Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Felelevenednek a régi nóták, emlékek, kapcsolatok

A Rábaközben működő nyugdíjasklubokban a helyi idősek hagyományőrzéssel, településcsinosítással és kulturális programok szervezésével foglalkoznak.

Egyes klubok országos hírnévre is szert tettek.

Kapuváron több nyugdíjasklub működik, többek közt a házhelyi, a pedagógusoké és a mozgalmasabb közéleti szerepet betöltő Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Klub. Utóbbi komoly múlttal büszkélkedhet, jogfolytonosak a negyvenhat éve Kata Körnek indult klubbal.

Kiss Györgyné klubvezető szerint jelenleg hatvan tagot számlálnak és elfoglaltságukat számos rendezvényen biztosítják. Önálló programmal szerepeltek a város negyvenedik évfordulóján, de Kissné szerint nincs olyan megyei és környékbeli kulturális vagy egészségügyi megmozdulás, melyen ne lennének ott. Újabban nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, terveikben a rábaközi nyugdíjas-tekekupa megrendezése is szerepel.

A házhelyi klub nemrégiben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.
A házhelyi klub nemrégiben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Húsz éve, 1990. február 1-jén kezdte meg működését Házhelyben az idősek klubja. Akkor a városban ez lett a harmadik működő idősek napközi otthona, önkormányzati támogatásnak és lakossági összefogásnak köszönhetően jött létre. A város szociális ellátórendszere az utóbbi húsz esztendőben átalakult, fejlődött, az egyéni szükségleteknek megfelelően specializálódott. A házi segítségnyújtás elterjedése mellett a nappali ellátás iránti igény csökkent, mára ez az egy – nappali ellátást biztosító – klub működik a városban. Lehetőséget biztosítanak napközbeni tartózkodásra, étkezésre, tisztálkodásra, társas kapcsolatok kialakítására, szórakozásra (tv, újság, kártya, zene).

Beled lakossága egy 2008-as adat szerint 2826 fő, 618-an hatvan év felettiek. Az Egyesített Szociális Központ (ESZK) vezetője által készített idősügyi koncepció szerint a nyugdíjasok között harminc százalékkal több a nő, mint a férfi. A beledi szépkorúak meglehetősen gazdag kulturális hagyományokkal büszkélkedhetnek. Több éve nagy sikerrel működik az Idősek Művészeti Találkozója, mely a környék nyugdíjascsoportjait fogja össze. Az idősek ének-, tánc-, zeneelőadásaikkal lépnek fel. A hét-nyolc csoportban részt vevő nyugdíjasok száma száz felett van. A program szinte a település összes idős emberét érinti, megmozdítja, hisz ezen alkalommal felelevenednek a régi nóták, emlékek, kapcsolatok.

Harmadik éve, ötletgazdaként rendezi meg Beled a nyugdíjasok olimpiáját az ˝Életet az éveknek˝ Nyugdíjas Szövetség közreműködésével. A programon a megye nyugdíjasszervezetei mérkőznek meg egymással. Éves hagyományokra tekint vissza az idősek napja program is. A város egyetlen nyugdíjasszervezete az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub, mely tizenhárom éve alakult és jelenleg negyvenkét tagot számlál. Kéthetente gyűlnek össze és ahogy Takács Györgyné tag elmondta, a kulturális programokon felül a kisváros csinosításából is kiveszik a részüket. A klub saját énekkarral büszkélkedhet, ahol tizenhárom idős helybéli ápolja az éneklés hagyományait. Az énekkar országos versenyeken is részt vesz.

A vitnyédi Énekes Lenke Nyugdíjasklub a településen egyedüliként fogja össze az időseket. Ivancsics Józsefné klubvezető elmondta, huszonkét éves klubjuk negyven taggal indult, ám jelenleg ennek fele jár a hetente megtartott találkozókra. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 millióért indítana pert a város

A csornai önkormányzatnál keresik a megoldást, hogyan lehetne működtetni a termálfürdőt. Tovább olvasom