolát. Feltétel volt, hogy Csorna biztosítson 15 ezer peng építési hozzájárulást, két hold földet, ivóvizet, világítást, fűtést, alapítványi helyeket. Végül a vármegye ötezer, a község szintén ötezer forint költséget vállalt magára és viselte a többi terhet is. Az építési telket Esterházy Pál herceg adományozta. Ezen épült fel 1939-ben a két tan- és egy gyakorlótermes iskola. Az oktatás már 1938 szén megkezdődött, 1942-ben kezdték a kollégium építését. A tangazdaságot 1950-ben alakították ki. 1968-ban vette fel az intézmény Csukás Zoltán nevét.

- Az elmúlt hetven évben több mint tízszer volt az iskola képes igazodni a képzési igényekhez - jegyezte meg Turi György. Az ünnepségen az iskola egykori diákjainak nevében Janák József, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatóságának igazgatója köszöntötte az alma matert.

Az iskola volt és jelenlegi diákjai is részt vettek a jubileumi ünnepségen.

Olvasóink írták

 • 1. Kabóca 2008. december 08. 08:01
  „Gratulálok az iskola tanárainak, tanulóinak a szép jubileum alkalmából.
  Méltóképpen megőrizték megyénk tudós állattenyésztőjének, Csukás Zoltán tnár úrnak a nevét, és szellemi örökségét.
  Az ország még messze volt az EU-tól, de az iskola nemzetközi kapcsolatai, a diákok nyugat-európai szakmai gyakorlatai révén jó hírünket vitték a világban.
  Érdemes beleolvasni az iskola honlapjába:
  http://www.csukas.sulinet.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új generáció jelenti Tárnokréti fejlődését

Tárnokréti - Faluközpont-fejlesztés, játszótérépítés, templomfelújítás. E tárnokréti tervek… Tovább olvasom