Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Gazdaságosabban tevékenykedhet

Két év óta a kórház-átalakítási program keretében a kapuvári Lumniczer Sándor kórház mátrixrendszerben üzemel. Ez azt jelenti, hogy megszűntek az egyes osztályok közti
merev határok.
Két esztendeje mátrixrendszerben működik a kapuvári kórház. Dr. Ballagi Farkas szerint az intézmény számára hasznos volt az átalakulás mind a szakmai munka, mind pedig a gazdálkodás szempontjából. Az eredményeket országos, minisztériumi szinten is elismerik a szakemberek. Az elmúlt időszak tapasztalatairól a Lumniczer-kórház igazgató főorvosa számolt be a Kisalföldnek.

– Két évvel ezelőtt a vidéki kórházak léte forgott kockán – kezdte dr. Ballagi Farkas. – Akkor Kapuváron úgy döntöttünk, hogy az aktív ellátást mátrixrendszerben végezzük tovább. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás nem merev osztályhatárokkal történik, hanem szakfeladatok szerint. Kialakítottunk egy százágyas osztályt, ahol sebészet, belgyógyászat, szülészet, nő- és gyermekgyógyászat működik. Persze ez nem egy nagy kórtermet jelent. A különböző ellátások helyileg máshol vannak. Az osztályok átjárhatók, ami a költségek szempontjából sem mellékes, de könnyebb az ágyakkal való gazdálkodás is.
Dr. Ballagi Farkas példával is érzékeltette a változást. Annak idején ugyanis az ötvenágyas belgyógyászatra még egy beteget nem lehetett felvenni, mivel kezelését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már nem fizette. Az átalakulás után viszont a száz ágyat igény szerint lehet hasznosítani, vagyis mobilizálhatóak a fekhelyek. Kapuváron napjainkban nyolcvanszázalékos az ágykihasználtság, ami ezen a területen jó eredménynek számít.

– A gyógyszergazdálkodás, a gép-műszer beszerzés, a személyzeti kérdések is mind egységesnek tekinthetők, így költségeink is csökkentek, gazdaságosabb a működésünk – folytatta az igazgató. – Az átalakulás után megmaradt a két rehabilitációs részlegünk, az angiológiai és a pszichiátriai, és folyamatos a járóbeteg-ellátás. Ez egy olyan egységet képez, ami a mai álláspontok szerint, még minisztériumi szinten is, a területi ellátást végző, vidéki kórházaknál a legideálisabb megoldás. Nálunk ez még kiegészül egy speciális, érrehabilitációs kezeléssel.
Dr. Ballagi Farkas fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a beteg mindebből a változásból semmit nem vehetett és vehet észre. Igaz, a kórház dolgozói között eleinte volt némi ellenérzés, de belátták, hogy nem származik hátrányuk a mátrixrendszerből.

– Eddig volt az én és a te osztályod elmélet, ma viszont a mi osztályunk gondolkodási forma érvényesül. Ha például a belosztályon sok beteg van és a sebészeten kevesebb, akkor a nővérek átmennek segíteni kolléganőiknek, de az orvosok is számíthatnak egymásra. Munkaerőhiány nincs az intézményben, kollégáim rendelkeznek a megfelelő szakképesítésekkel, orvosainknak pedig egyszerre több szakvizsgájuk is van, az OEP szerződéskötéséhez egyébként is feltétel a szakvizsga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Park az első polgármester emlékére

Rövidesen bekapcsolódnak a szervezett szemétszállításba, lesz kábeltévéjük, falugondnokuk pedig… Tovább olvasom