Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Felújítanák a járásbíróságot

Kapuvár - Jelenlegi funkciói megtartása mellett pályázatból újítaná fel a járásbíróság épületét a kapuvári önkormányzat. A másik patinás épületre, a szolgabíróságra már jelentkezett egy befektető.

Új külsőt kaphat Kapuvár két patinás épülete, a Szent István úton álló egykori szolgabíróság és a Fő téri volt járásbíróság is. Míg előbbire jelentkezett egy befektető, addig utóbbit – funkciói megtartása mellett – pályázatból újítaná fel a helyi önkormányzat.

A Szent István út 13. szám alatti, egykori Borsody-házat 1908-ban vásárolta meg Sopron vármegye a szolgabíróság székhelyéül. Homlokzatán a mai napig látható a vármegye címere. A házat Vogel József soproni építész alakította át a hivatal céljaira. Az eklektikus épület a város történelme során több ki- és beköltözést is megért, többek közt itt székelt a német parancsnokság 1944-ben. A későbbiekben volt itt MHSZ-iroda, de használták átmeneti gimnáziumi kollégiumnak és zeneiskolának is. Napjainkban az óvodai gondnokság és a családsegítő intézet székel az évszázados falak közt.

Járásbíróság: Az épülete 1908-ban egy korabeli képeslapról.
Járásbíróság: Az épülete 1908-ban egy korabeli képeslapról.

Hámori György polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, az épületre már bejelentkezett egy befektető. – A továbbiakban mindenképpen gyógyturizmussal kapcsolatos funkciót képzelünk el a szolgabíróság épületének, ám csak olyan formában, ha az épület jellege megmarad – hangsúlyozta a polgármester. Az újabb funkció betöltése azonban összefügg a régi rendőrség épületének sorsával. Az év második felében várható döntés során a szolgabíróságon székelő irodák egy része a Kossuth utcába költözne, a családsegítő intézet pedig a gimnázium egykori kollégiumába megy, ahol hatvanhatmillió forintból kistérségi szociális ellátóközpontot hoznak létre. A program forrásainak jó részét pályázaton nyerte a városháza- írtuk korábban.

Funkciói megtartása mellett pályázatból újítaná fel a helyi önkormányzat.
Funkciói megtartása mellett pályázatból újítaná fel a helyi önkormányzat.

A Fő tér 28. számú klasszicista épületébe 1881-ben költözött a járásbíróság báró Berg Gusztáv hathatós segítségével.

Akkoriban idehozták Sopronból a járás telekkönyvét is. Hírhedtebb funkciót 1919-ben kapott az épület, amikor augusztus 31. után néhány nappal, a Szamuely-féle vérengzésre válaszul, az összeszedett kommunistákat a járásbíróság épületének udvarán láncolták össze. A tizenkét embert harminc csendőr feltűzött szuronnyal kísérte ki a temetőbe, ahol egy frissen ásott sírgödör mellé állították őket. Végül a tiszthelyettes nem adott parancsot a kivégzésre és a foglyok ismét a járásbíróságon találták magukat. Az épület Fő téri homlokzatán sokáig látható volt egy 1921. június 8-án leleplezett emléktábla, mely Pintér Pál csendőr járásőrmesterre, kapuvári járásparancsnokra emlékeztetett.

Szolgabíróság: Gyógyturizmussal kapcsolatos funkciót képzelnek el.
Szolgabíróság: Gyógyturizmussal kapcsolatos funkciót képzelnek el.

A napjainkban felújításra szoruló palota évtizedekig az I. számú óvodának adott helyet, de 1970-től volt a helyi Lenin Termelő Szövetkezet irodája is. Jelenleg az adóhatóság és az egészségpénztár is tart fenn egy-egy irodát, ezenkívül a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület központja is itt található. A földszinten a Kapuvár néptáncegyüttes próbatermei vannak, az emeleten pedig még zenestúdió is helyet kapott. A szabadon álló palota jövőjéről szólva Hámori György polgármester elmondta, az épület funkcióinak megőrzése mellett a felújításra pályázati forrásokat remél a kapuvári városháza.

Homlokzatán a mai napig látható a vármegye címere.
Homlokzatán a mai napig látható a vármegye címere.

Olvasóink írták

 • 9. bugriskin 2009. június 16. 07:21
  „Miért nem építenek inkább újat? Győrben milyen jól bevált. Nem is kell az ott dolgozóknak több műszakban dolgozni! Azt meghagyják a (szövő fonó, forgácsoló stb.) gépek mellett strihelőknek. Ők nem reklamálnak örülnek, ha van munkájuk!”
 • 8. Borsika 2009. június 15. 08:49
  „Nagyon elszomorít, hogy a hozzászólásokban csak a politikai hovatartozás jelenik meg. Inkább annak örülnénk ami a cikkben szerepel. Két szép, patinás épülete megújulhat a városnak, így ha naponta arra járunk, akkor nem a máladozó, repedező vakolatos épületeket láthatjuk, hanem a gyönyörűen felújítottakat. Annak csak haszna lehet, ha az itt járó vendégek, turisták azt mondják máshol, hogy milyen szépen felújított és karbantartott főutcája van a városnak.”
 • 7. Reális 2009. június 12. 14:15
  „Senki se mondta,hogy ,,ingyér" lesz minden!Ez a szó csak a cigányok és a kommunisták szótárában létezik!Elég lesz az is,ha megszorongatják a baloldali politikusokat,a nem dolgozó,de munkaképes cigányokat és nemhagyják,hogy a multik diktáljanak!Nem kell ingyen semmi!De én szívesen adózok,ha azt a JOBBIK veti ki rám,és ha mindenki ugyanúgy adózik velem együtt, cigány,zsidó,politikus,rendőrnyugdíjas!”
 • 6. Magyarka1 2009. június 12. 13:05
  „Kedves "pacalpöri"!
  Látszik, hogy nem ismered, amiről véleményt írsz.”
 • 5. pacalpöri 2009. június 12. 11:19
  „Hú de jó lessz ott élni!!! Aki a jobbikra szavazott,elengedik neki az adósságait,fizetik a rezsiit,ingyen étkezés neki és a gyerekeinek,dolgoznia sem kell természetesen! Csak felveszi a sujtásos mellényét,vagy nagymagyarországos pólót huz magára és a pórnép "TÉRDRE IMÁHOZ"!!!
  Lesz nekik külön kocsma,bolt,bölcsi,ovi,iskola.......TERMÉSZETESEN INGYÉRT!
  Szeretnék köztetek élni "szép magyar vitézek,aranyos leventék"!”
 • 4. Dr.Kotász 2009. június 12. 09:12
  „Szerintem azt a szép épületet nem kéne tönkrevágni az állandó ugrálással,táncoljanak a szinházban,ne egy ilyen gyönyörű épületben a város közepén!!! Abszurdum!!!”
 • 3. csiteigabor 2009. június 12. 06:42
  „Kedves Olvasók!
  Javítanám picit a cikket: az épületben az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kapuvár működik, ő biztosít próbatermet a Kapuvár Néptáncegyüttes számára is. Az iskola egy oktatási intézmény, melyet egy alapítvány működtet. Bizonyára sokan nem tudják, hogy az intézményben jelenleg 274 fő ismerkedik magyar kultúrának örökségével. A gyerekek és fiatalok iskolánkban néptánccal, népzenével, néprajzi alapismeretekkel és közösségi értékekkel ismerkednek! Olyan feladatot lát el városunkban és a környező településeken, mely már 7 éve működik, és korábban erre nem volt lehetőség. Az érdeklődő gyerekek és szüleik száma évről évre nő, tehát igény van rá! Az intézmény lehetőségeihez mérten karbantartja az épület belső részét. Folyamatosan pályázunk, szponzorokat keresünk. Akinek lehetősége van,kérjük segítse munkánkat. Köszönettel: Csitei Gábor, igazgató”
 • 2. kisördög77 2009. június 11. 17:03
  „Én meg arra lennék kiváncsi hogy mi történhetett Kapuvár térségében a cseresznyefákkal,hogy a hatalmas szemü ,izletes szemekből picike savanyú semmirevaló akármi lett,elfonnyadt levelekkel?? Nagyon remélem hogy nem a szúnyogpermet tette ezt!! Sok ember kiváncsi rá!!”
 • 1. Reális 2009. június 11. 16:34
  „Nagyon ne tervezettek fidesznyikek,mert jövőre jön a JOBBIK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedtek

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ óvodásai eljutottak a Pindur Pandúr Országos… Tovább olvasom