Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Harmonikázni tanulnak a fiatalok

Csorna - Több mint három éve tanítja harmonikázni a csornai fiatalokat Biky Ottó. Jelenleg tizennégy, vegyes korú fiatal vesz részt e foglalkozásokon.
A kárpátaljai születésű Biky Ottó 2004-ben Tiszapéterfalváról települt át Csornára családjával. A következő év januárjában Németh Sándorral hangszerbemutatót rendeztek, amelyen Európában gyártott harmonikákat ismerhettek meg az érdeklődők. Ezt a hangszert ugyanis Európa-szerte elismerik, sőt, saját népi hangszernek tekintik. A Rábaközben viszont sokáig „elfelejtett" instrumentum volt, oktatására sem volt lehetőség.

– Miután Csornára kerültem, kutakodni kezdtem az iskola archívumában és kiderült, volt ilyenfajta oktatás a ’70-es évek elején, azonban sajnos néhány éven belül megszűnt. A 2005/2006-os tanévben azonban sikerült elindítani Csornán a harmonikaoktatást, amelyre szerencsére azóta is folyamatos az érdeklődés – mondta el a Kisalföldnek Biky Ottó, a Kerényi György Művészeti Iskola vezetője. A korosztály vegyes, hiszen az általános iskola harmadik osztályosaitól kezdve gimnazistákon át a felnőttekig szeretettel tanulják a hangszer csínját-bínját. Az oktatáson klasszikus műveket sajátíthatnak el a tanulók.

Az iskola növendékeiből 2006-ban együttest alapítottak, hogy a gyerekek az együtt muzsikálás örömét is megtanulják. Első nagy megmérettetésük a győri Kisfaludy Napok rendezvénysorozata volt, ahol tehetségükért aranydiplomát kaptak. A harmonikaegyüttes rendszeresen jár fellépni Csornára és a környéki kulturális rendezvényekre. 2008-ban a püspökhatvani harmonikafesztiválra is eljutottak.

– Szeretnénk, ha a fellépéseink során egyre többen megszeretnék a harmonikát, hiszen ez egy olyan hangszer, mely egy családon belül is bensőséges hangulatot tud varázsolni, egyben dallamkísérő és dallamelőadó eszköz is. Idén május végén rendezzük meg Csornán a harmonikafesztivált, amelyen szívesen látjuk a püspökhatvani harmonikásokat és természetesen a zenét szerető rábaközi embereket is – tette hozzá Biky Ottó, a csornai művészeti iskola vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye fejlesztéséről tanácskoztak

Csorna - A munkaügyi helyzetről, a pályázati lehetőségekről, illetve a vállalkozások támogatásáról… Tovább olvasom