Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Három kisbaba ad reményt

„Két kisbabánk már van, tavaszra várjuk a harmadikat" – újságolta büszkén a Kisalföldnek Csepi Éva, Cakóháza polgármestere. Hozzátette: úgy érzi, nem hiábavaló a törekvésük, hogy igazi otthonnak valót teremtsenek a kicsi faluból.

A közösség erősítése a legfontosabb célja továbbra is a cakóházai önkormányzati vezetőknek. Csepi Éva polgármester úgy gondolja, összetartó, egymást segítő emberek lakják a Rábaköz legkisebb faluját. Ez köszönhető – véli a községvezető – a rendszeres közösségi rendezvényeknek is. Csepi Éva bizakodik a jövőt illetően is. Kisbabák születtek ugyanis az elmúlt hónapokban Cakóházán és tavasszal is számítanak a „gólyára".

– Így várhatóan áprilisban már három kisbabánk lesz, ami bizakodásra ad okot. Van aztán két ovisunk, három kisiskolásunk, két felsősünk és két középiskolásunk. Ők képviselik az ifjúságot Cakóházán – mondta Csepi Éva. Hozzátette: az önkormányzat valamennyi intézkedése, fejlesztése azt szolgálja, hogy ezek a fiatalok otthonuknak érezzék a települést és bár még az messze van, természetes legyen számukra, hogy ott is alapítanak családot.

Csonka Judit és kislánya, Csenge. Az anyuka állítja, megtalálták az otthonukat, ahol egészségesnek nevelhetik gyermeküket.
Csonka Judit és kislánya, Csenge. Az anyuka állítja, megtalálták az otthonukat, ahol egészségesnek nevelhetik gyermeküket.

Elkészült időközben Cakóháza idei költségvetése is. Tizenegymillió forint sorsáról döntött a képviselő-testület, melyből hetet a község működtetésére, fenntartására, a kötelező kiadásokra különítettek el. Négymillió marad fejlesztésre, illetve a pályázatok önrészére és a beruházások előfinanszírozására. Legutóbb a községháza kerítését tették rendbe, valamint az udvaron térköveztek le egy jókora darabot. Folytatnák az egykori iskola épületének közösségi házzá történő átalakítását is. Persze ehhez is pályázati támogatásra lesz szükség. Ez az az ingatlan, melynek udvarán és kertjében diófaültetvényt telepíttetett az önkormányzat, szintén a fiatalokra gondolva.

– A közösségi ház majd a különböző rendezvényeknek lesz kiváló helyszíne – tette hozzá Csepi Éva. – Lesz idén is falunapunk, készülünk a gyereknapra és több kisebb eseményre. Ezeken szinte az egész falu részt vesz. Jelenleg ötvennyolcan vagyunk cakóháziak.

Köztük egy betelepülő család, akiknek azelőtt semmilyen kötődésük nem volt Cakóházához. Mindössze nyugalmat és csendet akartak maguk körül és egy olyan környezetet, ahol egészségesnek nevelhetik gyermekeiket. Csonka Judit kónyi, párja kapuvári származású.

– Párom vásárolta meg a házat, így adott volt, hogy ideköltözzünk – mondta a Kisalföldnek Csonka Judit. – Amit kerestünk, megtaláltuk, ideális hely a gyerekneveléshez. Kislányunk, Csenge már ide született.

Judit hozzátette: a faluközösség hamar befogadta őket. Mindenkitől csak jó szót kaptak. A fiatal édesanya egyetért a polgármesterrel, ő is úgy látja, hogy családias, nyitott, összetartó a közösség. Nem érzik hátrányát annak, hogy kisközségben élnek.

– Csorna, Győr vagy akár Mosonmagyaróvár is közel van hozzánk. Így rendezkedtünk be, így alakítottuk ki életünket. Szeretünk itt lakni. Nagyon jó rendezvényeket szerveznek, ilyen volt például a Mikulás-várás, a karácsonyi ünnepség. Azt hiszem, mi itt megtaláltuk az otthonunkat – jegyezte meg Csonka Judit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei ecsetvonások Győrben

Tavaly több helyi programmal az „Enesei alkotók évét" tartották. A helyi amatőr művészek most… Tovább olvasom