Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Gazdák: nincs pénz, nincs egyezség

A legutóbbi, múlt pénteki tárgyaláson sem tudtak megegyezni a pápai húsgyár és a beszállítók a tartozások kifizetéséről.
– Az Uzsoky András vezette céges tárgyalócsapat a tartozások öt százalékát akarta kifizetni, ami egyszerűen megalázó és a gazdák nem is fogadták el az ajánlatot – mondta Horváth István barbacsi gazdálkodó. Hozzátette, a csődközeli pápai cégnek – véleménye szerint – még erre az öt százalékra sem lenne fedezete, hiszen szinte mindenkinek tartozik, így többek közt egy bank is fut 4,2 milliárdja után. – Nagy valószínűséggel a gyár felszámolásakor – Kapuvárhoz hasonlóan – ismét a gazdák maradnak a kifizetési sor végén, így már lélekben le is mondtam a pápai húsgyárban benn maradt húszmillió forintomról – jegyezte meg keserűen a barbacsi gazdálkodó.

Horváth István: Nincs olyan szerződés, mely megvédene bennünket
Horváth István: Nincs olyan szerződés, mely megvédene bennünket

Kiemelte, az eredménytelen tárgyalások után október 15-ig újabb találkozót tartanak a gyár képviselőivel. – Jelenleg az üzem működtetéséről sem tudtak sok biztatót mondani Uzsoky András ügyvezető és munkatársai, pedig ha lenne egy elfogadható keretszerződés és ki is fizetnék a disznót, továbbra is biztosítanánk a gyár alapanyagigényét – mondta Horváth István. Utóbbi mondatot a legutóbbi, pápai demonstráción is megerősítették a megjelent gazdák. A sertéstartók úgy vélik, ma Magyarországon nincs olyan szerződés, ami megvédené a termelőt. – Dolgozunk eleget a disznóval, költjük rá a milliókat, aztán a feldolgozók elviszik az állatot, a pénzünket meg elrakják – fogalmazott a barbacsi gazda.

A Vidékfejlesztési Minisztérium minapi közleményére (A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint 280 millió forintot fizethetnek ki a pápai húsgyár sertésbeszállítóinak – Kisalföld, szeptember 7.) reagálva kijelentette, mézesmadzag az egész, hogy az állam kifizeti Pápa helyett a pénzünket – mondta.

Horváth István az egész sertéságazat helyzetét borúlátóan ítéli meg. – Jelenleg 600 kocát és a szaporulatot tartom, mindenkinek adok disznót, aki fizet, de hosszú távon nem látom a magyar sertés felvevőpiacát – tette hozzá. Vérlázítónak tartja, hogy a feldolgozóknak még Hollandiából is megéri utaztatni az élő állatot. – Azt kell gondolnom, a hazai mezőgazdaság tervszerű tönkretétele zajlik, mert más okot nem látok az itthon történtekre – hangoztatta a barbacsi gazdálkodó. Elmondta még, nagyon úgy tűnik, lesz fővárosi demonstráció is, mert a gazdákat megint nem veszik komolyan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábás települések találkoztak

Hatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Rába-partiak partiját. Tovább olvasom