Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

˝Helypénzt˝ fizetnek a ballagók a főútért

Csorna - „Úthasználati díjat" fizetnek a csornai végzős diákok a lampionos ballagásért. A Magyar Közút zrt. „sarcolja meg" az évtizedes hagyományt, törvényi előírásokra hivatkozva.

Évtizedes hagyomány Csornán, hogy a végzős középiskolások lampionos ballagáson búcsúznak el a várostól. A „rendes" ballagást megelőzően a diákok énekelve, fáklyákkal, lampionokkal vonulnak végig az utcákon.

Látványos és szép szokás, amiért idén már fizetniis kell: 2880 forint igénybevételi díjat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, mert a menet érinti a főutat is.

Turi György polgármester egyszerre tartja felháborítónak és nevetségesnek az eljárást.

– Nem a pénz miatt tartom felháborítónak, hiszen az összeg nem éri el a háromezer forintot. Az bosszant nagyon, hogy a csornai diákok e szép ünnepét így alacsonyítja le a közútkezelő – fakadt ki érdeklődésünkre a városvezető. – Én elhiszem, hogy manapság mindenhonnan pénzt kell beszedni, de hogy ezt egy ballagással kapcsolatban is megtegyék, visszataszító. Természetesen megfizetjük a helypénzt, mert az évtizedes hagyományt nem rúgjuk fel. Én azonban minden fórumon elmondom, hová süllyed ez az ország.

A polgármester hozzátette: a közútkezelőnek, illetve az illetékeseknek inkább azon kellene elgondolkodniuk, hogy milyen állapotban van a 85-ös főút.

Kertész Károly, a Kossuth-szakiskola igazgatója úgy fogalmazott: „Furcsa fizetség és hála ez a közútkezelőtől, amiért a csornai középiskolások rendszeresen megtisztítják a cég kezelésében lévő utak környezetét a szeméttől."

A lampionos ballagás évtizedes hagyomány Csornán. Szép és látványos, idén már ˝fizetett˝ ünnep is. Fotó: Kisalföld-archívum
A lampionos ballagás évtizedes hagyomány Csornán. Szép és látványos, idén már ˝fizetett˝ ünnep is. Fotó: Kisalföld-archívum

– Meglepődve hallottam az úthasználati díjról, hiszen ballagás idején inkább támogatni szokták az iskolákat. Mindenesetre furcsállom, hogy ilyen megtörténhet. Ha azonban a közútkezelőt ez a kétezer-néhányszáz forint kisegíti, nem szabad sajnálni tőlük – fejtette ki némi iróniával az iskolaigazgató.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa érdeklődésünkre törvényi, jogszabályi előírásra hivatkozott. Mint kiderült, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján kell igénybevételi díjat fizetni. Mértékét minisztériumi rendelet szabályozza.

– A díj számításánál minden megkezdett nap egésznek számít, ez ebben az esetben bruttó 2880 forint. A minimális alapdíjjal számoltunk – reagált Légrádi Veronika, a cég szóvivője. – Mivel társaságunk nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó, ezért méltányosságból nem tekinthet el az igénybevételi díj törvényben meghatározott fizetési kötelezettségétől. A hasonló esetekben a félpályás forgalomkorlátozással járó rendezvényekre is díjat kell fizetni. Ezt az Állami Számvevőszék is észrevételezte. Például Győrben a március 15-i ünnepségen, a szilveszteri rendezvényen, a pannonhalmi majálison. Az egész országban és megyénkben is eleget teszünk a jogszabályi előírásnak.

A végzősök szerda este nyolc órakor tartják a lampionos ballagást. Az ünnepélyes búcsúztató a városháza előtti téren lesz.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Pandurka9004 2009. május 03. 23:05
  „Éppen ezen röhög most a fél ország, az a fele, aki az RTL-t nézi...”
 • 38. MTT 2009. május 02. 11:35
  „Azért ez nem semmi, mikor szemetet kellett szedni, akkor jók voltak a gyerekek, most meg 2900.- Ft azért kell fizetniük, mert sétálnak az úton? Ilyet még sehol a világon nem hallottam, legalább most már ebben is élen járunk!!!Hajrá Magyarország, ez a ballagóktól beszedett összeg, biztosan kivezet bennünket a válságból...”
 • 37. 13.István 2009. május 01. 17:05
  „Hát kopik a flaszter,a sétálás alatt.
  Kérdezem egy kátyú betömésére elegendő a 2880 Ft,10 euró,
  dehát törvény az törvény. azt be illik tartani.”
 • 36. sziszifusz 2009. május 01. 12:57
  „"Reális"nak igaza van - a szocik az új Magyarországban - kriptokommunisták - az ellenzék meg nyiltan komenista célokat és alűröket habver!
  Szép új világ!”
 • 35. sziszifusz 2009. május 01. 12:50
  „Mondottam már - komenista kutyábul nem lesz szalonna.
  Mikor leszünk olyan erkölcsileg nyomorított anglomán vagy francúzus ország,ahol a közforint legkisebb összegű védelme :tradició!
  Oktatandó,közvédett a szituáció - és - az összeg és a jelenlegi helyzetben/1988 -as törvény és állítólag még soha,sehol nem alkalmazott díjtétel /- még mosolyogtató is lehet!Ahogy a felkapott jegyző -- jogállamiság óh!magyar önkormányzatiság óh! - a 16 éve alkotmányellenes gadácsi feketekávéval!Ahogy mosolyt kelt a pártok által - vakondoki kutatás közben választott elnöki legitimitás és az illegitim - ugyanazok által - most libával és nem vakondokokkal választott miniszterelnöki illegitimitás!
  Mondottam, komenista kutyából nem lesz szalonna.”
 • 34. Reális 2009. május 01. 12:47
  „Ez már a szocik Új Magyarországa!”
 • 33. arany 2009. május 01. 11:10
  „A törvény az törvény, be is kell tartani ez példaértékű!Kicsibe nagyba egyaránt. Ha viszont ez a törvény nem tavaly jött létre, akkor eddig ki fizette be? Vagy most került át az út a közút nonprofit zrt-hez? Törvény az törvény! Turi uri Úr- nak viszont ezt tudnia kellene, hisz várost képviseli vagy nem? Ők hoznak törvényeket nemde? Felháborító az hogy nem tudta. Ha meg 10ezreket kérnének akkor meg a pénzen lenne felháborodva nem a jogszabályon az biztos. Valami kifogás az kell!”
 • 32. Tapmancs 2009. április 30. 20:32
  „28. páctivald 2009.04.30. 15:03

  Üdv! :)”
 • 31. Tisztánlátó 2009. április 30. 18:28
  „Ezt szerintem azért szedték, mert ez még kell az elkerülő költségvetésébe.
  Csornaiak Csornáért! :)”
 • 30. :/ 2009. április 30. 17:48
  „mert más városokban nem a főúton ballagnak.......”
 • 29. RickCartman 2009. április 30. 15:10
  „Országos kereskedelmi bulvártévé főműsoridős hiradójában volt ez téma este.
  Igy lehet országos hirnévre szert tenni.
  Gratulálok.”
 • 28. páctivald 2009. április 30. 15:03
  „Putyilov!

  A kamionra,ha el akar jutni csak Győrből Csornára,ugyanannyiért kell pályamatricát vennie,mitha Pestre menne az M1-esen!
  A városon átvezető főút szerintem nem az önkormányzaté,azok ha jól tudom állami kezelésben vannak.
  Úthasználati díjat szedni a ballagóktól pofátlan,gyomorforgató,szemellenzős f...ság. A törvény,ami alapján kivetik 1988-as.Nem az összeggel van itt a porléma,hanem hogy egyáltalán eszébe jut valakinek ilyen!
  Kérjenek a ballagók engedélyt félpályás útlezárásra,az ingyen van!

  Tapmancs!

  Üdv a VB-ről!:)”
 • 27. Becsület 2009. április 30. 14:18
  „Van ebben az országban sok b.rom! Ez látszik is az ország helyzetén!”
 • 26. hokiel 2009. április 30. 12:21
  „Állítólag azért az útdíj, mert nem közlekedésre használják az utat: hát akkor mi a fittyfenére, ha szabad érdeklődnöm?”
 • 25. gulyas 2009. április 30. 12:02
  „Sztem a polgármester szereptévesztésben van. A fenti nyilatkozatát, mint magánember tette vagy mint polgármester? Nem mindegy. Polgármesterként a törvényeket és a rendeleteket kell végrehajtania, -hajtatnia. Én sem fogom befizetni az ingatlanadót, mert nem értek vele egyet ( bár még a banké, mert van rajta hitel- ilyenkor ki fizet?). Ha megteszem, megbűntetnek a törvényre, rendeletre hivatkozva.”
 • 24. H.Gabi 2009. április 30. 11:05
  „Ne húzzátok fel magatokat!Kellett egy olyan cikk is, amihez hozzá lehet szólni:-)”
 • 23. Tmoha 2009. április 30. 10:17
  „Gratulálok a közút kezelőjének! Végre, hosszú évek után felébredtek, és sarcot szednek! Tegyenek a város bejáratához kapukat és legyen érvényes belépőjegy Csornára! Akinek nincs, visszafordítani! Nem tudom mit képzelnek a csornaiak, hogy csak úgy úri passzióból közlekedni mernek a közúton, ráadásul ingyen! (Röhej az egész!)”
 • 22. eskorpio 2009. április 30. 08:58
  „T. Polgármester!
  Ez a "trend " ma az országban, adóztatni, adóztatni, fizetni, fizetni mindenért, ill. a semmiért!”
 • 21. ESZT 2009. április 30. 08:57
  „"Én azonban minden fórumon elmondom, hová süllyed ez az ország."
  Önnek egyszerűen igaza van.”
 • 20. eskorpio 2009. április 30. 08:55
  „T.Polgármester Úr!
  Ön és csapata is vett ki adókat, stb, valamilyen indokkal, előírásokra hívatkozva, de, hogy a kör körbeérjen szedjen megtekintési díjjat a szűlőktől, ismerősőktől, kiváncsiskodóktól stb. Ez a "trend " ma az országban, adóztatni, adóztatni, fizetni, fizetni mindenért.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a hiány a tavalyi büdzséből

Kapuvár - Költségvetési hiány nélkül zárta a tavalyi évet Kapuvár. A testület legutóbbi ülésén… Tovább olvasom