Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Herceget vár az alakuló Esterházy-bandérium

Kapuvár - Lovas bandérium alakítását határozta el a kapuvári Lóbarátok Köre. A civil egyesület családoknak szervezett programjaira több ezer néző kíváncsi.

– A kapuvári Lóbarátok Köre 2006-ban, közel 30 taggal alakult, létszámunk az elmúlt években megduplázódott és folyamatosan nő – kezdte Kapuvár egyik legfiatalabb civil szervezetének ismertetését Axnix Imre titkár. A tagok tulajdonában kilencven ló van, emellett folyamatosan fejlesztik szerszám-, hintó- és fellépőruházati gyűjteményüket is. Tagságukról szólva a titkár megjegyezte, örvendetes, hogy több mint 30 százalékuk fiatal és számos hölgy is megüli a hátasokat.

– Célunk a rábaközi lovashagyományok ápolása, a lovaskultúra és -turizmus fejlesztése – mondta a titkár. Évente számos helyi és környékbeli rendezvényen vesznek részt, ám emellett országos díjugrató, fogathajtó versenyen is indulnak, ahonnan többnyire jó helyezésekkel térnek haza. Axnix Imre kijelentette, büszkék arra, hogy rendezvényeik kinőtték a városi kereteket, az évente megrendezett Szent Anna-napi lovasnapjuk több ezer látogatót vonz. – A programokat úgy alakítjuk ki, hogy a családok pénztárcáját kímélje és nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek ingyenes szórakoztatására – tette hozzá. Hangsúlyozta azonban, törekvésük komoly szponzori hátteret igényel és nem kímélik saját családi költségvetésüket sem.

A kapuvári lovas bandérium helyi népviseletben mutatkozik be.
A kapuvári lovas bandérium helyi népviseletben mutatkozik be.

– Igyekszünk minden évben újdonsággal előállni, választottunk már pünkösdi lovas királyt, idén csikósbemutatót tartunk a lovasnapokon és legújabb tervünk, hogy az 1900-as évek Esterházy lovas bandériumának hagyományait felelevenítve mi is alakítunk egy bandériumot – mondta Axnix Imre. Hozzátette, a bandérium kapuvári népviseletben fog fellépni a különböző programokon, a ruhák már készülnek, ünnepélyes felavatásuk a várossá válás negyvenedik évfordulóján lesz, várhatóan Esterházy herceg jelenlétében.

A kapuvári Lóbarátok Köre napjainkban a július végi Szent Anna-napi lovasnapokra készül, melynek két napján a hagyományos hátasok ügyességi versenyein túl gyorsasági és fogathajtó versenyeket is rendeznek, valamint bemutatkozik a győri huszárbandérium is.

Olvasóink írták

 • 13. Reális 2009. július 22. 09:33
  „12. Így próbálok gondolkodni!Azért hozom fel a sok rosszat inkább,hogy az illetékesek gondolkodjanak,próbáljanak javítani!Ők ezt sértegetésnek veszik!Azzal nem megyünk előbbre,ha egyfolytában a babérokon ülünk!Márpedig ezt teszik!”
 • 12. kiskomment 2009. július 21. 13:59
  „Ne elégedetlenek és elégedettek legyenek - mint két szemben álló fél -, hanem REÁLISAN gondolkodó emberek. Mert nem minden jó, de nem is minden rossz, és mindig van mit javítani.”
 • 11. Reális 2009. július 21. 09:18
  „Lehet humoroskodni,meg vagánykodni!Látom,az elégedetlenek vannak többen!”
 • 10. belzebub 2009. július 20. 18:36
  „Az ipari parkban viszont még van szabad hely, ha esetleg lóhús gyártást akarnak létrehozni.”
 • 9. rick 2009. július 20. 12:05
  „8.

  rajtad sem!”
 • 8. Reális 2009. július 20. 09:39
  „Külsőségekben lehet,hogy meg lesz ünnepelve a város!Lehet itt lovasbandérium,meg sörsátor néptánccal,bigbenddel!A valóságon nem lehet segíteni!”
 • 7. bugriskin 2009. július 17. 19:37
  „Kiskomment! Mint, ha azt írtam volna, hogy ez a ló pim-pilis dolog senkit sem érdekel. Hát rajtad és rajtam kívül csak a "Reális" olvasótársunk tett egy hozzám hasonló megjegyzést! Sőt nagyon is helyénvalót írt Ő is!

  Persze e cikk már azzal irritáló, hogy "Herceget" vár a lovasbandérium. Miért nem egyből királyfit? Szerintem a naplopókra nem jó emlékezni sem! A lovas hobbi nem egy olcsó dolog és semmi értelme nincs a köznép javára.
  moderálva, személyeskedő-”
 • 6. kiskomment 2009. július 17. 18:03
  „moderálva off”
 • 5. bugriskin 2009. július 17. 17:19
  „moderálva”
 • 4. kiskomment 2009. július 17. 12:55
  „bugriskin! Miért érdeklődik lóhús bolt után?
  <moderálva>

  Reális mond valamit. A népviseletbe öltözött lovas jó látvány, de az utcákon hátrahagyott lócitrom kupacok annyira már nem.
  Egyébként a lovasprogramokról hol lehet bővebb információhoz jutni?

  Szép napot!”
 • 3. Reális 2009. július 17. 08:40
  „Aztán a lószart tessék utána összetakarítani,mert azt mindig elfelejtik!”
 • 2. kiskomment 2009. július 16. 20:11
  „Örülök, hogy vannak a városban ilyen fajta kezdeményezések is. Véleményem szerint a rendezvényeket kellemesen színesítik a lovasok szereplései. Sok sikert kívánok nekik a versenyekhez és sok érdeklődőt a programokhoz.”
 • 1. bugriskin 2009. július 16. 18:26
  „Úgy látszik ez még egy ló pimpi-limpit sem ér és nem érdekel senkit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmilliárdos iskolafelújítás a jövőért

Szil - A jövő héten kezdik, 2010 nyarán fejezik be a szili általános iskola rekonstrukcióját. A… Tovább olvasom