Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Fesztivál és tűzőrzés a városszéli ˝kettévágott mezőn˝

Negyedszer tartják a Kapuvár egykoron legszélső utcájáról Sás utcai fesztiválnak nevezett rendezvényt a hét végén. Részletes program!

Az egykori utcát a Hanság lápvilágából alakították ki, később innen őrizték a tűztől a közeli mező aratásait is.

Kirakodóvásárt és fesztivált rendeznek pénteken és szombaton Kapuváron, az egykori Sás, ma Táncsics utcában. A múlt században, az ’50-es évek elején volt utoljára hangos az utca a vásári kikiáltóktól, a hét végén negyedik alkalommal elevenítik fel az egykori vásárok utcai hangulatát.

A mai Táncsics utca vonalát még 1878 körül húzták meg, amikor a régiek elbeszélése szerint ˝kettévágták a mezőt˝. A Hanság lápvidékéből irtással alakított mezőn rengeteg sás, nádas terület volt, természetesnek tűnt, hogy az újonnan alakított utca erről kapja a nevét. Az utca első tömésházait a környéken bányászott agyagból emelték. Az egyik utcabéli falatozó helyén is egy ilyen agyaggödör volt. Ezeket a gödrös részeket ˝Kígyósnak˝ hívták a bennük tanyázó mocsárlakók miatt.

A Sás uzcai Fesztivál részletes programja >>

Az utca másik felében ma is meglévő vásárteret még az első világháború után jelölték ki, ennek egy részét napjainkra beépítették. Az 1900-as évek elején a városrendezés keretében a Sás utca is macskakő burkolatot kapott, ami a jelenlegi burkolat alatt máig megtalálható.

A helybéliek elbeszélése szerint egy-egy vásár idején minden talpalatnyi helyre sátrakat állítottak fel az utca teljes hosszában. Általában heti- és havi vásárokat tartottak a Sás utcában. Évente hét nagyvásár volt, melyeknek külön nevet adtak, így többek közt a trézsiai (Teréz napi), a Luca-napi, ˝nyakavágó˝ vásár és természetesen az Anna-napi vásár is.

A környék kedvelt kocsmája volt az utca sarkán mai napig működő, úgynevezett ˝Ivik˝ vendéglő, mely Kapuvár egyik legrégebbi kocsmájának számít. Vitéz Ivek József, az első tulajdonos 1930. december 1-jén nyitotta meg a kapuvári tisztviselők örömére. Jelenlegi üzemeltetője, Tóth István ötlete alapján kezdődött meg négy éve a Sás (később Nádor) utcai fesztiválok szervezése.

Idén második alkalommal rendezik meg péntek este az úgynevezett Szent Pál hídi tűzőrzést, amellyel a szervezők egy évszázados hagyományt elevenítenek fel. A Szent Pál hídnak nevezett építmény az egykori kanálison vezetett át a mai Táncsics utca torkolatában – mesélte Tóth István. A kanális a Kis-Rába Széchenyi utcai szakaszától vezetett az akkori városszélig, a Vám-érig. A kanális feladata többek közt a tűzoltáshoz használt víz biztosítása volt, legfőképpen aratáskor, de a Sás utca nádfedeles házaihoz is sokszor igénybe vették és a közeli Sós-ház folytatásában álló magtárhoz is szükséges volt. Idősebbek elbeszélése szerint az utca elején egy kiöblösödő szakasza is volt a vízfolyásnak, ahonnan a vizet vették a tűzoltók. Aratás idején többek közt itt figyelték az esetleges gyulladásokat, vagyis ahogy ők mondták: ˝őrizték a tüzet˝ egy lóvontatású tűzoltókocsi készenlétével. E hagyományt újítják fel péntek este a szervezők nemzetközi tagságból álló jazz-zenekar kíséretében.

Veteránokat várnak

A Sás utcai fesztivál szombati programjaira veterán autókat és motorokat várnak a szervezők. Jelentkezni lehet a 06-20/924-7510-es telefonszámon. A járművek délelőtt 10 órakor a Táncsics (Sás) utcában találkoznak.

Olvasóink írták

 • 4. rick_ 2010. augusztus 20. 12:44
  „3.

  Mond meg neki, hogy én még jobban örülök, hogy nem az ő gyereke vagyok... :)”
 • 3. kistázi 2010. augusztus 18. 10:23
  „Beszéltem anyuval, és azt mondta........hál´ hogy nem te vagy a gyereke:-)”
 • 2. rick_ 2010. augusztus 18. 09:41
  „1.

  Nulla forint belépő, szabadtéri rendezvény. Akár hozott piából is berúghatsz, meg otthon csomagolt szendvicset is ehetsz... Bár lehet, hogy az se ízlene, de azt beszéld meg anyuval...

  Idén nem tudtam átmenni, de tavaly jól éreztem magam.”
 • 1. kistázi 2010. augusztus 16. 11:46
  „III. osztályu szórakoztatás............ I. osztályu árak!!! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai képviselőjelöltek

A Fidesz közleményben ismertette a városban az októberi helyhatósági választásokon induló jelöltjei… Tovább olvasom