Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Feldolgozással is próbálkozik az almatermelő gazda

Idén egy kiló almát 150–180 forintért lehet a termelőnél megvásárolni. Ez magasabb ár, mint tavaly volt, de még nem ideális. A fogyasztók nem ragaszkodnak a magyar gyümölcshöz.
Az alma ára idén ugyan magasabb, mint tavaly volt, de az európai uniós ártól még persze messze elmarad. Most 150–180 forintért adják kilóját. Nagy Imre csornai termelő három éve feldolgozással is próbálkozik.

A nagykereskedelemben esélytelenek a termelők

– Idén a megfelelő törődés ellenére is visszaesett a termésmennyiség az almásban – mondta bevezetőül Nagy Imre. – Az elmúlt években jellemző enyhe telek miatt a kártevők megmaradtak, a védekezés nehéz ellenük. Júliusban például megjelent a galagonyamoly, ami megtizedelte az ültetvényt. Az a gazda, aki biotermelésre törekszik, mint mi is, még nehezebb helyzetben van, hiszen csak bizonyos szerek alkalmazhatók. Az összes körülményt figyelembe véve ebben az évben jó közepes termést értünk el. A felvásárlási ár emelkedett, 20–30 százalékkal kapunk többet az almáért, mint tavaly. 150 forintért adjuk kilóját, ami még mindig nem fedezi igazán a termelés költségeit. A nyugati árak ennél jóval magasabbak, ott két euró alatt nem kapnak almát, holott a ráfordítás hasonló, mint nálunk. A minőséggel nincs gond, a napsütéses órák száma megfelelő volt, a gyümölcs ízes, zamatos.

Nagy Imre kiskereskedőknél értékesíti a termést. Mint fogalmazott, a nagykereskedelmi láncokhoz meg sem próbált bekerülni, hiszen tudja, hogy esélytelenek a kistermelők. Úgy látja, az áruházaknak nem érdeke, hogy jó minőségű, magyar terméket forgalmazzanak. A chilei alma viszont megtalálható a polcokon, közel ötszáz forintért. Hogy jobban boldogulhasson, a termelő három éve feldolgozza termését.


Almalé a maradékból

– Éppen emiatt nem használunk felszívódó szereket, csak a biotermelésben megengedetteket. Az enyhén hibás gyümölcsöt és azt a mennyiséget, amit nem tudunk értékesíteni, feldolgozzuk. 100 százalékos gyümölcslevet készítünk belőle tartósítószer és cukor nélkül. Több ízben is előállítjuk, alma és őszibarack, illetve cékla, fekete ribiszke, körte, bodza és sárgarépa hozzáadásával. A terméket rendszeresen ellenőrzik az illetékes hatóságok, úgyhogy a minőség is garantált. Három éve indítottuk el az üzemet, nagyok sok élelmiszer-feldolgozási előírásnak kellett megfelelni, az indulás nehéz volt, de most már gond nélkül működik.

Azzal a véleménnyel Nagy Imre is egyetért, hogy hazánkban a biotermékek egyelőre nem igazán népszerűek. A fogyasztók szerinte még mindig a külsőségek alapján választanak.


Vegyszer nélkül egészséges gyümölcsöt

– Azt nézik meg például a mi esetünkben, hogy milyen szép az alma. Ám, hogy „mi is van benne", nem érdekli a vásárlót. Mi arra törekszünk, hogy vegyszer nélkül jó minőségű, egészséges gyümölcsöt termeljünk. Ugyanez a helyzet a gyümölcslével is. 250 forintért adjuk literjét, egy üveg kóla kerül ennyibe, vagy azok az italok, melyek csupán néhány százalékos gyümölcstartalommal bírnak. Manapság pedig fontos lenne, hogy mit eszünk, iszunk és főleg az, hogy mit adunk gyermekeinknek – jegyezte meg a csornai almásgazda.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogokat kerestek a szórakozóknál

Csorna - Kábítószer-fogyasztókat és -terjesztőket kerestek elmúlt hétvégi akciójukon a csornai… Tovább olvasom