Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Feldíszítették Maglóca főterét

Alig érkeztek meg Maglócára, már kijavították a templom tetőzetét. A napokban karácsonyi hangulatot varázsoltak a falu főterére. Farkasék a Vajdaságból költöztek a rábaközi faluba, a helyiek hamar megszerették őket.


Családdal gazdagodott Maglóca. Az alig százlelkes községbe a Vajdaságból érkeztek Farkasék és velük tényleg nem csak a létszám lett több. Alig pihenték ki az utazás, költözés fáradalmait, a családfő és fia már a templom tetején szorgoskodott. A falu főterét pedig karácsonyi hangulatúra díszítették fel.

Farkas Miklósné, Maglóca polgármestere örömmel újságolta, hogy igazi közösségi emberek Farkasék. Hamar beilleszkedtek, és a helyiek elfogadták, sőt, meg is szerették őket. A család szeptemberben került a kicsi faluba: az apa, az anya, 18 éves nagyfiuk és 9 éves kislányuk. Idősebb, férjezett leányuk otthon maradt saját családjával.
– Néhány éve eldöntöttük már, hogy az anyaországba, Győr környékére költözünk. A háborús események odahaza ellehetetlenítették az életet. Megszűntek a munkahelyek, egyre nehezebb lett a boldogulás – mesélte történetüket Farkas Rózsa.

A tűzoltókocsi is karácsonyi díszt kapott Farkas Denisznek és szüleinek köszönhetően.
A tűzoltókocsi is karácsonyi díszt kapott Farkas Denisznek és szüleinek köszönhetően.

– A férjem ács és kőműves, de otthon gazdálkodtunk is. Földet műveltünk, állatokat tartottunk. Szóval határoztunk, felvettük a magyar állampolgárságot, útlevelet váltottunk és útnak indultunk. Szétnéztünk a megyében és elvetődtünk Maglócára. Megtetszett a falu hangulata és az eladó ház is. Nem sokat gondolkodtunk. Nem volt persze ez könnyű helyzet, hiszen lányunk otthon maradt a férjével és kis unokánkkal. Az én testvéreimtől is elbúcsúztunk és végül is az ismeretlenbe érkeztünk. Volt róla szó, hogy Németországban telepedünk le, mivel egy bátyám és egy nővérem is ott él. Nem bírtunk azonban továbbmenni. Itt magyarul beszélnek, a kislányom magyar iskolában, az anyanyelvén tanulhat. Ez nagyon fontos volt számunkra.

Farkas Miklósné polgármester (b) örömmel fogadta Rózsáékat.
Farkas Miklósné polgármester (b) örömmel fogadta Rózsáékat.

Farkasék tehát megvették a házat Maglócán, felújították és azóta is alakítják. Jut azonban idejük arra is, hogy a közösségért tegyenek. Farkas Miklósné polgármester mondta el, hogy a község hitéletébe is azonnal bekapcsolódtak. Bemutatkoztak a plébánosnak és kiderült, hogy a maglócai templom beázik. Farkas Tivadarnak, a családfőnek mesterségébe vágott a probléma megoldása. Fiával és csornai ismerősével vállalták, hogy kijavítják a tetőzet hibáit. Néhány napja pedig azzal kopogtak be a községházára, hogy feldíszítenék a főteret. Karácsonyfát is állítottak. A fenyőt Kiss Istvánné ajánlotta fel, a munkában Horváth Szabolcs falugondok segített sokat. – Ott, ahonnan mi jöttünk, minden évben feldíszítettük az utcákat. Itt, Maglócán adott volt a helyzet. Feltettük a füzéreket, készítettünk apró csomagokat, fenyőágakból díszeket, vásároltunk Mikulás-ruhát és kész is volt – sorolta az édesanya. Még azt is elmondta, nem bánták meg, hogy Maglócát választották. – Igaz, kicsi a falu, kevesen vagyunk, de ez talán inkább előny és nem hátrány. Próbáljuk otthonossá tenni a saját portánkat, de már a községben sem érezzük idegennek magunkat. Férjem és fiam egyelőre még nem dolgozik, hiszen a költözéssel, a házzal voltunk elfoglalva, de amint mód lesz rá, keresnek állást.

A polgármester még megemlítette: valamennyi maglócai nevében mondhatja, hogy szeretettel fogadják a családot. – Amellett, hogy örülünk, mindig tartunk is egy kicsit, ha lakók érkeznek a faluba. Rózsáék azonban őszinte, igazi közösségi emberek. Velük valóban nemcsak a létszám lett több, hanem gazdagodott is a község – fogalmazott Farkas Miklósné.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő, mező kincseit ajándékozta tovább

A rábaszentandrási Takács Viktor karácsony előtt tölti be 89. évét. Viktor bácsi a gyógyító növényeket és szárítva küldte el a tőle segítséget kérőknek ajándékként. Tovább olvasom