Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Figyelmetlen, kivilágítatlan bicajosok

Csorna - Idén megnőtt a kerékpáros- balesetek száma a közutakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el. Szükség esetén Csornán is büntetnek a rendőrök.

Ugyan Csornán, Kapuváron és a városok környékén idén 26 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, egyre többet okoznak viszont gyalogosok és kerékpárosok. Ez országos jelenség, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el. Csornán is gyakrabban ellenőrzik a bicikliseket.

Böröcz Péter őrnagy, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Kisalföldnek arról beszélt, hogy a két rábaközi kapitányság területén ebben az évben 57 személyi sérüléses baleset volt. Ebből 11 a gyalogosok és a kerékpárosok számlájára írható. Voltak olyan esetek is, ahol ugyan nem ők voltak a vétkesek, de nagyobb odafigyeléssel megelőzhették volna.

Bozsoki Gergő kerékpárját is ellenőrizték a rendőrök. Az együttműködés jutalma láthatósági mellény lett.
Bozsoki Gergő kerékpárját is ellenőrizték a rendőrök. Az együttműködés jutalma láthatósági mellény lett.

– Munkatársaim a reggeli és az esti órákban különösen nagy figyelmet fordítanak a kerékpárosokra – -fogalmazott Böröcz Péter. – Ellenőrizzük a világítóberendezéseket, hiszen ezek nem csak este kötelező tartozékai a kerékpárnak. Sok gondot, illetve balesetet okoz, hogy a gyalogosok, illetve a biciklisek nem tartják be a KRESZ előírásait.

Böröcz őrnagy hozzátette: gyakori, hogy a közlekedési lámpa tilos jelzése ellenére lépnek vagy tekernek az úttestre. Veszélyes az is, amikor a belvárosban a parkoló autók takarásából, figyelmetlenül lépnek ki, valamint nem jelzik előre irányváltoztatásukat.

– Legutóbb Kis-Csornán történt olyan baleset, hogy a biciklis az őt előző autó elé hajtott, mert figyelmetlenül akart balra kanyarodni – jegyezte meg az osztályvezető.

Az előírások ellenére a külterületen, sötétben vagy korlátozott látási viszonyok mellett kerékpározók többsége nem használ láthatósági mellényt.

„Ez nemcsak a szabály miatt fontos, hanem a saját érdekünk is" – vélte az őrnagy. – A rendőrök számos esetben találkoznak olyan gyerekekkel, akik este világítás nélkül közlekednek.

– A szülők felelőssége, hogy milyen állapotú, felszereltségű biciklivel engedik el gyermekeiket. Sajnos, tapasztaljuk, hogy erre nem figyelnek eléggé oda, pedig utólag már késő bánkódni – hívta fel a figyelmet Böröcz őrnagy.

A csornai rendőrök ellenőrzéseik során láthatósági mellényt ajándékoznak a kerékpárosoknak. Emellett természetesen, ha szükséges, büntetnek is: helyszíni bírságot szabnak ki, illetve feljelentést tesznek.

Olvasóink írták

 • 12. start 2008. november 01. 15:49
  „kedves George
  köszönettel vettük a csornaiakról való általános vélekedésedet
  a kerékpárosok valóban nem mindig megfelelően közlekednek, te igen?
  vagy sosem ülsz bringára? félsz? talán hasonló népektől mint te magad, ki a Kreszt oly jól ismered?”
 • 11. K:N:A 2008. október 30. 18:11
  „Egyet értek azzal hogy igen is büntessék meg azokat a gyalogosokat és bicigliseket akik nem tartják be a kresz szabályokat!”
 • 10. George 2008. október 28. 06:51
  „matrinéna: na mesélj) mit nem tudok kreszből? mi az amit szerinted rosszul írtam? még mindig a hüklyeségedet akarod bizonyítani? te hozzám képest kreszből nagyon kevés vagy.
  megint olyan akarja osztani az észt akinek halvány fingja sincs a kreszhez ugyanúgy mint az átlag csornainak.Vedd a kezedbe az értelmezési kéziszótárt és nézd meg mi a várt és váratlan esemény között a különbség. mert ugye a vaddisznó is várt esemény szerinted amikor átrohan előtted az úton...meg a kivilágítatlan biciklis is várt esemény. mennyivel szoktál menni ha mindenre vársz? az első kérdésre felelj!”
 • 9. matriné 2008. október 24. 05:06
  „George előbb tanuld meg a KRESZ-t és azután írj e rovarba ne nevettesd ki magadat!”
 • 8. George 2008. október 23. 02:43
  „matriné...."várható esemény"...wazze micsoda megfogalmazás. Várható esemény az amirőll tudod térben és időben a bekövetkezését.Az események váratlanul szoktak jönni! Egyébként nap mint nap tapasztalom, hogy éjjel-nappal vagy ködben hogyan száguldoznak. És mond meg, hogy honnan vannak kitiltva a kerékpárosok? Hülyeséget beszélsz...gondolkozz csak el.”
 • 7. obi 2008. október 21. 22:33
  „Ahogy egyes biciklisek Csornán közlekednek, az egy rémálom! Csak egyszer üssön el az egyik, ... (hosszú sípolás...)”
 • 6. matriné 2008. október 21. 09:06
  „George! A sebességet mindig úgy kell megválasztani,hogy a várható esemény előtt meg tudj állni!különösen éjszaka és ködben! De a magyar utakat figyelembe véve ott ahol kerékpár is közlekedhet, ha te 80-90-es tempóval száguldozol előbb utóbb a roncstelepen kötsz ki a járgányoddal az utak minősége miatt!”
 • 5. George 2008. október 21. 08:31
  „Kedves közlekedő: ha a ködben vagy éjjel előbukkan váratlanul a homályból egy kerékpáros kivilágítatlanul, mellény nélkül amikor 80-90-el közlekedsz és nem bírsz megállni és kikerülni sem akkor a 3. hozzászólásodra gondolj.”
 • 4. lacikó 2008. október 20. 20:30
  „Költsék nyelvtanulásra,mint Pécsett!De ne angolra,hanem magyarra,mert ezek ahhoz is buták!(persze megint kérem elnézését annak a 2-nek aki nem tartozik bele)”
 • 3. közlekedő 2008. október 20. 20:10
  „Ez is csak egy adózásiforma megvan a kvóta mennyit kell beszedni és ez is bent van a repertoárba. A tökfölösleges közuti ellenőrzés is 200 méterenként.”
 • 2. start 2008. október 20. 18:50
  „jogos persze :)
  és miért háborodnak fel a népek ha arról van szó hogy a kerékpárosoknak sem ártana vizsgázni mondjuk 6. osztályos kor környékén mint pl németországban?
  és mért bocsánatos ha ivás után ülnek föl felnőtt emberek biciklire?”
 • 1. George 2008. október 20. 17:50
  „Jogos a két pont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örülni a beszűrődő fénynek

Osli - Egy súlyos betegség miatt a kilencvenes évek elején Tóth Juliban minden átértékelődött. Az… Tovább olvasom